Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (II. 17.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi költségvetésről

Hatályos: 2022. 02. 18
a 2022. évi költségvetésről
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
Az Önkormányzat 2022. évi költségvetésének kiadási és bevételi főösszegén túl megállapítja az Önkormányzat költségvetésének egyenlegét (hiányát) is, melynek forrása belső finanszírozással költségvetési maradványból biztosítható.
A 3. §-hoz
Az államháztartási törvény, valamint az államháztartási törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben előírt valamennyi melléklet jóváhagyását, elfogadását tartalmazza az Önkormányzat és az irányítása alá tartozó intézmények előirányzatainak előírt bontásában.
A 4. §-hoz
Az államháztartási törvény 34. §-a előírja, hogy a képviselő-testület döntése szerinti időpontokban kerülhet sor a költségvetési rendelet módosítására, ezért szükséges ennek meghatározása.
A kapott felhatalmazások alapján végrehajtott átcsoportosítások átvezetésre kerülnek a képviselő-testület költségvetési rendeletmódosítása során.
Az 5. §-hoz
Az illetményalap, egyéb juttatások, valamint jutalmazásra vállalható kötelezettség felső határa kerül megállapításra a 2022. évre.
A 6. §-hoz
A rendszeres bér kifizetésének esedékességét határozza meg.
A 7. §-hoz
A költségvetés végrehajtásának speciális szabályait rögzíti, valamint az elkülönített tartalékok felhasználására vonatkozó, az államháztartási szabályok által adható felhatalmazásokat tartalmazza. A felhatalmazások kiterjednek a jogszabály által előírt értékhatár meghatározásokra is.
A 8. §-hoz
A Képviselő-testület előirányzat-átcsoportosítási, -módosítási jogot ruház át a Polgármesterre, melynek feltételeit meghatározza.
A 9. §-hoz és a 10. §-hoz
Az Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek előirányzat-módosítási, előirányzat-átcsoportosítási lehetőségeit adja meg, s jelöli a végrehajtás során betartandó jogszabályhelyeket.
.
A 11. §-hoz
Rendelkezik arról, hogy az engedélyezett létszám változtatása hogyan lehetséges.
A 12. §-hoz
A költségvetési szervek finanszírozásának módját szabályozza finanszírozási ütemterv alapján.
A 13. §-hoz
Az államháztartásról szóló törvény 109. § (6) bekezdése felhatalmazta az önkormányzatokat, hogy rendeletben állapítsák meg a kiadások készpénzben történő teljesítésének eseteit.
A 14. §-hoz
Felhatalmazást ad és meghatározza a feltételeket a Polgármesternek a szabad pénzeszközök lekötésére a bevételek növelése érdekében.
A 15. §-hoz és a 16. §-hoz
Adatszolgáltatási és adatok közzétételi kötelezettségéről rendelkezik.
A 17. §-hoz
Ez a § a rendelet hatályba lépésének az időpontjáról rendelkezik.