Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a bölcsődei térítési díjak megállapításáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a bölcsődei térítési díjak megállapításáról
Részletes indokolás
Az 1–8. §-hoz
A bölcsőde fenntartása kötelező önkormányzati feladat. Törökbálint Önkormányzatának 2022. évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelete a bölcsőde működtetéséhez szükséges költségvetési előirányzatot biztosította. A bölcsődei szolgáltatásokért fizetendő díjakat az önkormányzati rendelet szabályozza, melyekben 2015. óta nem történt változás, ezért az elmúlt időszakban bekövetkezett infláció okozta drágulások miatt szükséges a díjakat felülvizsgálni.
1. §--hoz
A rendelet hatályát állapítja meg.
2. §-hoz
A gyermekétkeztetési térítési díja megállapításának szabályait tartalmazza. Az intézményi térítési díj a korábbihoz képest emelésre kerül, a személyi térítési díjra vonatkozó kedvezményeket az intézményvezető a magasabb szintű jogszabályi előírásoknak megfelelően állapítja meg.
3-5. §-hoz
A gondozási intézményi és személyi térítési díj megállapításának szabályait tartalmazza. Az intézményi térítési díj a korábbiakhoz képest emelésre kerül, a személyi térítési díj esetében a kedvezményeket, mentességeket meghatározza a rendelet. A személyi térítési díj megállapítása az 1. mellékletben foglaltak szerint történik.
6. §-hoz
A bölcsődében - szabad helyek függvényében - lehetőség van előre egyeztetett időszakos gyermekfelügyelet igénybevételére, a rendeletben meghatározott díj ellenében.
7-8. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről és a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik. Tekintettel arra, hogy díjemelésre kerül sor, arról a szülőket előzetesen tájékoztatni kell, ezért a rendelet csak november 1-jén lép hatályba.