Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a középiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 5/2021. (IV.08.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 10. 26
a középiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 5/2021. (IV.08.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
Általános indokolás
131/2021. (VII.14.) ÖK határozatában a Képviselő-testület elfogadta az egyes önkormányzati rendeletekben szereplő átruházott hatásköröket érintő módosítási javaslatokat és felkérte a jegyzőt az érintett rendeletek felülvizsgálatának elvégzésére és az új rendeletek tervezetének – a határozatban megfogalmazott ütemezés szerinti – testület elé terjesztésére. A határozat értelmében a rendeletek felülvizsgálata során figyelemmel kell lenni az előterjesztés mellékletében megfogalmazott javaslatokra. Az előterjesztés melléklete részletesen felsorolja, hogy az egyes rendeletekben mely átruházott hatáskör hogyan módosuljon. A határozat értelmében az októberi testületi ülésre el kell készíteni a középiskolai tanulmányi ösztöndíjról szóló 5/2021. (IV.08.) önkormányzati rendelet módosítását is. A módosítás alapján a középiskolai tanulmányi ösztöndíj iránti pályázatok kiírására és elbírálására a jövőben a polgármester helyett a Humánpolitikai Bizottság lesz jogosult. A határozat végrehajtása érdekében a rendelet-módosítás elkészült.
Részletes indokolás
1. §-hoz
Az ösztöndíj összege évek óta nem változott, a tervezet javaslatot tesz az adható ösztöndíj összegének növelésére.
2. §-hoz
A javaslat alapján a pályázatok elbírálására a Humánpolitikai Bizottság lesz jogosult. Eddig a hatáskört a polgármester gyakorolta. Tekintettel arra, hogy a hatáskör a bizottsághoz kerül, indokolt az elbírálási határidő módosítása.
3. §-hoz
A pályázat kiírására vonatkozó hatáskör is átkerül a polgármestertől a Humánpolitikai Bizottsághoz. Mivel az elbírálási hatáskör augusztus 31-ről szeptember 30-ra módosul, szükséges az ösztöndíjak átutalására vonatkozó határidőt is módosítani.
4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.