Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az elhagyott hulladék felszámolásáról

Hatályos: 2024. 02. 20

Törökbálint Város Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2024. (II. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.02.20.
az elhagyott hulladék felszámolásáról
Végső előterjesztői indokolás
A hulladékról szóló 2012. évi CLXXXV. törvény (továbbiakban: Hvt.) 2023. július 1-től hatályba lépett módosítása értelmében megszűnt az önkormányzatok hulladékgazdálkodási közfeladata, az állam a hulladékgazdálkodási közfeladatok ellátását a koncesszori rendszerre történő átállással átvette.
Ugyanakkor a Hvt. 33. § kiegészült a (4) bekezdéssel, mely szerint „A települési önkormányzat önkormányzati hulladékgazdálkodási közfeladat ellátási kötelezettsége nem mentesíti a települési önkormányzatot a Mötv 13. § (1) 5. pontjába foglalt köztisztasági feladatok ellátásának, azon belül is a közterületen elhagyott hulladék felszámolásával összefüggő kötelezettsége alól.”
A Hvt. 35. § (1) bekezdés h) pontja alapján „a települési önkormányzat képviselő-testülete önkormányzati rendeletben állapítja meg az elhagyott hulladék felszámolásához szükséges helyi intézkedések körét.”
A rendeletalkotás nem változtatja meg településünkön az elhagyott hulladék felszámolásának gyakorlatát, és az önkormányzat szabályozási jogköre csak igen szűk körre terjedhet ki, a magasabb szintű jogszabályok előírásaira is figyelemmel, ugyanakkor a Hvt. hivatkozott előírása alapján a rendeletalkotás kötelező.