Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról

Hatályos: 2013. 02. 23

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelete

a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról

2013.02.23.

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete a közszolgálati tisztviselőkről szóló 2011. évi CXCIX. törvény (a továbbiakban: Kttv.) 234. (3) - (4) bekezdésében és 237. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

I. Fejezet

A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban (a továbbiakban: Hivatal) közszolgálati jogviszonyban álló köztisztviselőkre terjed ki.

(2) A részmunkaidőben foglalkoztatott köztisztviselőket e rendeletben szabályozott jogosultságok munkaidő arányosan illetik meg.

(3) A 4. §-ban foglalt rendelkezéseket a polgármesterre és a foglalkoztatási jogviszonyban álló alpolgármesterre is alkalmazni kell.

(4) A polgármestert megillető juttatások feltételei tekintetében a Közszolgálati Szabályzat rendelkezései az irányadók. Az alpolgármesterek esetében a juttatások elbírálása tekintetében a polgármester jogosult döntést hozni.

II. Fejezet

A köztisztviselő díjazása

Illetménykiegészítés

2. § (1) A Kttv. 234. § (3) bekezdése alapján a Képviselő-testület a felsőfokú, valamint a középfokú végzettségű köztisztviselők részére illetménykiegészítést állapít meg.

(2) Az illetménykiegészítés mértéke a 2013. évben egységesen az alapilletmény 20 %-a.

(3) A képviselő-testület a (2) bekezdés szerinti illetménykiegészítés mértékét minden évben a költségvetési rendeletben szabályozza.

Képzettségi pótlék

3. § (1) A Hivatal köztisztviselőjét - a személyi juttatások előirányzata terhére - a Kttv. 142. §-ában foglaltak szerint képzettségi pótlék illeti meg.

(2) A képzettségi pótlékra jogosító munkaköröket és képzettségeket a Közszolgálati Szabályzat tartalmazza.

III. Fejezet

Egyéb juttatások és támogatások

4. § (1) A köztisztviselő részére az önkormányzat az alábbi szociális, jóléti, kulturális és kegyeleti juttatásokat, és támogatásokat biztosítja:

a) illetményelőleg

b) képzési, továbbképzési támogatás

c) rendkívüli szociális támogatás

d) albérleti díj hozzájárulás

e) kegyeleti gondoskodás, támogatás

(2) A juttatások és támogatások fedezetéül szolgáló, az önkormányzat éves költségvetésében biztosított keretösszeget a Közszolgálati Szabályzatban foglaltak szerint kell felhasználni.

Illetményelőleg

5. § (1) A köztisztviselő átmeneti anyagi gondjai enyhítése érdekében, kérelemre, illetményelőlegben részesíthető.

(2) Az illetményelőlegre évente egyénenként az illetményalap hatszorosának megfelelő összeg használható fel.

Képzési támogatás

6. § (1) A képzési és továbbképzési támogatás éves mértékét a Képviselő-testület az éves költségvetésében határozza meg.

(2) A köztisztviselő részére a tanulmányai folytatásához a támogatás tanulmányi szerződés alapján biztosítható.

Rendkívüli szociális támogatás

7. § A köztisztviselő megélhetését veszélyeztetető rendkívüli élethelyzet esetén rendkívüli szociális támogatásban részesíthető.

Albérleti díj hozzájárulás

8. § Köztisztviselő kérelmére albérleti hozzájárulás adható, amely az igénybevevő adóköteles jövedelmét növeli, a sávos adózás mellett nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot és munkavállalói járulékot is kell fizetnie.

Kegyeleti gondoskodás, támogatás

9. § (1) A jegyző a közszolgálat halottjává nyilváníthatja azt az elhunyt köztisztviselőt, illetőleg a Hivatalból nyugállományba vonult elhunyt köztisztviselőt, aki feladatait átlag feletti eredménnyel látta el és jelentősen hozzájárult a Hivatal eredményes működéséhez.

(2) Az önkormányzat a temetés költségét egyedi döntéssel részben vagy egészben átvállalhatja.

(3) Temetési segély adható a köztisztviselőnek a Magyar Köztársaság Polgári Törvénykönyvéről szóló 1959. évi N. tv. (Ptk.) 685. §-ában felsorolt közeli hozzátartozója halála esetén.

(4) A temetési segély összege a mindenkori illetményalap 200%-ig terjedhet, amelynek kifizetését a jegyző engedélyezi.

IV. Fejezet

Záró rendelkezések

10. § (1) Jelen rendelet 2013. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői közszolgálati jogviszonyának egyes kérdéseiről szóló 13/2007. (X. 25.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.