Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

Hatályos: 2014. 02. 23- 2016. 11. 29

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 16/2013. (X. 25.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezési tevékenységről

2014.02.23.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatát ellátva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 40. §. (3) és 41. §. (3) bekezdésekben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja a községi temetőről és a temetkezési tevékenységről.

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzése és ápolása, valamint a temető kegyeleti és közegészségügyi rendeltetésének érvényesítése érdekében a temetők fenntartásának, üzemeltetésének és használatának helyi sajátosságokat figyelembevevő rendjének kialakítása.

(2) A rendelet hatálya Budajenő község közigazgatási területén lévő

a) köztemetőre (továbbiakban: temető), az ott folyó temetkezési és temető fenntartási, üzemeltetési és sírhelyhasználati tevékenységre, a temetői szolgáltatásokat igénybe vevő, illetőleg a tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre, valamint a

b) használaton kívüli lezárt temetőre (továbbiakban: kegyeleti park), az ott folyó fenntartási és kegyeletgyakorlási tevékenységre terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § (1) E rendelet értelmében a

a) betemetett temetőrész: a temető I. és II parcellája, ahol a folyamatos temetkezés és rátemetés következtében a parcella nagyrészt megtelt;

b) gondnokság: Budajenő Község Önkormányzata alkalmazásában álló településüzemeltetési fizikai munkát végző munkavállalók csoportja;

c) hivatal: Budajenő Község Önkormányzata által alapított és fenntartott hivatal, mely többek között a településüzemeltetés adminisztratív feladatait látja el, jelen rendelet értelmében beleértve a temetőüzemeltetés jogszabályban meghatározott szakmai végzettséggel rendelkező munkatársát is;

d) osszárium: kiürített sírokból származó csontok gyűjtőhelye.

II. A KEGYELETI PARK

3. § (1) A község XVIII-XIX. századi temetője, melyet az önkormányzat az épített és természeti környezet helyi védelméről szóló rendelettel védetté nyilvánított, valamint a helyi építési szabályzatban és szabályozási terven kegyeleti parkként jelölt ki.

(2) A kegyeleti park tulajdonosa és fenntartója Budajenő Község Önkormányzata. A kegyeleti park címe: 2093 Budajenő, Árpád-házi Szent Erzsébet tér 2., helyrajzi száma 1507/2.

(3) A kegyeleti park fenntartási feladatai:

a) a 150-200 éves sírkövek állagmegóvása,

b) emlékhely kialakítása az egykori papi sírkert kerített területén,

c) a ligetes-fás terület, illetve a tavaszi hériccsel vegyes értékes gyeptársulás védelme és fenntartása.

III. A temető fenntartása

4. § (1) A temető tulajdonosa, fenntartója és üzemeltetője Budajenő Község Önkormányzata. A temető címe: 2093 Budajenő, Árpád-házi Szent Erzsébet tér 1., helyrajzi száma 148.

(2) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete fenntartói hatáskörében

a) megállapítja a temető szabályzatot és a temető igénybevételéért, és a sírhelyek megváltásáért fizetendő díjak mértékét rendelettel, melyet a díjak vonatkozásában évenként felülvizsgál,

b) biztosítja a fenntartás és üzemeltetés pénzügyi fedezetét az éves költségvetési rendeletben,

c) meghatározza a temető beépítési előírásait (beleértve a síremlék állítás szabályait) a helyi építési szabályzatban.

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges helyi tárgyi

és infrastrukturális feltételek meghatározása

5. § (1) A temető rendeltetésszerű működéséhez szükséges infrastrukturális feltételek meghatározásának alapja a temető parcellaosztási, sírhelykitűzési, urnasírbolt és urnafal elhelyezési, valamint növénytelepítési terve (továbbiakban parcellaosztási terv), mely e rendelet 1. sz. melléklete.

(2) A parcellaosztási terv alapján kialakított, fenntartandó, illetve fejlesztendő meghatározó infrastrukturális elemek és feltételek a következők:

a) A temetőt három oldalról növényzet és terepviszonyokból adódó természeti határ veszi körül, a negyedik oldala, ahonnan a főbejárat és a gazdasági bejárat nyílik, részben kerített. A kerítetlen szakaszokon dróthálós kerítés/sövény telepítendő a temető bezárása érdekében.

b) A temető területén belül egy szilárd burkolatú út található, további burkolt utak csak a parcellaosztási terv szerinti nyomvonalon építhetők.

c) A főbejárattól vezető meglévő út két részre osztja a temetőt, a bejárattól balra eső betemetett temetőrészre (I. parcella), illetve az úttól jobbra eső ravatalozó épületet körülvevő részben betemetett temetőrészre ( II. parcella), és a III-VI. megnyitott parcellákra, valamint tartalék területekre. A megnyitott parcellák és tartalékterület hosszú távon (kb. 90 év) biztosíthatja a települési igényt, nincs szükség további tartalékterület kijelölésére. A parcellákat táblákkal, vagy jelzőkővel jelölni kell.

d) A temető az elhunyt személyek végső búcsúztatásához méltó, korszerű ravatalozó épülettel, a ravatalozóhoz tartozó haranglábbal és lélekharanggal rendelkezik. A ravatalozó tárgyi felszereltségéhez hűtő berendezés is tartozik. Boncoló helyiségcsoport nincs az épületben, és annak kialakítása tervekben sem szerepel.

e) Illemhely a temetőlátogatók és a személyzet számára a ravatalozó épületen belül van kialakítva, bővítést nem igényel.

f) A temetőben a vízvételi, és hulladékgyűjtési helyek kialakítása megtörtént, további hulladékgyűjtő kihelyezése gépjárművel járható útvonal mellett történhet.

g) A bejáratnál jogszabályban meghatározott tartalmú információs táblát kell fenntartani.

A temetési hely gazdálkodási szabályai

6. § (1) A temetési hely a parcellaosztási terv szerinti tervezett, vagy már meglévő temetési hely.

(2) A temetési hely általános gazdálkodási szabályait a 7. §, a betemetett temetőrészre vonatkozó speciális szabályokat a 8. § tartalmazza.

Általános temetési hely gazdálkodási szabályok

7. § (1) A temetési hely lehet egyes sírhely, kettes sírhely, földalatti sírbolt, urnasírhely, urnasírbolt.

(2) A temetési helyeket a parcellaosztási terv és a hivatal által vezetett nyilvántartás tartalmazza, mely kiterjed egyrészt a tervezett soron következő temetési helyekre, másrészt a lejárt megváltási idejű és temetési hely fölött rendelkezni jogosult által meg nem hosszabbított temetési helyekre.

(3) Az elhaltakat az elhalálozás idejének sorrendje szerint következő sírokba kell temetni, kivéve

a) a rátemetéseket,

b) kettős sírhely üres helyébe történő temetéseket,

c) a betemetett temetőrész speciális szabályai hatálya alá tartozó temetéseket.

(4) Temetési helyet meg lehet váltani előre, a megváltás időpontjában a parcellaosztási terv szerinti soron következő helyre.

(5) A temetési hely újra megváltható. Ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult elmulasztja a határidőt, a fenntartó határidő megadásával felhívja az újraváltásra figyelmét. Amennyiben a felhívásnak nem tesz eleget, abban az esetben hirdetményt kell a temető hirdetőtábláján és az önkormányzat honlapján megjelentetni az esetleges további hozzátartozók és a temetési helyen lévő síremlék, sírjel felett rendelkezni jogosult felkutatása érdekében. Ha a hirdetmény megjelenését követő 6 hónapon belül nem járt sikerrel a felhívás, abban az esetben sírjel/síremlék feletti rendelkezési jog a fenntartót illeti, valamint a temetési hely újra betemethetővé válik.

(6) A temetési helybe

a) egyes sírba 1 koporsó és rátemetéssel 1 koporsó vagy 2 urna, vagy koporsós temetés nélkül összesen 4 urna,

b) kettes sír egy-egy részébe az egyes sírhelynek megfelelő számú koporsó, vagy urna,

c) urnasírhelybe további egy urna

d) sírboltba a kialakított temetési helyeknek megfelelő számú koporsó, vagy urna helyezhető el, melyet a sírboltkönyvi nyilvántartás tartalmaz.

Betemetett temetőrész temetési hely gazdálkodására vonatkozó speciális szabályok

8. § (1) Üres temetési helyre végezhető temetés. Üres az a temetési hely, amelyiken sem sírjel vagy síremlék, sem sírhant nem található, és a nyilvántartásban sem található temetésre vonatkozó adat, vagy a temetési felett rendelkezni jogosult a írásban lemondott temetési helyről, és a síremléket elbontotta. Koporsós temetési helyről a temetés, vagy rátemetés idejétől számított 25 éven belül lemondani nem lehet

(2) Lejárt megváltási idejű temetési helyen, ha ismeretlen az eltemetett személy, vagy a hozzátartozó, akkor 7. § (5) bekezdés szerint kell eljárni.

(3) Üres, vagy újra betemethetővé vált temetési helyek megválthatók, vagy előre megválthatók abban az esetben, ha a temetési hely felett rendelkezni jogosult, vagy közeli hozzátartozója a szomszédos, vagy közeli temetési helyet kíván megváltani.

A temetési hely méretezése, kialakítása

9. § (1) A temetési hely méretezése:

a) temetési helyek alapterülete

aa) egyes sírhely: 2,0 m x 1,0 m

ab) kettes sírhely: 2,0 m x 2,0 m

ac) földalatti sírbolt: 3,0 m x 3,0 m

ad) urnasírhely: 0,6 m x 0,4 m

ae) urnasírbolt: 3,0 m x 3,0 m

b) temetési helyek közti távolság 0,6 m

c) sorok közti távolág fej-fej irányban 0,6 m, láb-láb irányban 1,0 m

d) sírhelytáblák (parcellák) közötti távolság 4,0 m

(2) A sírgödröt olyan méretűre kell kiásni, hogy a koporsó abban elhelyezhető legyen. Mélységének a talaj és egyéb viszonyoktól függően 160- 250 cm között kell lennie. Koporsós rátemetés esetén a felülre kerülő koporsó aljzatának legalább 160 cm mélységbe kell kerülnie. A sírgödröt kifalazni nem lehet.

(3) A földfelszín alatti sírboltot úgy kell kialakítani, hogy a sírbolt mélysége 190 cm , belső hossza 220 cm , szélessége minimum 150 cm legyen. A sírbolt alját és oldalait vízbehatolás és földnyomás ellen megfelelően ki kell képezni, a fedőlapot a teherbírásnak megfelelően kell készíteni oly módon, hogy a sírhely légmentesen záródjék.

(4) A földfelszín feletti urnafülkék elhelyezésére szolgáló sírboltok rendelkezhetnek föld alatti koporsós temetési hellyel is (3) bekezdés szerinti feltételekkel. Urnasírboltban kialakítandó urnát befogadó fülke belső mérete 30 x 30 x 30 cm. Urnasírboltban elhelyezhető urnák számát a kialakított urnafülkék száma határozza meg. Urnasírboltban osszariumfülkék is kialakíthatók, melynek mérete legalább 30 x 30 x 60 cm. Urnasírbolt külön (országos és helyi) jogszabályban meghatározott módon építhető.

(5) A sírhelyeken sírdomb felhantolása nem kötelező, de létesítés esetén a sírdomb magassága legfeljebb 30 cm lehet.

A temetési hely használati idejének meghatározása

10. § (1) Temetési helyek megváltási ideje:

a) egyes sírhelyben: 25 év

b) kettes sírhelyben: 25 év

c) földalatti sírboltban: 60 év

d) urnasírhelyben: 10 év

e) urnasírboltban: 60 év

IV. A temető üzemeltetése

A temetőüzemeltetési feladat- és hatáskörök meghatározása

11. § (1) A temető üzemeltetését Budajenő Község Önkormányzata a polgármester irányításával a hivatal és a gondnoksága útján látja el.

(2) A hivatal

a) gondoskodik az ügyfélfogadásról,

b) tájékoztatást nyújt a temetőlátogatóknak,

c) beszedi a sírhelymegváltási és igénybevételi díjakat,

d) kiadja behajtási engedélyeket

e) vezeti és megőrzi a nyilvántartó könyveket,

f) figyelemmel kíséri a sírhelyeket megváltási idejének lejáratát, arról tájékoztatja a sírhely megváltóját,

g) lejárt idejű, megváltatlan sírhelyek újbóli hasznosítására intézkedést tesz,

h) kijelöli, és helyszínen kitűzi a temetési helyeket,

i) ellenőrzi a temetési helyek elhelyezésére, méretezésére, használatára vonatkozó előírások betartását,

j) irányítja a kertészeti munkákat, ellátja a parkgondozás szakmai felügyeletét,

k) gondoskodik a temető rendjének betartatásáról.

(3) A gondnokság

a) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztán tartását,

b) elvégzi az utak karbantartását, síkosságmentesítését és a hóeltakarítást,

c) ellátja e kertészeti munkákat, parkgondozási és gyommentesítési feladatokat,

d) gondoskodik a hulladékgyűjtőkben összegyűlt hulladék elszállításáról,

e) biztosítja a temetkezési szolgáltatás, a szociális temetés és a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenységek temetői rend szerinti ellátásának lehetőségét,

f) biztosítja a ravatalozó, a tárolók és hűtők, valamint a temető egyéb közcélú létesítményei (infrastruktúra) karbantartását és működteti azokat,

g) gondoskodik a temetőbe kiszállított elhunytak és az eltemetésükhöz szükséges kellékek átvételéről, valamint biztosítja a temető nyitását, zárását,

h) a hivatallal együttműködve összehangolja a temetői létesítmények, így különösen a ravatalozó használatával kapcsolatos temetkezési szolgáltatói tevékenységeket, szervezési intézkedésekkel elősegíti a temetés és az urnaelhelyezés zökkenőmentes lefolytatását,

i) a hivatallal együttműködve gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról, eltávolítja a kegyeletsértő tárgyakat.

(4) Az üzemeltetési feladatkörből a temetési helyre történő első temetést megelőző sírhely kiásásáról való gondoskodás a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozó feladata, melyért díjat számolhat fel az eltemettető felé.

A nyilvántartás helyi szabályai

12. § (1) A nyilvántartást a hivatal vezeti a „Temető nyilvántartás” szoftver alkalmazásával. Az elektronikus nyilvántartás részei:

a) adatbázis, mely tartalmazza a temető összes temetési helyére vonatkozó ismert adatot,

b) nyilvántartókönyv és sírboltkönyv, melyek a temető üzemeltetés átvételétől kezdődően időrendben tartalmazzák a jogszabályi követelményeknek megfelelő nyilvántartási adatokat.

(2) A nyilvántartásról mentést kell készíteni

a) digitális formában negyedévenként,

b) nyomtatott formában a teljes adatbázisról egyszer, melyet folyamatosan ki kell egészíteni a változásokkal.

Védett sírjelek, emlékek és temetési helyek

13. § (1) Védett sírjelek és emlékek

a) a kegyeleti parkban található egykori kerített papi sírkert, a nagyméretű kereszt, és a 150-200 éves sírkövek,

b) a temetőben található száz évnél régebbi, helyi jellegzetességű sírkövek, a két nagyméretű kereszt és a Szent Erzsébet kápolna.

(2) Védett temetési hely

a) a hősi halottak sírhelyei az I. és II. parcellában,

b) a szovjet katonák temetési helye az I. parcellában.

(3) A kegyeleti park védett sírköveiről felmérés és nyilvántartás készült, melyet a hivatal irattárában kell megőrizni.

(4) A temető területén található, temetési helyen kívül eső védett sírköveket, illetve leszármazott hiányában meg nem váltott temetési helyről elbontott védett sírköveket a kegyeleti parkban kell elhelyezni.

Ügyfélszolgálati rend meghatározása

14. § (1) Ügyfélszolgálati idő:

a) tájékoztatás, díjfizetés esetén a hivatal ügyfélfogadási rendje szerinti időszak,

b) temetéshez kapcsolódóan, illetve a temetési szolgáltató rendelkezésésére állására a temető bejáratánál közzétett telefonszámon történő egyeztetés szerinti idő.

V. A temető használata

A temető használatának és igénybevételének,

a temetőben végzett szolgáltatások, valamint a kegyeletgyakorlás rendjének általános szabályai

15. § (1) A temetőben az elhunytak felekezetekhez való tartozására vagy egyéb megkülönböztetésre tekintet nélkül eltemethetők. Polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lefolytatható.

(2) A temetőben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani, és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.

(3) Minden látogató kötelessége a temetőnek és a környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(4) A temetőt bárki látogathatja, de 12 éven aluli gyermek csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat a temetőben.

(5) A temető területére állatot bevinni - vakvezető kutya kivételével - tilos.

(6) A temetőbe gépjárművel behajtani tilos, a következő kivételekkel:

a) mozgásában korlátozott személyt szállító hozzátartozó, engedély alapján,

b) síremlék készítésével, bontásával megbízott vállalkozó, engedély alapján,

c) a gondnokság temető fenntartással és üzemeltetéssel kapcsolatos tevékenysége esetén,

d) a temetkezési szolgáltató szolgáltatásával kapcsolatos tevékenysége esetén.

(7) A temetőben csak a sírok, síremlékek díszítésére szolgáló, a kegyeleti jelleget nem sértő tárgyak helyezhetők el. A temető rendjét zavaró tárgyakat a gondnokság jogosult eltávolítani.

(8) A temetőben lévő vízvételi helyről csak a sírhelyek gondozása céljából lehet vizet vételezni.

(9) Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen. A kegyeleti célból meggyújtott mécsesek csak abban az esetben hagyhatók őrizetlenül, ha tűzokozás szempontjából veszélytelen mécsestartóban történik égetésük.

A temetőben végzett egyéb vállalkozói tevékenységek ellátásának temetői rendje

16. § (1) A temetőben végzendő munkát - kivéve a sírok gondozása - az üzemeltetőnek előzetesen be kell jelenteni, jelen rendelet 2. sz. melléklete szerinti nyomtatványon, három példányban.

(2) A kérelmet a hivatal jóváhagyó záradékkal látja el. Építési, bontási, helyreállítási és ezzel kapcsolatos minden munka csak a kérelem záradékolását követően kezdhető meg.

(3) A munkálatok nem zavarhatják meg a temetések rendjét.

A kegyeleti közszolgáltatások feltételei

17. § (1) Az elhunyt személy búcsúztatására csak a ravatalozót, vagy a ravatalozó előtti közvetlen területet lehet használni. A díjat akkor is meg kell fizetni, ha a búcsúztatás közvetlen a ravatalozó előtti területen történik.

(2) A ravatalozóban a szertartás megkezdéséig a koporsó nyitva tartható, kivéve, ha azt az arra illetékes szerv megtiltja.

(3) A szertartáshoz szükséges kellékeket a temetési szolgáltatást végző vállalkozó biztosítja. A vállalkozó a temetéshez használt kellékeit, használati tárgyait elhelyezheti a ravatalozó tároló helyiségében a gondnoksággal egyeztetett időpontban.

A temetési helyek gondozásának, a növényültetés és a sírjelek alkalmazásának feltételei

18. § (1) Síremlék, sírjel, sírbolt a temetkezési hely területén nem terjeszkedhet túl, a kialakításukra vonatkozó szabályokat a helyi építési szabályzat tartalmazza.

(2) Leromlott állapotú, düledező síremlékek, sírboltok és sírjelek helyreállítására a temető üzemeltetője a temetési hellyel rendelkezni jogosultat írásban felhívja, vagy közvetlen vészhelyzet elhárítására intézkedhet. Amennyiben a síremlék állítója ismeretlen, úgy a felhívást a síremlék megjelöléssel a temető hirdetőtábláján 90 napig ki kell függeszteni. Amennyiben a felhívásra nem állítják helyre a síremléket, a temető tulajdonosa annak eltávolításáról gondoskodik.

(3) A sírok növényekkel való díszítése, ápolása a hozzátartozók kötelessége. A sírhelyekre ültetett virág, dísznövény, talajtakaró növény és cserje nem tejedhet túl a sírhely határán.

(4) Fás szárú növények ültetése, pad elhelyezése kizárólag a parcellaosztási terv szerint, a temető fenntartójának hozzájárulása alapján történhet. Engedély nélkül elhelyezett pad, vagy kiültetett növény eltávolítására a fenntartó

a) ismert személy esetén felszólatja az elhelyezőt,

b) ismeretlen személy, vagy eredménytelen felszólítás esetén intézkedik - kártalanítás nélkül - az eltávolításukról.

A hulladék gyűjtésének, kezelésének szabályai

19. § (1) A sírhelyek gondozásával kapcsolatban keletkező szemetet a temetési helyek között tárolni tilos, azt kizárólag a kijelölt szemétgyűjtőkben szabad elhelyezni.

(2) A temetőben tüzet rakni, szemetet égetni - gondnokság által összegyűjtött és kiszárított faágak és levelek gondnokság általi elégetése kivételével- tilos.

(3) A feleslegessé vált sírkőmaradványok elszállításáról és építési-felújítási, bontási munkával kapcsolatos hulladék elszállításáról a sírhely felett rendelkezésre jogosult köteles a temető területéről elszállítani a munkálatokat követő 10 napon belül. a határidő elmulasztása esetén az üzemeltető a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére elszállíthatja

(4) Elbontott síremlékeket kizárólag a temető parcellaosztási tervében meghatározott,táblával megjelölt helyen, legfeljebb egy évig lehet tárolni, ezt követően az üzemeltető a a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére elszállítatja

VI. Díjak

A temetési hely megváltási díja

20. § (1) Temetési helyek megváltási, újraváltási díja:

a) egyes sírhelyben: 20.000,- Ft

b) kettes sírhelyben: 32.500,- Ft

c) földalatti sírboltban: 150.000,- Ft

d) urnasírhelyben: 6.000,- Ft

e) urnasírboltban: 450.000,- Ft

(2) Koporsós rátemetés, vagy kettes sírhely második sírhelyébe történő koporsós temetés, vagy 25 éven belül lejáró földalatti sírboltba történő koporsós temetés esetén, a sír használati idejét 25 évre kell meghosszabbítani, és a megváltási díj arányos részét kell megfizetni.

(3) Meglévő sírhelybe urnás temetés végezhető a 7. § (6) bekezdés szerint elhelyezhető urnaszámra tekintettel a temetési hely megváltási díjának megfizetése nélkül, kivéve, ha a temetési hely megváltási ideje egy éven belül lejár. A megváltási díj lejártát követően a temetési hely típusa és megváltási ideje szerinti díj fizetendő.

(4) Meglévő temetési hely annak lejártát megelőzően újra megváltott temetési hely esetén a temetési hely típusa és megváltási ideje szerinti díj arányos része fizetendő.

(5) A megváltási díjat egész évre kell kerekíteni.

(6) Amennyiben az elhunyt, vagy a temetési hely megváltója nem budajenői lakos, abban az esetben a díjtétel ötszörösét kell megfizetnie.

A temetői létesítmények igénybevételéért fizetendő díjak

21. § (1) Ravatalozó használat díja: 25 000,- Ft

(2) Hűtő használat díja: 2 000,- Ft/nap

A temetőfenntartási hozzájárulási díj

22. § (1) A temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás díja: 2 000,-Ft/nap

VII. ÁTMENETI ÉS Záró rendelkezések

23. §1

24. § (1) Jelen rendelet kihirdetését követő napon lép hatályba. A rendeletben megállapított megváltási díjak a rendelet hatálybalépését követően megváltott, vagy újra megváltott sírhelyekre vonatkoznak.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló Budajenő Községi Önkormányzat Képviselő-testületének a 16/2011.(XI.25.), 11/2012.(V.29.) és 16/2012.(X.26.) önkormányzati rendeleteivel módosított 1/2009.(I.22.) önkormányzati rendelete.

(3) A temető beépítési szabályait tartalmazó helyi építési szabályzat hatályba lépése napján a jelen rendelet 23. §-a hatályát veszti.

2. melléklet

1

Módosította: 13/2016. (X. 25.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2014. 02. 23.