Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről

Hatályos: 2015. 07. 01

Budajenő Község Önkormányzat képviselő-testületének 9/2015. (VI.26.) önkormányzati rendelete

a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről

2015.07.01.

Budajenő Községi Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja szerinti jogalkotói hatáskörében, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 28/B. § (1) bekezdésében, az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 175. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről a jelen rendeletet alkotja.

I. Általános rendelkezések

1. A rendelet tárgyi és személyi hatály

1. § E rendelet tárgyi hatálya kiterjed az önkormányzat bármely hatósága előtt zajló közigazgatási hatósági ügy intézésére, továbbá a jegyző hatáskörébe tartozó államigazgatási hatósági ügyekre (a továbbiakban együtt: közigazgatási hatósági ügyek), valamint e rendeletben meghatározott egyéb szolgáltatásokra, amelyek elektronikusan e rendelet szerint intézhetők.

2. § E rendelet személyi hatály kiterjed az e-ügyintézési rendszer valamennyi felhasználójára, akik a jelen rendeletben meghatározott ügyekben ügyfélként vesznek rész.

2. Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazása körében

a) Elektronikus űrlap: Az adóhatóság által rendszeresített, adókötelezettség teljesítését segítő dokumentum,

b) E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés elektronikus formája, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a fogadását továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé, és amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a hatósághoz való megérkezésétől a jogerős döntés végrehajtásáig tart,

c) Hivatalos elektronikus dokumentum: a hatóság által kiállított elektronikus dokumentum, amely tartalmazza a kiállító hatóság megnevezését, címét, az ügyirat számát, az ügy tárgyát, a kiállítás helyét, időpontját, a kiállító nevét, hivatali beosztását és legalább elektronikus aláírását,

d) Nyomtatványkitöltő keretprogram: a Nyomtatványkitöltő keretprogram az önkormányzatnál rendszeresített nyomtatványok kitöltését és hiteles beadását lehetővé tévő keretprogram,

e) Ügyfélkapu: az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

II. Különös rendelkezések

3. Az elektronikus ügyintézés módja

4. § (1) A közigazgatási hatósági eljárások során közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton kizárólag e rendeletben foglaltak szerint, az ott meghatározott ügyekben intézhetőek. Minden más elektronikus kapcsolattartási forma ki van zárva a hatósági eljárásból.

(2) Az elektronikus ügyintézés során beadványok előterjesztésére a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatal (a továbbiakban: Hivatal) által működtetett e-ügyintézési rendszer útján van mód.

(3) Az E-ügyintézési rendszerbe való bejelentkezés, regisztráció előfeltétele az Ügyfélkapu regisztráció. Az ASP-ben regisztrált ügyfelek azonosítója megegyezik az adott személy Ügyfélkapu azonosítójával.

(4) Az egyedi ügyintézési folyamatban beadványok hiteles beküldése a nyomtatványkitöltő keretprogram segítségével történik. A beadvány fogadásáról az E-ügyintézési rendszer automatikus visszaigazolást küld.

(5) Az E-ügyintézési rendszer a rendszerbe belépett ügyfelek az adataikról, az ügy állásáról tájékoztató jellegű, nem közhiteles információkat kérhetnek.

5. § Az önkormányzat a honlapján (www.budajeno.hu) tájékoztatást ad az elektronikus úton történő kapcsolattartásra szolgáló nyomtatványokról, űrlapokról, és közzé teszi a letölthető nyomtatványokat, űrlapokat.

4. Az elektronikusan intézhető ügyek és igénybe vehető szolgáltatások köre

6. § (1) A közigazgatási hatósági ügyek elektronikus úton azon ügyek kivételével

a) amelyek esetében magasabb szintű jogszabály rendelkezései alapján biztosítani kell az elektronikus út ügyfél által történő igénybevételének lehetőségét, illetve

b) amelyek a (2)-(4) bekezdésekben, és a 7. §-ban szerepelnek

nem intézhetők.

(2) Elektronikus úton az ipari és kereskedelmi és helyi adóigazgatási ügyek intézhetőek.

(3) Az E-ügyintézési rendszerben regisztráció nélkül intézhető eljárási cselekmények:

a) e-űrlap sablonok kiválasztása és letöltése,

b) az ügyintézéssel kapcsolatos tájékoztató információk elérése.

(4) Regisztrációt és előzetes bejelentkezést igényel

a) ügyindítás,

b) ügykövetés,

b) adóegyenleg lekérdezés.

5. A helyi adó ügyekre vonatkozó speciális rendelkezések

7. § (1) Az önkormányzati adóhatósághoz (a továbbiakban adóhatósághoz) teljesítendő adókötelezettség az önkormányzati adóhatóság honlapján közzétett nyomtatványokon, a jelen rendeletben szabályozott módon, elektronikus úton is teljesíthető.

(2) Elektronikus úton az önkormányzat által rendszeresített bevallási, bejelentkezési és változás bejelentési elektronikus űrlapok benyújtása a helyi iparűzési adó adónem esetében teljesíthető.

(3) Az elektronikus űrlapok beadása az önkormányzat által rendszeresített nyomtatványkitöltő keretprogram segítségével történik. A nyomtatványkitöltő keretprogramot az adóhatóság az e-ügyintézési rendszerben elérhetővé teszi. A nyomtatványkitöltő keretprogram segítségével beadott elektronikus űrlapok az adóhatóság honlapján közzétett nyomtatványok papír alapon való benyújtásával azonos értékűek.

(4) Az E-ügyintézési rendszer az ügyfelek helyi adókkal kapcsolatos fizetési kötelezettségeiről tájékoztatást nyújt (adóegyenleg információ). A tájékoztatás nem közhiteles.

(5) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, továbbá azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában az adókötelezettség nem teljesíthető.

(6) Az adózó a képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti papír alapon vagy elektronikus úton.

IV. Záró és hatályba léptető rendelkezések

8. § (1) Jelen rendelet 2015. július 1-én lép hatályba, azonban rendelkezéseit az önkormányzati ASP központ és az általa biztosított elektronikus ügyintézési rendszer működésének megkezdését követően kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát a közigazgatási hatósági eljárásban az elektronikus ügyintézésről szóló 13/2005. (XI. 28.) önkormányzati rendelet.

(3) Jelen rendelet rendelkezéseit a hatályba lépést követően benyújtott kérelmek és beadványok esetén kell alkalmazni.