Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a közművelődésről

Hatályos: 2023. 06. 28

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 20/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.28.
a közművelődésről
Végső előterjesztői indokolás
A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (továbbiakban: törvény) módosítása rögzítette a kulturális alapellátás kiterjesztését célzó kormányzati törekvést, bevezette a közművelődési alapszolgáltatások fogalmát. A törvény az eddigiektől eltérően, részletesen meghatározza a települési önkormányzatok számára a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott kötelező feladat tartalmát.
A közművelődési alapszolgáltatás jogintézményének bevezetésével egyértelműen meghatározza a települési önkormányzatok kötelező feladatának körét. Az új jogszabályi rendelkezések, amelyek a közművelődés céljának és feladatának új megközelítését tükrözik - szükségessé tették a közművelődésről szóló önkormányzati rendelet felülvizsgálatát. A jogszabályi változások és rendelkezések alapján a felülvizsgálat során áttekintettük a minimálisan szabályozandó témaköröket:
A részletes rendelkezések között, melyek meghatározzák a jogszabály érdemi normatív tartalmát, szükséges megállapítani az önkormányzat által ellátandó közművelődési alapszolgáltatásokat, a közművelődési feladatok megvalósításában részt vevő szervezeteket, a közművelődési feladat ellátásának formáját, intézményrendszerét, a lakosság és az önszervező közösségek által ingyenesen vagy térítés ellenében igénybe vehető szolgáltatások megnevezését, a közművelődési megállapodás megkötésének feltételeit, a feladatellátáshoz szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosításának módját és az ahhoz kapcsolódó pénzügyi támogatás biztosításának módját, valamint a rendeletalkotással kapcsolatos előzetes egyeztetési kötelezettség teljesülésének szabályait.