Törökbálint Város Önkormányzat Képviselő-testülete 7/2021. (V. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2021. 05. 28

az Önkormányzat 2020. évi zárszámadásáról

Általános indokolás

A zárszámadás keretében kerül sor az előző évi költségvetési gazdálkodás bemutatására, értékelésére. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 91. § (1) bekezdése alapján, a jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester a költségvetési évet követően a Képviselő-testület elé terjeszti, amely arról rendeletet alkot.

A zárszámadásnak a költségvetéssel azonos szerkezetben kell elkészülnie, de tartalmaznia kell olyan mellékleteket is, melyeket a zárszámadás készítése körében ír elő az államháztartási törvény (költségvetési mérleg, pénzeszközök változásának bemutatása, többéves kihatással járó döntések, közvetett támogatások, vagyonkimutatás, adósságállomány bemutatása, részesedések).

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

Megállapításra kerül a 2020. évi költségvetés teljesülésének bevételi és kiadási főösszege

A 2. §-hoz

Meghatározza a rendelettervezet a zárszámadási rendelet tartalmát.

A 3. §-hoz

A rendelkezés Önkormányzat egészére vonatkozó, összevont (konszolidált) bevételek és kiadások főbb jogcímenkénti és feladatonkénti jóváhagyását tartalmazza.

A 4. §-hoz

A 2020. évi költségvetési rendelet címrendjéhez igazodóan az Önkormányzat, valamint az irányítása alatt működő költségvetési szervek bevételeinek forrásonkénti, kiadásainak jogcímenkénti, valamint bevételeinek és kiadásainak feladatonkénti jóváhagyását tartalmazza.

Az 5. §-hoz

Az 5. §. a Vízügyi Építési Alap és a Környezetvédelmi Alap 2020. évi bevételeit és kiadásait tartalmazza.

A 6. §-hoz

A 6. §. a költségvetési szervek létszámának elfogadásáról rendelkezik.

A 7. §-hoz

A fejlesztési kiadások jóváhagyását tartalmazza a rendelkezés.

A 8. §-hoz

A maradvány jóváhagyásáról a zárszámadás keretében kell dönteni. A zárszámadási rendelet részét képezi a 2020. évi maradvány levezetésének egyszerűsített bemutatását – a kapcsolódó mellékletre történő hivatkozással – a 8. § tartalmazza.

A 9. §-hoz

A 2020. évi költségvetési mérleg elfogadásáról tartalmaz rendelkezést. A költségvetési mérleg – annak részeként a működési és a felhalmozási költségvetés mérlege – a zárszámadási rendelet jogszabály alapján kötelező tartalmi eleme.

A 10. §-hoz

A jogszabályi előírásoknak megfelelően a rendeletnek tartalmaznia kell az Önkormányzat 2020. december31.-i állapot szerinti hitelállományát és az által nyújtott hitelek, kölcsönök állományát. Az Önkormányzat által nyújtott hitelek, kölcsönök bemutatása a 10. § által megjelölt mellékletben történik meg.

A 11. §-hoz

A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.