Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 23/2021. (XII. 20.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek juttatásairól, támogatásairól és a vezetői illetménypótlék mértékéről

Hatályos: 2022. 01. 01
a Polgármesteri Hivatal köztisztviselőinek juttatásairól, támogatásairól és a vezetői illetménypótlék mértékéről
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
Általános indokolás
A polgármesteri hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőket megillető juttatásokról, támogatásokról a 17/2014. (V. 26.)Ök. rendelet rendelkezett. A rendelet teljeskörű felülvizsgálatát elvégeztük, és ennek alapján újrendelet megalkotására teszünk javaslatot. Az új rendelet szerkezetében, felépítésében megegyezik a korábbi rendelettel, néhány módosítást tartalmaz a hatályos rendelethez képest. A LocLexrendszer előírásainak való megfelelés érdekében ugyanakkor a korábbi rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotása szükséges.
Részletes indoklás
1. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg, a rendeletet a Polgármesteri Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselőkre és ügykezelőkre kell alkalmazni azzal, hogy az egyes rendelkezéseket a polgármesterre, alpolgármesterre és munkaszerződés keretében foglalkoztatott munkavállalókra is alkalmazni kell.
2. §-hoz
A Kttv. 236. (4) bekezdése ad felhatalmazást az önkormányzatoknak a vezetői illetménypótlék rendeletben való megállapítására. A rendelet a korábbi rendelettel megegyezően a törvényben meghatározott maximális mértékkel állapítja meg a vezetői pótlékot.
3. §-hoz
A Kttv. 152. § (1) bekezdése és a 237. § alapján rendeletben kell szabályozni a szociális jóléti, kulturális és egészségügyi juttatásokat, szociális és kegyeleti támogatásokat. A juttatások mértékét, feltételeit, az elbírálás és elszámolás rendjét, valamint a visszatérítés szabályait a hivatali szervezet vezetője határozza meg a közszolgálati szabályzatban. A rendeletben fenti jogszabályi rendelkezésekre tekintettel csak az adható juttatások kerülnek felsorolásra. A korábbi rendelethez képest új támogatási forma a munkába járással kapcsolatos utazási költségekhez való hozzájárulás, szemüveg vagy kontaktlencse készítésének díjához hozzájárulás. Ezeket a támogatásokat a korábbi években is biztosítottuk a dolgozóknak, de nem került be a szabályozása a rendeletbe.
4. §
Ez a rendelkezés bevezet egy új juttatási formát, a köztisztviselők alapilletményéhez igazodó pénzbeni külön juttatást. Erre a juttatásra a Hivatalban a különböző jogviszonyban dolgozók minden évben egyszer jogosultak. A rendelkezés szerint juttatást minden év június 30-ig kell kifizetni.
5. §-hoz
Bevezeti a Hűségjutalom rendszerét a hivatalban. Ez a rendelkezés a hivatal iránti hűséget ismeri el, jutalmazza. Legalább 10 év hivatalban töltött megszakítás nélküli közszolgálati jogviszony esetében jár az első jutalom, majd az évek emelkedésével a jutalom összege is emelkedik.
6. §-hoz
A nyugdíjba vonuló köztisztviselő megajándékozására, munkája elismerésére ad lehetőséget.
7-8. §-hoz
A záró rendelkezéseket (hatályba lépés, korábbi rendelet hatályon kívül helyezése) tartalmazza.