Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2024. 02. 20- 2024. 02. 21

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelete

az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III.13.) önkormányzati rendelet módosításáról

2024.02.20.

Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 41. § (9) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 3. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Képviselő-testület a (2) bekezdésben meghatározott támogatásokon kívül a civil szervezetek részére természetbeni támogatást nyújthat ingyenes vagy kedvezményes terem-vagy helyiséghasználat formájában az intézmények szabályzata szerint megkötött szerződés alapján.”

2. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Képviselő-testület a költségvetésről szóló rendeletben külön-külön előirányzatot határoz meg a civil szervezetek, az egyházak, valamint a sportszervezetek támogatására. A civil szervezetek, illetve a sportszervezetek részére meghatározott előirányzat 95 %-a pályázat útján történő támogatásra, 5 %-a egyedi kérelem útján történő támogatásra használható fel.”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 4. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) Pályázat útján a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló keret erre a célra elkülönített összegéből, egyedi kérelem útján a civil szervezetek és természetes személyek részére a civil szervezetek támogatására rendelkezésre álló keret erre a célra elkülönített összegéből, a polgármesteri keretből, az alpolgármesteri keretből és a bizottsági keretekből nyújtható támogatás.”

3. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 7. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A Humánpolitikai Bizottság évente egy alkalommal, a költségvetési rendelet elfogadását követően pályázatot ír ki a civil szervezetek támogatására. A pályázatok benyújtására legalább 30 napos határidőt kell biztosítani.”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 7. § (3)–(5) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(3) Pályázat útján pénzbeli támogatás nyújtható

a) a civil szervezet működési kiadásainak finanszírozásához,

b) rendezvények, programok megvalósításához, azon való részvételhez.

(4) A pénzbeli támogatás különösen a következők finanszírozására vehető igénybe:

a) székhely, működési hely fenntartásával kapcsolatos költségek,

b) sportlétesítmény használat, terembérleti díj,

c) irodatechnikai eszközök, berendezések, civil szervezet működéséhez szükséges egyéb eszközök bérlése, karbantartása, javítása, vásárlása,

d) civil szervezetek fellépéseihez, előadásaihoz szükséges eszközök, ruházat vásárlása,

d) sportfelszerelések, sporteszközök, sportruházat vásárlása,

e) sportorvosi, játékvezetői költségek, versenydíjak,

f) versenyeztetéssel, versenyrendezéssel kapcsolatos költségek, utazás, technikai felszerelés biztosítása,

g) kommunikációs költségek, honlappal, kiadványokkal kapcsolatos költségek,

h) civil szervezet működéséhez szükséges adminisztrációs, ügyintézési tevékenységgel kapcsolatos költségek, kivéve a megbízási díj, munkabér és közterhei,

i) civil szervezet bemutatását célzó általános marketing és tájékoztatási költségek,

j) civil szervezet tagjait érintő, az alapító okiratban foglalt cél szerinti képzés költsége,

k) programszervezéssel, táboroztatással járó költségek.

(5) A támogatás nem számolható el különösen

a) a civil szervezet működéséhez kapcsolódó könyvelői díjra, telefonszámlára, bankszámla-vezetési díjra,

b) dohánytermékre,

b) alkoholra,

c) személyi juttatásokra, a versenyeztetéssel, programszervezéssel kapcsolatos személyi juttatások kivételével,

d) utazásra és szállásra, a versenyeztetéshez, programszervezéshez kapcsolódó utazás és szállás költségek kivételével. ”

4. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 8. § (2) bekezdés i) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Nem nyújthatnak be pályázatot, illetve nem részesülhetnek támogatásban azok a civil szervezetek,)

„i) amelyeknek saját forrás nem áll rendelkezésükre,”

5. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 9. § (1) bekezdés d) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A pályázatnak tartalmaznia kell:)

„d) igényelt támogatás összegét, ezer forintra kerekítve”

6. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 11. § (1) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Egyedi kérelem alapján támogatásban részesíthető:)

„b) az a civil szervezet, amely pályázat útján támogatásban részesült, a pályázat benyújtását követően ismertté vált, illetve a pályázatban nem szereplő rendezvény, program megvalósításához, azon való részvételhez.”

7. § (1) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) A támogatási kérelmet elbíráló döntés meghozatalát követően, a Civil tv. 30. §-a szerinti beszámoló bírósági letétbe helyezésétől számított 30 napon belül a támogatási szerződést meg kell kötni. A támogatási szerződést az önkormányzat közvetlenül a támogatást elnyert szervezettel, személlyel köti meg.”

(2) Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 14. § (3) bekezdés b) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(A támogatási szerződésnek tartalmaznia kell:)

„b) a támogatás összegét, ”

8. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 16. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) A támogatottnak a támogatás összegének felhasználásáról pénzügyi és szakmai beszámolót kell benyújtania elektronikus úton:

a) pályázat útján elnyert támogatás esetén a tárgyévet követő év január 31-ig,

b) egyedi kérelem alapján elnyert támogatás esetén a támogatási szerződésben meghatározott határidőben, de legkésőbb a támogatott cél megvalósulását követő 60 napon belül.”

9. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 19. § (1) és (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezések lépnek:

„(1) Az önkormányzat a civil szervezetek számára természetbeni támogatásként ingyenes vagy kedvezményes terem-és helyiséghasználatot biztosíthat a civil szervezet és a terem-és helyiséghasználatot biztosító intézmény közötti szerződés útján. A szerződésben meg kell határozni az igényelt terem-vagy helyiséghasználatra vonatkozó adatokat (milyen rendszerességgel, milyen időtartamban, stb.).

(2) Az önkormányzati intézmények nyilvántartást vezetnek arról, hogy mely civil szervezetnek milyen időtartamban, milyen rendszerességgel biztosítják az ingyenes vagy a kedvezményes helyiséghasználatot. Az intézmények a pályázatok elbírálását megelőző év adatait tartalmazó nyilvántartást legkésőbb a pályázat kiírását követő 30 napon belül megküldik az önkormányzat részére.”

10. § Az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet 1. melléklete helyébe az 1. melléklet lép.

11. § Hatályát veszti az államháztartáson kívüli forrás átadásáról és átvételéről, valamint a civil szervezetek támogatásának rendjéről szóló 6/2023. (III. 13.) önkormányzati rendelet

12. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1. melléklet a 2/2024. (II. 19.) önkormányzati rendelethez