Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2021. 11. 30
a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védetté nyilvánításáról
Végső előterjesztői indokolás
Törökbálint Város Önkormányzata 2012-ben alkotta meg 27/2012. (VI. 25.) önkormányzati rendeletét a közigazgatási területéhez tartozó erdőterület védelméről (Ör.). A rendeletalkotás célja erdőterületeink magasabb fokú védelme, a jóléti célok erősítése volt, mely célkitűzések változatlanul jelentősek, azonban több okból is szükségessé vált a jelenleg hatályos rendelet felülvizsgálata, módosítása. Bár a rendelet felépítése és tartalma csak kis mértékben változik, jogszabályszerkesztési előírások miatt a régi rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotására teszünk javaslatot. A rendelet megalkotásához kikértük az erdőterület többségi részének kezelője – a Pilisi Parkerdő Zrt. - előzetes véleményét, a rendelet-tervezetben javaslataik átvezetésre kerültek.
Az új rendelet megalkotásának okai, a főbb változások a következők:
1. A Képviselő-testület szervezeti és működési szabályzatának módosításakor elfogadott, hatáskör-átruházással kapcsolatos 131/2021. (VII.14.) ÖK határozat alapján egyes - korábban polgármesterre átruházott - hatáskörök a Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság hatáskörébe kerülnek. E döntés értelmében az új rendelet alkotásával a Bizottság dönt az alábbi esetekben: „a természetvédelmi hatóság előzetes hozzájárulása szükséges a védett természeti terület állagát, állapotát befolyásoló minden tevékenységhez, így különösen a telekalakításhoz, terület-felhasználáshoz, építéshez, létesítéshez és használatba vételhez, ha a terület-felhasználás, létesítmény-elhelyezés a parkerdei infrastruktúra körébe tartozó létesítmények, továbbá kutatási és egyéb célokból határozott időre felállított mobil létesítmények elhelyezését célozza, feltéve hogy az nem építési engedély köteles. (Ör. 3. § c) pont, 11. § (2) bek. a) pontja)
1. Az erdészeti hatósággal történt egyeztetés alapján a jelenleg hatályos rendeletünk egyes rendelkezéseit összhangba kell hozni az időközben többször módosított erdőtörvénnyel (az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény – továbbiakban: Evt.) és annak végrehajtási rendeleteivel. Az erdészeti jogszabályokhoz való igazodás miatt szükséges változtatások a következők:
1.
1. A javasolt vegetációs időszak, mely a korábbi szeptember 15 helyett augusztus 15-ig tart, összhangba került a Törökbálintot is magába foglaló Budai-hegyek erdőtervezési körzetre megállapított korlátozási időszakkal (Ör. 6. § (1) bek.). (47/2014. (IV. 24.) VM rendelet a 2014. évi körzeti erdőtervezésre vonatkozó tervezési alapelvekről, valamint az érintett körzeti erdőtervek alapján folytatott erdőgazdálkodásról 1. melléklet 11.1 : A vegetációs időszak a körzetben március 15-től augusztus 15-ig tart.)
2. A természetvédelmi hatóság szerepét az erdészeti hatósági eljárásokban a 383/2016. (XII. 2.) Korm. rendelet 69. § taglalja, az éves erdőgazdálkodási tevékenység bejelentésének szabályait pedig az Evt. 41. §-a. Az erdészeti hatóság 2017.09.01-ig az Evt. 41. § (10) alapján küldte meg az erdőgazdálkodási bejelentőket a természetvédelmi hatóság részére, de ez a szakasz hatályon kívül helyezésre került. Mivel 2017. után az Evt. több szakaszát alkotmánybírósági revízió is érintette, de a háttérrendeleteken való átvezetés még nem történt meg teljeskörűen, az illetékes pest megyei erdészeti hatóság továbbra is megküldi a hivatkozott bejelentőket tájékoztatásul a terület szerint illetékes természetvédelmi hatóság részére. Fenti 2017. évi változás indoka az volt, hogy a szükséges korlátozások ne az éves munkák bejelentése során derüljenek ki, mivel ez jelentősen csorbíthatja az erdőgazdálkodók tervezési lehetőségeit. A fajok vagy élőhelyek miatt szükséges korlátozásokat emiatt az erdőterven kell átvezetni, hogy az erdőgazdálkodó ez alapján tudja megtervezni jövőbeni tevékenységeit. (Ör. 4. 5. §)
1. A Képviselő-testület 135/2019. (VII.04.) ÖK határozatában megfogalmazott belterületi határ módosításához szükséges a 0207/13 helyrajzi számú, Magyar Állam tulajdonát képező részben kivett udvar, részben szántó művelési ágú terület kivétele a rendelet hatálya alól. A védett külterület határának átalakítása eredményeképpen a többágú utcavég a jövőben jogszerűen kezelhetővé válik. A védelem alól kikerülő területrész természetben nem erdő, így az erdő védelmének célja a módosítással nem csorbul.
A rendelet megalkotásával a hatáskör-átruházás eredményeképp szakemberek segítségével – szélesebb körben megvitatva – születik döntés a terület igénybevételéről. A felsőbb jogszabályhoz történő igazodás kiküszöböli az erdőtörvény változásai miatt mára jogszerűtlenné vált szakaszokat. Az aktualizálással könnyebben és szakszerűbben történik az együttműködés a védetté nyilvánító hatóság (önkormányzat), az erdőgazdálkodó és az erdészeti hatóság között.