Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Alsóerdősor utcába gépjárművel történő behajtás és az Alsóerdősor utcában történő várakozás rendjéről

Hatályos: 2022. 06. 28
az Alsóerdősor utcába gépjárművel történő behajtás és az Alsóerdősor utcában történő várakozás rendjéről
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az Alsóerdősor utcában a zsákutcai szakasz végén lévő sportpályára, valamint az időközben kialakított Meseerdőbe érkező nagyszámú látogatók miatt megnövekedett az utca gépjárműforgalma. A közlekedési probléma megoldása érdekében az Alsóerdősor utca - Munkácsy Mihály utca és az Alsóerdősor utca - Akácos utca szakaszokon várakozási, illetve az Alsóerdősor utca 15. számú ingatlan és a sportpálya közötti szakaszon behajtási tilalmi szakaszokat kell kialakítani. A tilalmak alól az ott lakóknak önkormányzat felmentést adhat, amelyhez rendeletalkotás szükséges.
Részletes indokolás
1. §-hoz
A rendelet megalkotására azért kerül sor, mert az Alsóerdősor utca Munkácsy Mihály utca, valamint az Akácos utca felé eső szakaszain bevezetésre kerülő várakozási tilalom, az Alsóerdősor utca 15. számú ingatlan és a sportpálya közötti szakaszon bevezetésre kerülő behajtási tilalom alatt szabályozni kell a felmentésre jogosultság feltételeit, az engedélyezési eljárás szabályait.
2. §-hoz
1. A várakozási engedély az Alsóerdősor utca Munkácsy Mihály utca felé, illetve az Akácos utca felé eső szakaszain kijelölt várakozási tilalom alá eső területen élők részére terjed ki.
2. A behajtási engedély az Alsóerdősor utca 15. számú ingatlan és a sportpálya közötti szakaszán kijelölt behajtási tilalom alá eső területen élők részére terjed ki.
3. A rendeletet valamennyi forgalmi rendszámmal rendelkező gépjárműre, és azok üzemben tartójára alkalmazni kell, kivéve a megkülönböztető jelzéssel ellátott járműveket, valamint a figyelmeztető jelzéssel jogszerűen felszerelt, és azt jogszerűen használó járműveket. Ezeket a járműveket célszerű a rendelet hatálya alól kivenni annak érdekében, hogy vészhelyzet esetén korlátozás nélkül behajthassanak az érintett területre.
3. §-hoz
Magasabb szintű jogszabályok előírásaira hivatkozza határozza meg a várakozási, és behajtási tilalom, valamint az üzembentartó fogalmát.
4. §-hoz
A várakozási tilalmi területeken engedéllyel a közterület igénybevételével történő várakozásra,
behajtási tilalmi területeken csak behajtásra van lehetőség, a várakozás nem engedélyezett.
5. §-hoz
1. A terület lakói számára várakozási vagy behajtási engedélyt kell biztosítani az érintett területen székhellyel, telephellyel, vagy fiókteleppel rendelkező vállalkozók gépjárműveire is.
2. Speciális esete a gazdálkodói várakozási engedélynek az, ami a közút területén karbantartási és felújítási munkálatok elvégzése céljából kerül kiadásra korlátozott időre.
3. Az ingatlanokhoz érkező vendégek, valamint a vállalkozásokhoz érkező ügyfelek és a sportpályát igénybe vevők részére forgalmi rendszám nélküli „VENDÉG”, „SPORTEGYESÜLET” feliratú engedély kerül kiadásra
6. §-hoz
A kérelem benyújtása kizárólag a rendelet mellékletét képező formanyomtatványon, a 6. §-ban meghatározott mellékletek csatolása esetén lehetséges. Az engedély kiadása önkormányzati hatósági ügynek minősül, az eljárásra átruházott hatáskörben a polgármester jogosult. az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (továbbiakban: Ákr.) szabályait kell alkalmazni.
7. §-hoz
A rendelet alapján a várakozási és behajtási engedély kiadásáért nem kell díjat fizetni.
8. §-hoz
A várakozási és behajtási engedélyek a kiadást követő év január 31-ig érvényesek. Ez alól kivétel a munkavégzés céljára kiadott várakozási és behajtási engedély, ami kizárólag a munkavégzés időtartamára érvényes. A rendőrség és közterület-felügyelet ellenőrzi a várakozásra való jogosultságot.
9. §-hoz
Az engedéllyel rendelkező köteles bejelenteni, ha az engedély kiadásának feltételeiben változás következik be. Amennyiben az engedély kiadásának feltételei már nem állnak fenn, a polgármester visszavonja az engedélyt.
10. §-hoz
Az engedély meglétének ellenőrzése a jármű forgalmi rendszáma és a várakozási és behajtási kártya alapján történik.
11. §-hoz
A parkolási kártyát megsemmisülés esetén a polgármester kicseréli, pótolja, de erre évente kártyánként csak egy alkalommal van lehetőség.
12. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.