Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2021. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a talajterhelési díjról, a díj alóli mentesség és kedvezmény szabályairól, valamint a csatornára történő rácsatlakozás elősegítéséről

Hatályos: 2021. 10. 26
a talajterhelési díjról, a díj alóli mentesség és kedvezmény szabályairól, valamint a csatornára történő rácsatlakozás elősegítéséről
Részletes indokolás
Az 1–9. §-hoz
Általános indokolás
A Képviselő-testület a szervezeti és működési szabályzatáról szóló 28/2016. (XII.19.) ÖK. rendelet felülvizsgálatára létrehozott munkacsoport javaslatára a 131/2021. (VII.14.) ÖK határozatában döntött – többek között – a talajterhelési díjról szóló rendelet felülvizsgálatáról. A testület döntésének lényege, hogy a talajterhelési díjról, a díj alóli mentesség és kedvezmény szabályairól, valamint a csatornára történő rácsatlakozás elősegítéséről szóló 27/2013. (VI. 10.) számú önkormányzati rendelet (Ör.) 8. § (5) bekezdésében szereplő hatáskör - a csatornára történő csatlakozáshoz kamatmentes kölcsön iránti kérelmekről való döntés - kerüljön át a polgármestertől a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottsághoz. A testületi döntés alapján a rendelet teljeskörű felülvizsgálatát elvégeztük és a hatáskör-változáson kívül néhány kisebb módosítást tartottunk szükségesnek.
Tekintettel a LocLex rendszerből fakadó előírásokra, az Ör. módosítása helyett új rendelet megalkotására tettünk javaslatot. Az új rendelet felépítésében, szerkezetében és főbb tartalmi elemeiben megegyezik a hatályos rendelettel, attól csak néhány pontban tér el.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatályát fogalmazza meg. A környezetterhelési díjról szóló 2003. évi LXXXIX. törvény (Körny.tv.) rendelkezése szerint talajterhelési díjfizetési kötelezettség azt a kibocsátót terheli, aki a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornára nem köt rá, és helyi vízgazdálkodási hatósági, illetve vízjogi engedélyezés hatálya alá tartozó szennyvízelhelyezést, ideértve az egyedi zárt szennyvíztározót is, alkalmaz.
2. §-hoz
A rendelet alkalmazása szempontjából lényeges fogalmak meghatározását tartalmazza.
3-4. §-hoz
A Körny.tv. felhatalmazása alapján a helyi vízgazdálkodási hatósági jogkörbe tartozó szennyvízelhelyezéshez kapcsolódó talajterhelési díjjal kapcsolatos megállapítási, bevallási, befizetési, ellenőrzési, adatszolgáltatási, eljárási szabályokat, valamint a díjkedvezmények és mentességek eseteit a települési önkormányzat rendeletben állapítja meg. A 3-4. § a törvényi felhatalmazás alapján megállapítja az adatszolgáltatási, bevallási és befizetési szabályokat.
5. §-hoz
Az 5. § a talajterhelési díj alóli mentességek eseteit sorolja fel. A hatályos rendelethez képest kisebb módosítást tartalmaz. A rendelet 2013-ban lépett hatályba, az azóta eltelt időre tekintettel a korábbi 5. § c) pontja szerinti kitételt nem tartjuk szükségesnek, elegendő azt kimondani, hogy kérelemre mentesülhetnek azok, akik saját beruházásban finanszírozták az utcai gerincvezeték kiépítését.
6. §-hoz
A talajterhelési díj megfizetéséhez nyújtott kedvezményeket sorolja fel, a hatályos rendelettel megegyezően.
7. §-hoz
A kamatmentes kölcsönre vonatkozó szabályokat tartalmazza. A testületi döntésnek megfelelően a tervezet szerint a jövőben a kamatmentes kölcsön iránti kérelmekről nem a polgármester, hanem a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság dönt.
8-9. §-hoz
A hatályba lépésről és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.