Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

a Törökbálinton élő szépkorúak és újszülöttek köszöntéséről

Hatályos: 2023. 06. 28

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2023. (VI. 27.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.06.28.
a Törökbálinton élő szépkorúak és újszülöttek köszöntéséről
Végső előterjesztői indokolás
Településünkön hagyománnyá vált, hogy Törökbálint Város Önkormányzata nevében a polgármester minden hónapban emléklap megküldésével köszönti a Törökbálinton élő 75., 80., 85., 90. életévüket betöltő, illetve 91. életévük betöltésétől már minden évben a szépkorú személyeket.
A szépkorú polgárok mellett emléklappal köszöntjük a Törökbálinton bejelentett lakcímmel rendelkező és a Védőnői Szolgálat által gondozott újszülötteket is.
A köszöntő lapokat a Polgármesteri Hivatal postai úton juttatja el az érintettek részére.
Törökbálint Város Önkormányzatának Képviselő-testülete korábban nem alkotott rendeletet a településen élő szépkorúak és újszülöttek köszöntéséről.
A rendeletalkotás azért is szükséges, mert a köszöntésre jogosultak természetes személyazonosító - és lakcím adatait a jegyző a személyi adat- és lakcímnyilvántartásból a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nyvtv.) felhatalmazása alapján minden évben folyamatosan, minden hónapban elektronikus úton kérdezi le.
Az országos nyilvántartás adataiból azonban a Nyvtv. 21. § alapján a természetes személyazonosító adatokat és lakcím adatokat a helyi önkormányzatok szervei törvényben vagy önkormányzati rendeletben meghatározott feladataik ellátásához jogosultak igényelni.
Fentiek alapján a rendelet célja, hogy megteremtse a jogi kereteket arra, hogy az Önkormányzat minden hónapban köszöntse szépkorú és újszülött lakosait.