Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 01. 01

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 31/2022. (XII. 16.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.01.
a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól
Végső előterjesztői indokolás
A Képviselő-testület a Törökbálinti Köztemető használatának rendjét a köztemető rendjéről, használatának szabályairól és díjairól szóló 3/2000. (II. 14.) önkormányzati rendeletében (a továbbiakban: ör.) állapította meg. Az ör-nek elfogadása óta több módosítása is volt, azonban a különböző díjak 2013. január 1. óta nem módosultak. Figyelembe véve azt, hogy az elmúlt években (9 év) az éves infláció mértékével sem emeltük a temetői díjakat és azt, hogy a környező települések (köztük Törökbálinttal határos Budaörs és Budafok) díjtételei milyen mértékűek ezért jelenleg egy nagymértékű díjemelésre teszünk javaslatot.
Új díjtételek a hulladékkezelési hozzájárulás, a szombati (munkaszüneti) napon történő temetés esetén a temetői hozzájárulás emelt díjjal. Külön szabályoztuk a régi és az új urnafülkék árát, az új urnafülkék csak az üzemeltető által értékesített fedőlappal vásárolhatók meg. Ezzel az urnafal egységes, esztétikus képét kívánjuk megteremteni.
Az urnasírhelynél az eddigi egy típus helyett két típust (egyes és kettes) bevezetését javasoljuk.
Részletesen szabályoztuk – a Városgondnokság képviselőjével és a SZIGÜ-vel képviselőjével történt egyeztetés után - az egyes temetési helyek esetén elhelyezhető elhunytak számát temetési típusonként.
Figyelembe vettük azt a tendenciát is, hogy a köztemetőben egyre nőtt azon temetkezők száma, akik lakóhellyel nem rendelkeznek Törökbálinton. Az elhunytak hozzátartozói olyan sírhelyet kerestek, melyeknek a megváltási árai a budapesti kerületek díjaihoz képest sokkal kedvezőbbek, és a kegyeleti jogaik gyakorlása a főváros közelsége, megközelíthetősége miatt sem okoz nehézséget számukra. A SZIGŰ Kft. tájékoztatása szerint 2021. évben ez a temetések 30 %-a volt. Ezen ok miatt pedig javasoljuk külön díjtételek bevezetését a Törökbálinton lakóhellyel nem rendelkező elhunytak és Törökbálinton lakóhellyel nem rendelkező személy – a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1 § törvény (továbbiakban: Ptk.) szerinti – hozzátartozójának temetése esetén.
A LoxLec rendszer előírásainak a megfelelése érdekében a rendelet módosítása helyett új rendelet megalkotása indokolt. Az új rendelet – a fenti módosítások kivételével - tartalmilag megegyezik a hatályos rendelettel.