Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
az önkormányzat tulajdonában álló lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–65. §-hoz
Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 69/2022. (V.11.) ÖK határozatával (1. melléklet) jóváhagyta a lakásgazdálkodási koncepciót és felkérte a jegyzőt, hogy a szeptemberi testületi ülésre az új Lakásrendelet tervezetét nyújtsa be.
Az új rendelet tervezetét a jogszabály-szerkesztési előírások, valamint a szabályozási koncepcióban és a korábbi ÖK határozatokban foglaltak figyelembevételével készítettük el, úgy, hogy az lehetőség szerint a rendelet alkalmazásával kapcsolatban az utóbbi években a gyakorlatban felmerült legjelentősebb problémákat orvosolja.
1-6. §-hoz
Az általános rendelkezések között meghatározza a rendelet célját, hatályát, az értelmező rendelkezéseket, az adatvédelmi szabályokat. A tulajdonosi, bérbeadói jogok átruházásra kerülnek a polgármesterre. A lakások, helyiségek kezelésével kapcsolatos, a rendeletben felsorolt feladatokat a Városgondnokság látja el.
7. §-hoz
A lakások bérbeadásának lehetséges jogcímeit sorolja fel.
8-13. §-hoz
Általános szabályokat tartalmaz, amelyek valamennyi bérbeadási jogcím eseteben alkalmazandók, így a lakásbérlet időtartama, a lakásbérleti szerződés elemei, a költségviseléssel kapcsolatos általános rendelkezések.
14-20. §-hoz
A szociális alapon történő bérbeadás részletes szabályait határozzák meg. Alapelv, hogy pályázati eljárásban történik a lakások odaítélése, vagyis a jelenlegi szabályozástól eltérően nem folyamatosan nyújthatók be az igények, amelyeket a Hivatal nyilvántart, hanem amikor van üres lakás, arra pályázatot kell kiírni. A pályázat benyújtásának szabályait, a pályázati hirdetmény kötelező elemeit, a benyújtandó kérelmet és mellékleteket tartalmazza a rendelet. A szociális lakbér mértéke a piaci lakbér mértéke a lakbértámogatással csökkentve. Mellékletek határozzák meg a lakbér mértékét, a lakbértámogatás összegét, az elbírálás szempontrendszerét.
21-25. §-hoz
A piaci alapon történő bérbeadás szabályait tartalmazza. Piaci alapon pályázati eljárásban ítélhető meg lakás. A döntés a polgármester jogköre, a döntést pályázati munkacsoport készíti elő.
26-29. §-hoz
Közérdekű célból, költségelven önkormányzati intézmény, önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság dolgozója, illetve közérdekű, közhasznú tevékenységet végző személy juthat önkormányzati bérlakáshoz. Ilyen lakás iránt munkáltatói ajánlással ellátott igénylést lehet benyújtani, majd amennyiben több igénylő is van lakás üresedés esetén, a mellékletben meghatározott szempontrendszer alapján, pályázati munkacsoport készíti elő a polgármesteri döntést.
30. §-hoz
A bérleti jog cseréjének szabályait tartalmazza.
31. §-hoz
Havária jogcímen történő bérbeadás szabályait tartalmazza, meghatározza a jogosultsági feltételeket. Értelemszerűen ilyen esetben nincs pályáztatás, amennyiben rendelkezésre áll erre a célra üres lakás, a kérelmet a polgármester a rendeletben írt szempontok figyelembevételével elbírálja.
32-34. §-hoz
A bérlőtársi és a társbérlői jogviszonnyal kapcsolatban az Ltv. által meghatározottakat szabályozza a rendelet, meghatározza továbbá, hogy mely lakások és milyen feltételek esetén adhatók albérletbe.
35. §-hoz
A lakásba történő befogadás szabályait határozza meg.
36. §-hoz
A lakás átadására, az átadáskor készítendő jegyzőkönyvre vonatkozó előírásokat tartalmazza.
37. §-hoz
Az Ltv. felhatalmazása alapján előírja, hogy a jogcím nélküli lakáshasználó a használat kezdetétől számított 2 hónap elteltével emelt összegű használati díjat köteles fizetni és meghatározza ennek mértékét is.
38-40. §-hoz
A lakásbérlet közös megegyezéssel történő megszűnése esetén megkötendő megállapodás, illetve a felmondás tartalmi elemeit határozza meg.
41-42. §-hoz
Amennyiben a bérlő a lakásban bizonyos munkálatokat végez, az ezzel kapcsolatos költségek érvényesítésére a lakbérbeszámítás nyújt lehetőséget. Lényeges, hogy csak a rendeletben meghatározottak szerint elvégzett és meghatározott módon igazolt munkák elszámolására van lehetőség.
43-44. §-hoz
A lakbér és külön szolgáltatási díj tekintetében fennálló hátralék megfizetésének, a részletfizetésnek a szabályait tartalmazza.
45-54. §-hoz
A helyiségbérlet szabályait tartalmazza. Főszabály, hogy a helyiségbérletre a lakásbérletre vonatkozó szabályokat kell megfelelően alkalmazni, a rendeletben meghatározott kivételekkel. Helyiségbérlet esetén is elsődleges a pályázat útján történő odaítélés, ezalól kivétel az 51. §-ban megjelölt eset. A bérleti díjat a testület kétévente állapítja meg.
55-58. §-hoz
A lakások értékesítésének szabályait határozza meg az Ltv. előírásainak megfelelően az elővásárlásra jogosult részére történő értékesítés esetén, egyéb esetben pedig utal a vagyonrendelet előírásaira.
59-62. §-hoz
A helyiségek értékesítése esetén szintén az elővásárlásra jogosult részére történő értékesítés, illetve nem az elővásárlásra jogosult részére történő értékesítés szabályait tartalmazza.
63-65. §-hoz
A hatályba lépésről, a korábbi rendelet hatályon kívül helyezéséről, valamint arról rendelkezik, hogy előírásait az új szerződés kötések esetén kell alkalmazni.