Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 20/2014 (IX.19..) önkormányzati rendelete

a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2018. 10. 27

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 20/2014 (IX.19..) önkormányzati rendelete

a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről

2018.10.27.

Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvényének 32. cikk (1) bekezdésének a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. tv. 143. § (3.) bekezdésben kapott felhatalmazás alapján a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről a következő rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy a közterületek elnevezésének egységes rendjét biztosítsa, ennek során érvényesítse a helyi sajátosságokat, figyelemmel legyen a földrajzi, történelmi, nyelvhelyességi szempontokra, illetve az utcanév táblák, emléktáblák és házszámtáblák kihelyezési rendjének megállapításával segítse az egységes településkép kialakítását.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet Budajenő Község közigazgatási területére terjed ki.

2/A. §1 Értelmező rendelkezések

E rendelet alkalmazásában külterületi kertes mezőgazdasági terület: azonos a Budajenő község helyi építési szabályzatában meghatározott kertes mezőgazdasági területfelhasználású területtel.
II. Fejezet

Különös rendelkezések

Közterületek elnevezése

3. § (1) A szabályozás szempontjából közterületnek kell tekinteni az állami és önkormányzati tulajdonban lévő földrészletek közül azokat, amelyeket közlekedés céljából bárki – a vonatkozó előírások betartása mellett – szabadon használhat.

(2) A község belterületén minden közutat névvel kell ellátni. A község belterületén lévő egyéb közterületeket valamint a külterületén lévő közterületeket névvel lehet ellátni.

(3)2 A közterületek elnevezését a közterület közlekedési vonatkozású meghatározása (továbbiakban utcanévi utótag/közterület jelleg) és neve (továbbiakban: utcanév) adja..

4. §3 Az utcanévi utótag/közterületi jelleg lehet:

a) út: ha az több lakóutca forgalmát vezeti le

b) utca: ha az csak lakóutca céljára szolgál

c) köz: ha az igen rövid lakóutca esetleg zsákutca

d) sétány: ha az olyan lakóutca, amely a község lakossága és a látogatók számára sétálással egybekötött pihenőhelyül szolgál és rajta átmenő forgalom tiltva van.

e) tér: ha az olyan kiszélesített közterület, amelybe több közterület torkollik, amelyen belül zöldterület, esetleg középület, szobor, emlékmű állhat.

f) park: ha az olyan tér – vagy a térnek egy része, amelyen belül lévő zöldterületet pihenési céllal bárki használhat.

g) fasor: ha az olyan közterület, amelynek legalább egyik oldalán a nevét adó fasor húzódik.

h) liget: ha az összefüggő zöldterület

i) dülő: ha olyan külterületi földrészletet jelöl, amely mezőgazdasági művelésre és fásításra szolgál.

j) tanya: ha elkülönülten, megjelenését tekintve szigetszerűen elhelyezkedő gazdasági és lakó rendeltetésű, külterületi ingatlant jelöl telep: ha elkülönülten, megjelenését tekintve szigetszerűen elhelyezkedő gazdasági rendeltetésű külterületi ingatlant jelöl.

5. § (1) Budajenő község területén minden közterületet közterületként való ingatlan-nyilvántartási bejegyzését követő 90 napon belül el kell nevezni.

(2) Ha egy utca a településrendezés, vagy beépítés következtében két vagy több részre tagozódik, egységes utcaként megszűnik, az elkülönült utcarészeknek – az elkülönüléstől számított 90 napon belül – más nevet kell adni.

(3) Az elnevezett utca természetes folytatásaként nyíló új szakasz külön elnevezési eljárás nélkül a már elnevezett utca nevét veszi fel. (meghosszabbítás)

(4) Egy helyrajzi-számon lévő közterületnek lehetőség szerint csak egy név adható.

6. § (1) Az utcanév a közterületek megjelölésére, földrajzi azonosításra, a tájékozódás biztosítására szolgál, egyúttal emléket állít és hagyományt őriz.

(2) Az új elnevezésnél betűk, vagy számjegyek nem helyettesíthetik az utcanevet.

(3) Mellőzni kell a dátumot tartalmazó és a hasonló hangzású utcaneveket.

(4) Az idegen eredetű, nehezen kiejthető elnevezéseket lehetőleg mellőzni kell, kivéve a 9. § (2) bekezdésében foglaltakat.

(5) Az elnevezéseknél a községben már meglévő utcanevek felhasználását kerülni kell, még abban az esetben is, ha az utcanév utótagja különbözőek.

(6) Az utcanév megállapításakor figyelemmel kell lenni a helyi történelmi hagyományokra, a földrajzi környezetre és nyelvhelyességi követelményekre.

(7) Az utca elnevezésekor előnyben kell részesíteni az irányjelölő és helyhez kötődő neveket az emlékállító utcanevekkel szemben.

7. § (1) Utcanév megállapítását bárki kezdeményezheti.

(2) A közterületek, utcák elnevezéséről a képviselő-testület a jegyző előterjesztése alapján dönt.

Személyről való utca elnevezés

8. § (1) Személyről utcát elnevezni halála után 10 év elmúltával lehet.

(2) Az utcanév előtagjának meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel. Kizárólag családi nevet alkalmazni csak akkor szabad, ha a névadó így ismert, illetőleg az elnevezés egy családról történik.

(3) A (2) bekezdésben foglaltaktól eltérni akkor lehet, ha a személy nem eredeti nevén vált ismertté.

9. § (1) Az utcaelnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet,

a) akinek tevékenysége a társadalmi haladást, a nemzet szellemi, anyagi gyarapodását szolgálta és személye megbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, az irodalom, a képző- és előadó művészet, a sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset alkotott,

c) akinek a község életében, történetében kiemelkedő szerepe volt, jelentősen hozzájárult Budajenő fejlődéséhez.

(2) Utcát lehet elnevezni olyan nem magyar személyről is, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes értékeit gyarapította, vagy jelentős szerepet játszott hazánk, illetve a község életében.

10. § Személyről elnevezett utcában a névadó személy tevékenységét ismertető emléktábla helyezhető el.

Utcanevek megváltoztatása

11. § (1) Az utcanevet változtatni – a 5. § (2) bekezdésben szabályozott eseteket kivéve – csak kivételesen indokolt esetben szabad.

(2) Utcanév- és házszámváltozás esetén az állampolgárokat lakcím-bejelentési kötelezettség nem terheli.

(3) A Jegyző hivatalból gondoskodik a lakcímváltozással kapcsolatos teendők (személyi nyilvántartásban történő átvezetés, személyi igazolványokban történő átvezettetés) ellátásáról.

Utcanevek megszüntetése

12. § (1) Ha a településrendezés (beépítés) vagy valamely szerv területéhez történő csatolás következtében az utca megszűnik, külön államigazgatási döntés nélkül az utcaneveket is megszűntnek kell tekinteni.

(2) Az utca megszűnését követően a Jegyző a megszűnt utca nevét – az ok feltüntetésével – a nyilvántartásból törli.

Településrész név

13. § (1) Településrész név: olyan földrajzi név, amely a községen belül a történelmileg vagy új beépítéssel kialakult területek nevét jelöli.

(2) A településrészek elnevezésére az utca-elnevezési szabályokat kell értelemszerűen alkalmazni.

(3) A településrészek elnevezését a területhez tartozó ingatlanok helyrajzi számának megjelölésével a rendelet 1. sz. melléklete tartalmazza.

Utcanévjegyzék

14. § (1) A község közterületeinek nevéről közhitelű utcanévjegyzéket kell vezetni, amely a következőket tartalmazza:

a) sorszámot,

b) az utcanév elő- és utótagját,

c) a településrész nevét,

d) az elnevezést megállapító határozat számát és keltét,

e) az elnevezés időpontját,

f) a megszűnést, névváltozást,

g) a korábbi utcanévre vonatkozó adatokat,

h) a védetté nyilvánítást.

(2) Az utcanévjegyzéket a jegyző vezeti, abba bárki betekinthet.

Utcanév táblák

15. § (1) Az utca nevét, a tájékozódást jól segítő névtáblákon kell feltüntetni.

(2) Az utcanév tábláknak a rendelet hatálybalépésekor kialakult állapot szerint településrészenként azonos megjelenésűeknek kell lenniük, ettől való eltérésről a képviselő-testület külön határozattal dönt.

(3) Az utcanév tábla elkészíttetéséről, cseréjéről és pótlásáról a képviselő-testület külön jóváhagyása alapján a jegyző gondoskodik.

16. § Az utcanév táblának tartalmaznia kell az utcanév elő- és utótagját.

17. § (1) Az utcanév táblákat az utca kezdetén, végén, valamint lehetőség szerint minden betorkolló utcánál mindkét oldalon, továbbá szükség szerint az egy oldalról betorkolló utca tengelyében az átellenes oldalon is el kell helyezni.

(2) Az utcanév táblát épületen, kerítésen vagy külön tartószerkezeten kell elhelyezni.

(3) Az épületen vagy kerítésen való elhelyezésről a jegyző által rendelkezésre bocsátott táblával a mindenkori tulajdonos köteles gondoskodni. Amennyiben a tulajdonos e kötelezettségének nem tesz eleget, a kifüggesztésről a jegyző gondoskodik. Ebben az esetben a mindenkori tulajdonos a kifüggesztést, valamint a kifüggesztéssel kapcsolatos munkákat tűrni köteles, és az elhelyezés későbbi kártérítési igény alapja nem lehet.

18. § (1) A megváltozott utcanevek tábláit a tájékozódás zavartalansága érdekében az elnevezéstől számított 1 évig eredeti helyükön kell hagyni, átlósan piros színnel át kell húzni.

(2) Az új utcanév táblát az áthúzott régi tábla fölé (mellé) kell kifüggeszteni.

19. § Tilos az utcanév táblát, házszámtáblát, emléktáblát

a) megrongálni, beszennyezni,

b) eltakarni vagy megszüntetni,

c) jogtalanul kihelyezni, eltávolítani.

Házszámozás

20. § (1) Az utcában minden önálló ingatlant (földrészletet) a közterületről jól látható táblán feltüntetett számmal kell ellátni. Az utcában több ingatlan azonos számmal nem jelölhető.

(2) A házszám az ingatlannak a vele érintkező közterület(ek)re, utcára megállapított sorszáma, melyet a jegyző állapít meg.

21. §4 Belterületen, zártkertben és külterületi kertes mezőgazdasági övezetben az ingatlanok számozását az alábbiak szerint kell megállapítani:

a) az 1103. jelű főútvonalon (Kossuth L. u.) és az azzal párhuzamos utcákban lévő ingatlanok számozása délről északi, illetve keletről nyugati irányba történik.

b) a főútvonalra merőleges útvonal számozása az 1103 jelű. főútvonalnál, illetve a főútvonalhoz közelebb eső végén kezdődik,

c) a számozás 1-gyel kezdődik – a számok kihagyása nélkül – és a közterülethez csatlakozó utolsó ingatlanig tart,

d) A számozás növekedési irányában haladva jobb oldalon a páratlan, bal oldalon a páros számokat kell alkalmazni.

e) a terek és más hasonló alakú közterületek melletti ingatlanok számozása folyamatosan emelkedő számsorrendben, az óramutató járásával megegyező irányban történik.

f) Sarok telkeket mindkét utca felől fenntartott házszámozással kell ellátni.

g) a kialakult számozás után megosztott ingatlanok házszáma megmarad és az újonnan kialakult telkek száma a, b, c, d, stb. alátörést kap (5/a, 5/b. stb.).

h) A kialakult számozás után egyesített ingatlanok az eredeti sorszámokat megtartják.

i) Azoknál az utcáknál, ahol a címképzés csak az egyik oldalon lehetséges, a másik oldalon kizárt, az ingatlanok házszámozása a növekedési irányban folyamatos emelkedő sorrendben történik.

j) Magánútról megközelíthető ingatlan házszámát azon közterületre vonatkoztatva kell megállapítani, amelyre a magánút csatlakozik.

21/A. §5 Külterületen magasabb rendű jogszabályban nem szabályozott, és a 21. §-ba nem sorolt esetekben az ingatlanok házszámozásánál a házszám számértéke megegyezik a helyrajzi szám számértével, a helyrajzi számos számsor első helyen álló „0” szám nélkül.

Házszámok megváltoztatása

22. § (1) Az ingatlanok meglévő házszámait indokolt esetben – pl. az eredeti házszámozáskor a beépítetlen ingatlanok nem kaptak házszámot, így a folyamatos számozás nem megoldható – meg lehet változtatni.

(2) Egy utca házszámainak megváltoztatása során törekedni kell arra, hogy a már meglévő házszámok a lehető legkisebb mértékben változzanak.

(3) A már meglévő területek újra számozása, vagy az utca további területeinek tovább számozása esetén – a már kialakult állapotot figyelembe véve - a 21. §-ban előírt szabályoktól el lehet térni.Házszámok megváltoztatása

23. §6 [Házszámtáblák7]

24. § Az ingatlan tulajdonosa (kezelője) köteles saját költségen elkészíttetett házszámtáblát a közterületről jól láthatóan az épületre, bejárati kapura (üres telken a kerítésre) kihelyezni.

25. § Házszámváltozás esetén a 18. §-ban foglaltak szerint kell eljárni.

Hatásköri és eljárási szabályok

26. § A képviselő-testület hatáskörébe tartozik:

a) a településrész-név megállapítása,

b) utcanév megállapítása, megváltoztatása,

c) utcanév tábla mintájának megállapítása.

27. § A jegyző hatáskörébe tartozik:

a) a képviselő-testületi döntésekre vonatkozó javaslat előterjesztése,

b) a képviselő-testületi döntésekről, az illetékes közigazgatási szervek, az ingatlan nyilvántartó szervek, közüzemek, valamint a lakosság tájékoztatása,

c) utca elnevezésekre, utcanevek védetté nyilvánítására vonatkozó előterjesztés előkészítése, véleményeztetése, egyeztetése,

d) az utcák házszámozása, illetve szükség esetén a házszám megváltoztatása,

e) utca elnevezés, utcanév és házszámváltoztatás esetén a lakcímváltozásokkal kapcsolatos teendők hivatalból történő ellátása,

f) utcanév táblák elkészíttetése, cseréje, pótlása,

g) utcanév jegyzék vezetése.

III. Fejezet

Záró rendelkezések

28. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a közterület- és településrész nevek megállapításáról, valamint a házszámozás rendjéről szóló 5/2007. (IV.26) önkormányzati rendelet.

1. melléklet a 20/2014. (IX. 19.) önkormányzati rendelethez

Budajenő község településrész nevei
Dombtető I. (Hilltop I.) 602-687 hrsz.
Dombtető II (Hilltop II.) 689-775 hrsz
Szőlődomb I. 502-573 hrsz
Szőlődomb II. 1502-1832 hrsz
1

Módosította:14/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

2

Módosította: 14/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

3

Módosította a 14/2018. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

4

Módosította a 14/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

5

Módosította: a 14/2018. önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

6

Hatályon kívül helyezte a 14/2018, (X. 26.)) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.

7

Módosította a 14/2018. (X. 26.) önkormányzati rendelet. Hatályos: 2018. 10. 27.