Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról

Hatályos: 2023. 05. 27

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 26.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.05.27.
az Önkormányzat 2022. évi zárszámadásáról
Részletes indokolás
Az 1–5. §-hoz
1. §-hoz
A zárszámadás keretében kerül sor az előző évi költségvetési gazdálkodás bemutatására, értékelésére. Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 91. § (1) bekezdése alapján, a jegyző által elkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester a költségvetési évet követően a Képviselő-testület elé terjeszti, amely arról rendeletet alkot.
A zárszámadásnak a költségvetéssel azonos szerkezetben kell elkészülnie, de tartalmaznia kell olyan mellékleteket is, melyeket a zárszámadás készítése körében ír elő az államháztartási törvény (költségvetési mérleg, pénzeszközök változásának bemutatása, többéves kihatással járó döntések, közvetett támogatások, vagyonkimutatás, adósságállomány bemutatása, részesedések).
Megállapításra kerül a 2022. évi költségvetés teljesülésének kiadási és bevételi főösszege, továbbá a költségvetés záró egyenlege (hiánya), és a 2022. évi költségvetés belső- és külső finanszírozási bevételek és kiadások összege.
2. §-hoz
Az államháztartásról szóló törvény, valamint az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendeletben előírt mellékletek jóváhagyását tartalmazza. 2022. évben az Önkormányzatnál, és az irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél képződött költségvetési maradványt és annak felhasználását elfogadja.
3. §-hoz
Megállapításra kerül az Önkormányzat hitel állománya.
4. §-hoz
A rendelet hatályba lépéséről rendelkezik.
5. §-hoz
Az előző évi zárszámadási rendelet hatályon kívül helyezéséről rendelkezik.