Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének és karbantartásának szabályairól

Hatályos: 2023. 09. 26

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 25/2023. (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.09.26.
a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének és karbantartásának szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A jogalkotásról szóló 2010. CXXX. törvény 21-22. §-ai előírják a jogrendszer folyamatos felülvizsgálatát, melynek kötelezettje a helyi önkormányzati rendeletek tekintetében a jegyző. A jogrendszer folyamatos felülvizsgálatának két fő eszköze az utólagos hatásvizsgálat és a tartalmi dereguláció, mely során megtörténik a jogi-adminisztrációs egyszerűsítés, a szükségtelen terhek csökkentése, valamint a normaállomány racionalizálása, optimalizálása. A minőségi jogalkotás követelményeinek megfelelően a jogszabályokat nemcsak a megalkotásuk előtt kell indokoltság, szükségesség és a várható hatások szempontjából megvizsgálni, hanem a szabályozás korszerűsítése érdekében szükség van az egyes jogszabályok és a jogrendszer folyamatos, illetve időszakonkénti szisztematikus felülvizsgálatára.
A fenti jogszabályi kötelezettségnek eleget téve felülvizsgáltuk a művészeti alkotások közterületen történő elhelyezésének szabályairól szóló, utoljára 2012-ben módosított 13/2007. (V.29.) számú önkormányzati rendeletet (a továbbiakban: R.). A felülvizsgálat során megállapítottuk, hogy a rendelet hatályon kívül helyezése és új rendelet megalkotása szükséges, mind formai, mind tartalmi szempontból (pl. a címben és a szövegben is Nagyközség szerepel, régi bizottsági elnevezést tartalmaz a rendelet szövege, a bevezető rész régi Ötv-re hivatkozik, és a szakvélemény elkészítésére jogosult Lektorátus elnevezése is változott.).
Az új rendeletben a felhatalmazást adó és egyéb jogszabályokra való hivatkozásokat javítottuk, illetve a bizottságok, szakmai szervek elnevezését is módosítottuk a hatályos szabályoknak megfelelően. A rendelet-tervezet a művészeti alkotások mellett az emléktáblák elhelyezésére vonatkozó szabályokat is meghatároz. Az új rendelet részletesen meghatározza a művészeti alkotások és emléktáblák elhelyezése iránti kérelem tartalmi elemeit. A rendelet-tervezet előírja a meglévő és új, közterületen elhelyezett művészeti alkotásokról és emléktáblákról nyilvántartás vezetését és meghatározza annak tartalmi elemeit. Művészeti alkotások vagy emléktáblák közterületen testületi döntés nélküli elhelyezése esetén a közterület-használati rendeletben meghatározott szankciók alkalmazását írja elő az új rendelet.