Törökbálint Város Önkormányzat Képviselő-testületének 10/2021. (VII. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép minőségi alakításáról és védelméről szóló 20/2017. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 16

a településkép minőségi alakításáról és védelméről szóló 20/2017. (X.24.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

2021. július 1-jei hatállyal több építésügyi tárgyú törvény is módosításra került. A módosítások érintik az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényt (Étv.), valamint a településkép védelméről szóló 2016. évi LXIV. törvényt (Tvtv.) is.

A Tvtv. tartalmazza a településkép-érvényesítési eszközök, így a településképi bejelentési eljárás, a településképi véleményezési eljárás, valamint a településképi kötelezés részletes szabályait. A 2021. július 1. előtt hatályos rendelkezések értelmében ezen eljárások lefolytatására a polgármester volt jogosult.

2021. július 1-jétől azonban az Étv. 6/A. § (2) bekezdése és a Tvtv. 8. § (2) bekezdése értelmében mindezen eljárások lefolytatása nem a polgármester, hanem a képviselő-testület hatásköre. A Tvtv. 8/A. §-a kimondja, hogy a képviselő-testület a 8. §-ban szabályozott önkormányzati hatósági hatásköröket a településképi rendeletben ruházhatja át.

Mivel a településképi véleményezési és bejelentési eljárás lefolytatására a jogszabályok rövid határidőt (15 nap) állapítanak meg, az ügyintézés folyamatosságának biztosítása érdekében célszerű az I. fokú eljárásra vonatkozó hatáskört az Ör-ben átruházni a polgármesterre, hiszen ezekben az ügyekben a július 1-je előtt hatályos szabályozás szerint egyébként is a polgármester járt el.