Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 13- 2023. 10. 29

Budajenő Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 10.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

2023.02.13.

Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, és az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. A rendelet hatálya

1. § (1) E rendelet hatálya kiterjed a képviselő-testületre, bizottságaira, a közös önkormányzati hivatalra és az önkormányzat fenntartásában működő költségvetési szervekre (intézményekre) továbbá a képviselő-testület által vállalt kötelező és önként vállalt (köz)szolgáltatási feladatokra.

(2) Önállóan működő és gazdálkodó intézmény a közös önkormányzati hivatal, amely ellátja különösen az

a) önkormányzati működési,

b) igazgatási,

c) községgazdálkodási, és –üzemeltetési,

d) közfoglalkoztatási,

e) a Hagyományőrzők Háza, a Szabó Ildikó Könyvtár és Információs Tér, és a Magtár üzemeltetési feladatait,

f) a védőnői szolgálat működésével, és

g) az önkormányzati fejlesztésekkel, felújításokkal kapcsolatos adminisztratív

feladatokat.

(3) Önállóan működő intézmény: a községi óvoda.

(4) A községi óvoda mint önállóan működő intézmény gazdálkodási feladatait – megállapodás alapján – a közös önkormányzati hivatal végzi.

2. Az önkormányzat 2023. évi költségvetése kiadásainak és bevételeinek főösszege

2. § (1) A képviselő-testület a költségvetés fő bevételek főösszegét 838 234 528 Ft összegben határozza meg. A képviselő-testület a költségvetés fő kiadások főösszegét 838 234 528 Ft összegben határozza meg.

(2) A képviselő-testület a költségvetési kiadásokat 809 545 814 Ft összegben határozza meg. A képviselő-testület a költségvetési bevételeket 683 234 528 Ft összegben határozza meg.

(3) A képviselő-testület a finanszírozási kiadásokat 28 688 714 Ft összegben határozza meg. A képviselő-testület a finanszírozási bevételeket 155 000 000 Ft összegben határozza meg.

(4) A költségvetés címrendjét az 1. melléklet tartalmazza.

3. Az önkormányzat bevételei

3. § Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított bevételi főösszeg forrásonkénti megbontását az 2. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és Budajenő Község Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek költségvetését, bevételeit a 12–14. melléklet szerint hagyja jóvá.

4. Az önkormányzat kiadásai

4. § (1) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg jogcímenkénti megbontását az 2. melléklet szerint fogadja el. Az Önkormányzat, a Polgármesteri Hivatal és Budajenő Község Önkormányzata által fenntartott költségvetési szervek összevont költségvetését, kiadásait a 12–14. melléklet szerint hagyja jóvá.

(2) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2. §-ban megállapított kiadási főösszeg kiemelt előirányzatának részletezését az Önkormányzatra vonatkozóan a 12. melléklet szerint fogadja el.

(3) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a működési és felhalmozási célú bevételi és kiadási előirányzatok mérlegszerű bemutatását a 3. mellékletben és 4. mellékletben részletezi.

(4) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettségek bemutatását, valamint az adósságot keletkeztető ügyletekből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához szükséges bevétel, illetve a 2023. évi adósságot keletkeztető fejlesztési céljait 5–7. melléklet szerint fogadja el.

(5) Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Felhalmozási kiadások feladatonkénti részletezését a 8–9. melléklet szerint hagyja jóvá.

5. § Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Budajenő Község Önkormányzatának tartalékát, 86 765 150 Ft összegben, hagyja jóvá, mely teljes összegben általános tartalék.

6. § Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Európai Uniós támogatással megvalósuló projektek bevételei, kiadásai, hozzájárulások bemutatását a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.

7. § Budajenő Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a lejárt tartozásállományát a 11. melléklet szerint mutatja be.

5. Egyéb rendelkezések

8. § (1) A köztisztviselők, az önkormányzat és az önkormányzat költségvetési szerveivel közalkalmazotti jogviszonyban állók részére illetményelőleg, valamint a Munka Törvénykönyve hatálya alá tartozók részére munkabérelőleg adható, melyet legfeljebb 6 hónap alatt egyenlő részletekben köteles a dolgozó visszafizetni.

(2) A 15. melléklet tartalmazza az önkormányzat 2023. évi költségvetés és az előző három év összevont mérlegét.

(3) A 16. melléklet tartalmazza az önkormányzat többéves kihatással járó döntéseit számszerűsítése évenkénti bontásban és összesítve célok szerint.

(4) A 17. melléklet tartalmazza az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat.

(5) A 18. melléklet tartalmazza az önkormányzat 2023. évi előirányzat felhasználási tervét.

(6) A 19. melléklet tartalmazza az önkormányzat 2023. évi bevételeinek kormányzati funkciók alakulását jogcímenként.

(7) A 20. melléklet tartalmazza az önkormányzat 2023. évi kiadásainak kormányzati funkciók alakulását jogcímenként.

(8) A 21. melléklet tartalmazza az önkormányzat 2023. évben céljelleggel tervezett támogatásait.

6. A cafetéria-juttatások, az illetményalap és -kiegészítés szabályozása

9. § A képviselő-testület az önkormányzat közszolgálatban és munkaviszonyban álló dolgozói részére – a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 69-71. §-ai alapján, a köztisztviselők vonatkozásában a közszolgálati tisztviselők jogállásáról szóló 2011. évi CXCIX. törvény 151-153. §-aiban foglaltakra is figyelemmel - a következő cafetéria kereteket állapítja meg:

a) polgármester, köztisztviselők, intézményvezető: bruttó 400.000,-Ft/év

b) intézményvezető helyettes, gondnokságvezető: bruttó 300.000,-Ft/év

c) alaptevékenységet ellátó közalkalmazottak: bruttó 250.000,-Ft/év

d) kisegítő tevékenységet ellátók: bruttó 200.000,-Ft/év

10. § A képviselő-testület a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban dolgozó felsőfokú, valamint a középfokú végzettségű köztisztviselők részére, a Budajenő Község Önkormányzat Képviselő-testületének a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők számára biztosított juttatásokról és támogatásokról szóló 4/2013. (II. 22.) önkormányzati rendelet 2. §-ában megállapított illetménykiegészítés mértékét egységesen 15 %-ban határozza meg.

11. § A képviselő-testület 2023. évben - az önkormányzatok saját forrásai terhére - a Budajenői Közös Önkormányzati Hivatalban foglalkoztatott köztisztviselők vonatkozásában 47.400,-Ft összegben állapítja meg az illetményalapot.

7. Az önkormányzat gazdálkodására vonatkozó általános szabályok

12. § (1) A képviselő-testület a költségvetési rendeleten keresztül felhívja a polgármester, a jegyző, az intézményvezetők és a gazdálkodással foglalkozó dolgozók figyelmét a hatékony, takarékos gazdálkodásra.

(2) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert, hogy két testületi ülés között a sürgős, halasztást nem tűrő esetben intézkedjen, vagy kötelezettséget vállaljon nettó 500 e Ft egyedi értékhatárig, a következő képviselő-testületi ülésen történő beszámolási kötelezettséggel, és az előirányzat-módosítás saját hatáskörben történő megtételével. (3) A nonprofit szervezetek támogatására tervezett előirányzat biztosítására megállapodást kell kötni, amit a polgármester ír alá.

13. § Ez a rendelet a kihirdetését követő harmadik napon lép hatályba.