Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2014. (II. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályairól

Hatályos: 2014. 03. 01- 2015. 03. 27

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2014 (II. 21.) önkormányzati rendelete

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályairól


Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény (továbbiakban Étv.) 62.§ (6) bekezdés 4. pontban kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az Étv. 30/C § (3) és (4) bekezdésre figyelemmel a következő rendeletet alkotja:


  1. Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya, fogalommagyarázat

  1. §
  1. A rendelet célja a települési környezet, a táj- és településkép, a beépítési vagy az építészeti jellegzetesség és látvány, a helyi jelleg védelme, a helyi építészeti értékek és örökség védelme, valamint az illeszkedési szabályok érvényesülésének elősegítése érdekében szakmai tanácsadó testületként helyi építészeti-műszaki tervtanács (továbbiakban tervtanács) létrehozása, annak működésére és eljárásrendjére vonatkozó szabályok megállapítása.
  2. A rendelet hatálya kiterjed:
  1. Budajenő község közigazgatási területére,
  2. a természetes és jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekre,
  3. ca) a településképi véleményezési eljárásról, a településképi bejelentési eljárásról és a településképi kötelezésről szóló helyi rendeletekben meghatározott esetekre,

cb) a polgármester, a képviselő-testület, a jegyző hatáskörébe utalt döntés meghozatalához szükséges szakkérdésre, a döntéshozó eseti felkérése alapján.

  1. E rendelet értelmében a szakirányú végzettség: valamely magas- vagy mélyépítési mérnök szakterületen, vagy településmérnöki, tájépítészi legalább felsőfokú alapképzésben megszerzett diploma.


  1. A működés és eljárás részletes szabályai

A tervtanács tagjai

  1. §
  1. A tervtanács legalább 5 állandó tagból és esetenként a véleményezendő terv tartalma szerinti speciális szakértelemmel rendelkező felkért tagokból áll. Az állandó tagok névsorát az 1. sz. függelék tartalmazza.
  2. A tervtanács állandó tagjai: a települési főépítész (továbbiakban főépítész), az önkormányzat képviselő-testületének településfejlesztési feladatot ellátó bizottsága (továbbiakban fejlesztési bizottság) elnöke, az önkormányzat által fenntartott hivatal szakirányú végzettséggel rendelkező ügyintézője és két helyi építész.
  3. A tervtanács elnöke a főépítész.
  4. A tervtanács titkára az önkormányzat által fenntartott hivatal szakirányú végzettséggel rendelkező ügyintézője.
  5. A tervtanács állandó tagjait, és az esetenkénti speciális szakértelemmel rendelkező tagot a polgármester kéri fel a tervtanács munkájában való részvételre.

A tervtanács működése, eljárási szabályok

  1. §
  1. A tervtanács tagjai társadalmi megbízatásként, díjazás nélkül végzik munkájukat.
  2. A tervtanács általános szabály szerint szerdai napokon, 16.00 órai kezdettel tartja üléseit, melytől indokolt esetben el lehet térni.
  3. A tervtanács működési idejébe, a határidők megállapításába nem számít bele az önkormányzati rendeletben megállapított igazgatási szünet ideje, valamint a 3 napos, vagy annálhosszabb idejű, jogszabályban meghatározott munkarend változás szerinti munkaszüneti nap, illetve szabadnap.
  4. Az üléseket a döntéshozó felkérésére az elnök hívja össze, elektronikus -e-mail- értesítéssel legkésőbb az ülés előtt 3 nappal. A meghívót az elnök megbízásából a titkár is megküldheti a tagoknak.
  5. Az ülésre a tagokon kívül tárgyalási joggal meghívást kap a napirendi pont tárgyalásában érintett építtető, tervező, vagy az 1.§ (2) bekezdés cb) pont szerinti döntéshozó.
  6. A tervtanács ülése döntésképes, ha az elnök vagy helyettese és legálabb 3 tag jelen van az ülésen. Az elnök helyettese a fejlesztési bizottság elnöke.
  1. §
  1. A tervtanács a döntéseit a jelenlévők egyszerű többségével hozza. Szavazategyenlőség esetén az elnök szavazata dönt.
  2. Nem vehet részt a szavazásban az a bizottsági tag, aki érintett -tervezőként vagy építtetőként- a tárgyalt ügyben.
  3. A tervtanács ülésén a tárgyalt napirendi pontok szerinti számú és tartalmú jegyzőkönyv készül, melyet az elnök, vagy a titkár és egy tag hitelesít.
  4. A tervtanács ülését követő munkanapon a titkár a jegyzőkönyv
  1. papíralapú hitelesített példányát átadja a polgármesternek;
  2. elektronikus úton, és/vagy kérelmük alapján papíralapú, hitelesített példányát megküldi az építtetőnek és a tervezőnek, vagy az eseti felkérést benyújtó döntéshozónak.


  1. Záró és hatályba léptető rendelkezések
  1. §
  1. A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
  2. A rendelet 2014. március 1-én lép hatályba.
  3. A hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a helyi építészeti-műszaki tervzsűriről szóló Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2007.(XII.13.) önkormányzati rendelete.
  4. A rendelet rendelkezésit a hatályba lépését követően induló eljárásokban kell alkalmazni.





Budai István

polgármester

dr. Kovács Dénes

jegyző



Kihirdetve:

2014. február hó 21. napján.




dr. Kovács Dénes

jegyző









  1. számú függelék

a helyi építészeti-műszaki tervtanács létrehozásáról, működési feltételeiről, eljárási szabályairól szóló

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2014 (II. 21.) önkormányzati rendeletéhez


A helyi építészeti-műszaki tervtanács állandó tagjai:

  1. dr. Mátéffy Anna - elnök
  2. Kuli László –fejlesztési bizottság elnöke, tervtanács elnökének helyettese
  3. Lázár Miklós
  4. Légárné Gulyás Rita-titkár
  5. Tusnády Zsolt 

Szerkesztés...