Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2007. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkoló alap- képzésről és felhasználásról

Hatályos: 2007. 11. 22

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2007. (XI. 22.) önkormányzati rendelete

parkoló építés pénzbeli megváltásáról, parkoló alap- képzésről és felhasználásról

2007.11.22.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdés szerinti jogkörében, valamint az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet (a továbbiakban OTÉK) 42. § (10) és (11) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével, a helyi körülményekből adódó sajátosságokra - a gépjármű várakozóhelyek megváltásáról az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja, hogy az építési engedélyezési eljárások során lehetővé tegye a személygépjármű várakozóhely (továbbiakban: gépjármű-várakozóhely) megváltását és ezzel elősegítse az építési igények teljesítését, a zömében már beépített településrészeken, ahol az épületek megközelítéséhez és használatához szükséges gépjárművek várakozóhely kialakítása telken belül nem biztosítható.

A rendelet hatálya

2. §

1. A rendelet hatálya Budajenő Község közigazgatási területén belül kiterjed minden olyan természetes és jogi személyre, jogi személyiség nélküli társaságra, aki (amely):
a. építéssel nem járó átminősítést (funkcióváltást) kérelmez, mely során az előírt parkoló szám növekedik,
b. építési engedély kérelmet nyújt be bármely funkciójú építményre, melyhez az OTÉK 42. §. alapján előírt számú személygépkocsi parkoló saját telken műszaki szempontból nem biztosítható)
2. Az adott beruházás kivitelezése során létesítendő gépjármű várakozóhelyek (parkolók) számát a mindenkori érvényben lévő OTÉK előírásai alapján kell meghatározni az épület nagysága, jellege és funkciója alapján.

3. §

1. Személygépjármű parkolóhely megváltás csak abban az esetben lehetséges, ha 250 m-en belül, önkormányzati tulajdonú közterületen a parkolóhely megépíthető.
2. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltás összegének megállapítására a (3) bekezdésben foglaltak, valamint e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott díjövezeteket kell figyelembe venni.
3. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási alapdíj összegét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.
4. A megváltható parkolószám max. 20, de legfeljebb az OTÉK vonatkozó előírásai alapján megállapított szám 50 %-a.
5. Tömegközlekedési eszköz megállójától 300 m-en belül elhelyezkedő, a vonatkozó országos rendelet értelmében 20 gépkocsinál több elhelyezésére kötelezett közintézmény, művelődési, kulturális, sport vagy egészségügyi létesítményre előírt parkoló szám közlekedési vizsgálat alapján maximum 50 %-kal csökkenthető a főépítész és a Képviselő-testület jóváhagyásával. A használatbevétel után két évvel a közlekedésvizsgálat megismételendő és indokolt esetben a megváltandó parkoló szám az érvényes jogszabályok szerinti szintre emelendő.

A megváltás módja

4. §

1. Az Önkormányzat nevében a polgármester a várakozóhelyek megváltásáról az építtetővel szerződést köt.
2. A várakozóhely megváltási összeget a szerződés szerinti ütemezésben, kell befizetni, az Önkormányzat elkülönített számlán kezelt parkoló alapjába.
3. A várakozóhelyek megváltásáról szóló szerződés egy példányát és a szerződés szerint esedékes befizetés tényének igazolását az építtetőnek az építési engedélyezési dokumentációhoz és a használatbavételi kérelemhez csatolni kell.
4. Amennyiben az építési engedély köteles beruházás, illetve meglévő építmény rendeltetésének módosítása várakozóhelyek megszüntetését eredményezi, úgy az építtetőnek ezek helyett - az OTÉK szerinti várakozóhely - szükségleten túlmenően az építési telken a megszűntekkel azonos számú várakozóhelyet kell létesítenie, vagy azokat meg kell váltania.

A megváltási összegek felhasználása

5. §

1. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási befizetéseket az Önkormányzat elkülönített parkoló alapként kezeli.
2. Az elkülönített pénzalapot Budajenő közigazgatási területén belül megvalósítandó gépjármű várakozóhelyek vagy gépjárművek tárolására szolgáló létesítmények építésére - lehetőleg díjövezeten belül - lehet felhasználni.
3. A polgármester a parkolóalap éves felhasználásáról az éves költségvetési beszámolóban tájékoztatja az Önkormányzatot.
4. Amennyiben a parkolási igényű létesítmény rendeltetése a későbbiek során oly módon változik, hogy annak az OTÉK szerinti várakozóhely szükséglete csökken, a befizetett megváltási összeg nem igényelhető vissza.

Értelmező rendelkezések

6. § E rendelet alkalmazása szempontjából

1. Megváltandó várakozóhelyek száma: az építmények rendeltetésszerű használatához szükséges, de legalább az előírt mennyiségű és fajtájú gépjármű saját telken belüli elhelyezéséhez előírt és ott műszaki okból nem biztosítható várakozóhelyek mennyisége.

2. A gépjármű várakozóhely megváltási alapdíj: e rendeletben egy gépjármű elhelyezésének kiváltásához szükséges, az Önkormányzat által meghatározott pénzösszeg.

3. A gépjármű várakozóhely (parkoló) megváltási díj: a várakozóhely megváltási alapdíj és a szükséges várakozóhely számának szorzataként képzett pénzösszeg.

4. A gépjármű várakozóhely építési alap: a befizetett várakozóhely megváltási díjakból kizárólag várakozóhelyek kiépítésére fordítható, az Önkormányzat költségvetésében elkülönítetten kezelt pénzösszeg.

5. Országos hatályú rendelet: az adott területre érvényes rendezési terv alapjául szolgáló országos rendelet (OTÉK).

Záró rendelkezések

7. §

1. E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba. Rendelkezéseit a rendelet hatálybalépését követően indult építési engedélyezési eljárás során kell alkalmazni.

1. melléklet a 16/2007. (XI. 22.) önkormányzati rendelethez

A várakozóhely területi elhelyezkedése szerinti díjövezetek
I. díjövezet területei:A 11/2006. (IX.27.) helyi rendelet értelmében védett településszerkezet területe. (lásd helyi rendelet melléklete)
II. díjövezet területei: A védett településszerkezeten kívül eső terület

2. melléklet a 16/2007. (XI. 22.) önkormányzati rendelethez

Gépjármű várakozóhelyek érvényes megváltási alapdíjai terepszinten megvalósuló személygépkocsi parkoló építése esetén
I. díjövezet: 400 000.- Ft + ÁFA
II. díjövezet: 700.000.- Ft + ÁFA