Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX.29.) számú rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 05. 20

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2023. (V. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.20.
az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésük szabályairól szóló 18/2022. (IX.29.) számú rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–10. §-hoz
1. §-hoz
Elírás javítására kerül sor, a Városgondnokság által vezetett nyilvántartás az 5. § (1) bekezdés b) pontjában szerepel, nem pedig a c)) pontban.
2. §-hoz
Adatvédelmi okokból a pályázatban feltüntetendő adatok közül törlésre kerülnek az állampolgárságra, családi állapotra, foglalkozásra vonatkozó adatok.
3. §-hoz
Elírás javítására került sor, a felsorolás b) ponttal kezdődött.
4. §-hoz
A közérdekű bérbeadásra való jogosultág feltételeinek módosítása szükséges a gyakorlati tapasztalatok alapján aszerint, hogy ne csak a már foglalkoztatási jogviszonyban álló személyek nyújthassanak be kérelmet, hanem olyan kérelmezők is, akik pályáztak az állásra, de még nem rendelkeznek foglalkoztatási jogviszonnyal, a jogviszony létesítésének feltétele esetükben a bérlakásba költözés lehetőségére vonatkozó pozitív döntés.
5. §-hoz
A közérdekű célú bérbeadás iránt benyújtott kérelmeket a gyakorlatban a foglalkoztató, vagy foglalkoztatni kívánó intézmény vezetője szokta eljuttatni a Hivatalhoz, a kitöltendő adatokról, valamint a Lakásrendelet vonatkozó előírásairól szóló tájékoztatást követően, leginkább folyamatban lévő felvételi eljárás, munkatárgyalás során. Fontos szempont az időtényező, így leginkább e-mailben szokta az intézményvezető eljuttatni a kérelmet, vagyis ebben az esetben a zárt borítékban, bizalmasan történő benyújtás nem jellemző. A 27. § gyakorlathoz való igazítása szükséges.
6. §-hoz
A 43. § (1) bekezdésének pontosítása szükséges, arra való tekintettel, hogy a Városgondnokság a lakások kezelője, ők tartják nyilván a lakbérhátralékot, tartják a kapcsolatot a bérlőkkel, ismerik a körülményeiket, így a részletfizetési kérelmek vonatkozásában a döntéselőkészítés, valamint a szerződéskötés célszerűen a Városgondnokság hatáskörébe kell, hogy tartozzon.
7. §-hoz
A 2. mellékletben az „öregségi nyugdíjminimum” kifejezéseket „szociális vetítési alap”-ra kell módosítani magasabb szintű jogszabályi változások miatt. A 3. mellékletben található nyomtatványt aktualizálni kellett a polgármesteri hivatalban történt személyi és szervezeti felépítést érintő változások, valamint az adatvédelmi szakértő felvetései miatt. A rendelet kiegészül egy új 7. melléklettel, amely a közérdekű célú bérbeadás iránti kérelem nyomtatványt tartalmazza. A 6. melléklet kiegészül két új ingatlannal, illetve 3 bérlakás esetében a bérbeadás lehetséges jogcíme kerül kiegészítésre.
8. §-hoz
Az „öregségi nyugdíjminimum” kifejezéseket a rendelet szövegében is „szociális vetítési alap”-ra kell módosítani magasabb szintű jogszabályi változások miatt.
9. §-hoz
A gyakorlati tapasztalatok alapján a 43. § két rendelkezésének hatályon kívül helyezése indokolt, annak érdekében, hogy az egyébként is anyagi nehézséggel küzdő és lakbérhátralékkal rendelkező kérelmezőkre ne rójunk további, indokolatlan terheket. Adatvédelmi jogszabályok előírásaira tekintettel kerül hatályon kívül helyezésre több pont (5. alcím teljes egészében, mert az ebben található rendelkezéseket az Infotv. és a GDPR is tartalmazza. A 14. § (5) bekezdés f) pontja és 21. § (5) bekezdés e) pontja amiatt, hogy az adatkezelés jogalapja nem az érintett hozzájárulása, hanem önkormányzati feladatellátás a GDPR szerint).
10. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.