Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (III. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásának szabályairól

Hatályos: 2022. 04. 01
a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásának szabályairól
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
Általános indokolás
Az elmúlt időszakban a Kúria több behajtási engedély kiadásáról szóló önkormányzati rendeletet is felülvizsgált, és döntéseiben hatályon kívül helyezte az érintett rendeletek díjfizetésre vonatkozó rendelkezéseit (Köf. 5029/2021/4., Köf. 5032/2021/3., Köf. 5033/2021/3., Köf. 5036/2021/4.). A Kúria a döntéseiben kimondta, hogy a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény (Kkt.) rendelkezik a közút kezelőjének feladatairól, meghatározza a közútkezelői intézmény tartalmát, a helyi önkormányzatot ugyanakkor nem hatalmazza fel arra, hogy az általa létesített közút közlekedési célú használatáért, akár annak fokozott igénybevételéért úthasználati díjat, útfenntartási hozzájárulási díjat állapítson meg.
A Kúriai döntések figyelembevételével felülvizsgáltuk a megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó gépjárművek helyi közútra történő behajtásához szükséges közútkezelői hozzájárulás kiadásáról szóló 23/2016. (IX.26.) önkormányzati rendeletet és a felülvizsgálat eredményeképpen a rendelet hatályon kívül helyezését és új rendelet elfogadását tartjuk indokoltnak.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet hatálya a Törökbálint város közigazgatási területén a Törökbálint Város Önkormányzata tulajdonában és kezelésében lévő, a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II.5.) KPM-BM együttes rendelet 14. § (1) bekezdés l) pontja szerinti „Súlykorlátozás” táblával, továbbá a 14. § (1) bekezdés z/2. pontja szerinti „Korlátozott forgalmú övezet (zóna)” táblával érintett helyi közutakra, illetve az ezeken az utakon közlekedő 3,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre terjed ki, a közfeladatot, kommunális feladatot katasztrófa elhárítással összefüggő feladatot ellátó járművel kivételével. Mivel magasabb szintű jogszabály a jelzőtáblával elrendelt össztömeg-korlátozással kapcsolatos szabályokat nem tartalmaz, az önkormányzat eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva jogosult rendeletet alkotni ezekben a kérdésekben.
2-6. §-hoz
A korábbi rendelet a behajtási engedély kiadását önkormányzati hatósági ügyként szabályozta. Az új rendelet közútkezelői hozzájárulás kiadásáról rendelkezik, és ezt nem hatósági ügyként kezeli, hanem a polgármester átruházott hatáskörben tulajdonosi jogkörben eljárva jogosult a hozzájárulás kiadására. A hozzájárulás kiadásának szabályait a korábbi rendelethez hasonlóan szabályozza az új rendelet tervezete, meghatározza a hozzájárulás kiadásának legfontosabb feltételeit, előírja az esetleges károkozás bejelentésének és helyreállításának kötelezettségét, illetve meghatározza a kérelem elutasításának lehetséges eseteit.
7. §-hoz
A közútkezelői hozzájárulás iránti kérelem tartalmi elemeire, benyújtására vonatkozó szabályokat tartalmazza.
8-9. §-hoz
Az eseti és a határozott időre szóló hozzájárulás lehetséges fajtáit sorolja fel, továbbá a hozzájárulás használatára, ellenőrzésére vonatkozó előírásokat tartalmazza.
10-12. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről, a korábbi rendelet hatályon kívül helyezésére rendelkezik, valamint kimondja, hogy a rendeletet a hatályba lépését követően benyújtott kérelmek esetében kell alkalmazni.