Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról

Hatályos: 2022. 11. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2022. (IX. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.01.
a felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról
Részletes indokolás
Az 1–26. §-hoz
Általános indokolás
A felnőtt korúakra vonatkozó szociális gondoskodás helyi szabályairól, valamint a gyermekvédelem helyi szabályozásáról szóló 23/2013. (V. 17.) önkormányzati rendelet teljeskörű felülvizsgálatát elvégeztük, és ennek alapján új rendelet megalkotására teszünk javaslatot. Az új rendelet szerkezetében hasonló maradt, néhány kisebb módosítást tartalmaz a hatályos rendelethez képest, míg a felépítése áttekinthetőbbé vált. A LocLex rendszer előírásainak való megfelelés érdekében ugyanakkor a korábbi rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotása szükséges.
Részletes indokolás
1-2. §-hoz
A rendelet célját, hatályát fogalmazza meg a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (Szoc.tv.) és a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvény (Gyvt.) rendelkezéseire figyelemmel.
3-5. §-hoz
Felsorolja a képviselő-testület által biztosított személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat, valamint hivatkozik az alkalmazandó magasabb szintű jogszabályokra.
6-7. §-hoz
Valamennyi szolgáltatás esetében alkalmazandó eljárási szabályokat fogalmazza meg.
8. §-hoz
A térítési díjak megállapításának általános szabályait tartalmazza.
9. §-hoz
Szociális kerekasztal létrehozásáról, az arra vonatkozó legfontosabb előírásokról rendelkezik.
10. -14. §-hoz
A szociális alapszolgáltatások esetében alkalmazandó eljárási szabályokat fogalmazza meg.
15. §-hoz
Az étkeztetés igénybevételének feltételeit, az ellátásért fizetendő térítési díj mértékét, a kedvezményben részesülők körét szabályozza, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
16. §-hoz
A házi segítségnyújtás igénybevételének feltételeit, az ellátásért fizetendő térítési díj mértékét, a kedvezményben részesülők körét szabályozza, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
17. §-hoz
A családsegítés feladatkörét, az ellátásért fizetendő térítési díj mértékét szabályozza, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
18 -20. §-hoz
Meghatározza a jelzőrendszeres házi segítségnyújtás, a támogató szolgálat és a nappali ellátás igénybevételének módját, az ellátásért fizetendő térítési díj mértékét, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
21. §-hoz
Meghatározza a gyermekjóléti szolgáltatás feladatkörét, az ellátás igénybevételének a módját, az ellátásért fizetendő térítési díj mértékét, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
22. §-hoz
A gyermekek napközbeni ellátása igénybevételének feltételeit szabályozza, hivatkozik az ellátásért fizetendő térítési díj mértékére vonatkozó jogszabályra, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
23. §-hoz
A gyermekek átmeneti gondozása igénybevételének feltételeit szabályozza, valamint nevesíti a szolgáltatást nyújtó intézményt.
24-26. §-hoz
A záró rendelkezéseket (hatályba lépés, korábbi rendelet hatályon kívül helyezése), illetve a folyamatban lévő ügyekre vonatkozó átmeneti rendelkezéseket tartalmazza.