Törökbálint Város Önkormányzat Képviselő-testülete 8/2021. (VI. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetésről szóló 2/2021. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2021. 07. 01

a 2021. évi költségvetésről szóló 2/2021. (II.09.) önkormányzati rendelet módosításáról

Általános indokolás

Általános indoklás

Az államháztartásról szóló 2011. CXCV. törvény 34. § (4) bekezdése, valamint a 2021. évi költségvetésről szóló 2/2021. (II.09.) Polgármesteri rendelet 17. § (1) bekezdése szerint a jogszabályokban, központi intézkedéseken alapuló, valamint saját hatáskörben végrehajtott előirányzat-változások miatt szükségessé váló költségvetési rendelet-módosításról a képviselő-testület dönt.

A jelenlegi költségvetési rendelet-módosítás a központi költségvetési támogatások módosítását, illetve a Képviselő-testület jogkörében polgármester által elfogadott határozatok és polgármesteri döntések átvezetését tartalmazza.

Részletes indoklás

Az 1. §-hoz

A 2021. évi költségvetés főösszegei a módosításnak megfelelően, annak eredményeként kerülnek átvezetésre a költségvetési rendelet normaszövegében.

A 2. -4. §-hoz

A 2021. évi költségvetés módosított előirányzatokkal kiegészített mellékleteit lépteti a rendelet az eredeti mellékletek helyébe.

A 4. §-hoz

A 4. § a rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.

ELŐZETES HATÁSVIZSGÁLAT

Törökbálint Város Önkormányzat Polgármesterének a 2021. évi költségvetésről szóló rendelet módosításáról szóló Törökbálint Város Önkormányzat Képviselő-testületének rendeletének (továbbiakban: rendelet) várható hatásai – a jogalkotásról szóló 2010. évi CXXX. törvény 17. § (2) bekezdésében foglalt elvárások tükrében – az alábbiak szerint összegezhetők:

1. A tervezett jogszabály jelentősnek ítélt hatásai

a) A jogszabály társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai

A 2021. évi költségvetéssel kapcsolatos központi intézkedésen alapuló, valamint saját hatáskörű döntések rendeletben történő átvezetése – amellett, hogy jogszabályi kötelezettség is – a költségvetési átláthatóságot növeli.

b) A rendelet környezeti és egészségügyi következményei

A rendelet közvetlen környezeti, egészségügyi következménye: nincs.

c) A rendelet adminisztratív terheket befolyásoló hatása.

A rendeletnek adminisztratív terheket befolyásoló hatása nincs.

2. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei

Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény (Áht.) 34. § (1) bekezdése szerint a helyi önkormányzat költségvetési rendeletében megjelenő bevételek és kiadások módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról főszabály szerint a képviselő-testület dönt.

A törvényi rendelkezésekre tekintettel a jogszabály megalkotására a törvény által előírt kötelezettség teljesítése érdekében van szükség.

3. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételek

A rendelet alkalmazásának speciális személyi, szervezeti, tárgyi és pénzügyi feltételei nincsenek.