Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2022. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2022. 05. 27
az Önkormányzat 2021. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–12. §-hoz
Általános indokolás
A zárszámadás keretében kerül sor az előző évi költségvetési gazdálkodás bemutatására, értékelésére. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 91. § (1) bekezdése alapján, a jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester a költségvetési évet követően a Képviselő-testület elé terjeszti, amely arról rendeletet alkot.
A zárszámadásnak a költségvetéssel azonos szerkezetben kell elkészülnie, de tartalmaznia kell olyan mellékleteket is, melyeket a zárszámadás készítése körében ír elő az államháztartási törvény (költségvetési mérleg, pénzeszközök változásának bemutatása, többéves kihatással járó döntések, közvetett támogatások, vagyonkimutatás, adósságállomány bemutatása, részesedések).
Részletes indokolás
1. §
Megállapításra kerül a 2021. évi költségvetés teljesülésének bevételi és kiadási főösszege
2. §
Meghatározza a rendelettervezet a zárszámadási rendelet tartalmát.
3. §
A rendelkezés Önkormányzat egészére vonatkozó, összevont (konszolidált) bevételek és kiadások főbb jogcímenkénti és feladatonkénti jóváhagyását tartalmazza.
4. §
A 2021. évi költségvetési rendelet címrendjéhez igazodóan az Önkormányzat, valamint az irányítása alatt működő költségvetési szervek bevételeinek forrásonkénti, kiadásainak jogcímenkénti, valamint bevételeinek és kiadásainak feladatonkénti jóváhagyását tartalmazza.
5. §
Az 5. §. a Vízügyi Építési Alap és a Környezetvédelmi Alap 2021. évi bevételeit és kiadásait tartalmazza.
6. §
A 6. §. a költségvetési szervek létszámának elfogadásáról rendelkezik.
7. §
A fejlesztési kiadások jóváhagyását tartalmazza a rendelkezés.
8. §
A maradvány jóváhagyásáról a zárszámadás keretében kell dönteni. A zárszámadási rendelet részét képezi a 2021. évi maradvány levezetésének egyszerűsített bemutatását – a kapcsolódó mellékletre történő hivatkozással – a 8. § tartalmazza.
9. §
A 2021. évi költségvetési mérleg elfogadásáról tartalmaz rendelkezést. A költségvetési mérleg – annak részeként a működési és a felhalmozási költségvetés mérlege – a zárszámadási rendelet jogszabály alapján kötelező tartalmi eleme.
10. §
A jogszabályi előírásoknak megfelelően a rendeletnek tartalmaznia kell az Önkormányzat 2021. december 31.-i állapot szerinti hitelállományát és az által nyújtott hitelek, kölcsönök állományát. Az Önkormányzat által nyújtott hitelek, kölcsönök bemutatása a 10. § által megjelölt mellékletben történik meg.
11. §
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
12. §
Az előző évi zárszámadási rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.