Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelete

egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

Hatályos: 2012. 04. 25- 2012. 12. 15

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2012. (IV. 25.) önkormányzati rendelete1

egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokról

2012.04.25.

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alkotmány 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, a szabálysértésekről, a szabálysértési eljárásról és a szabálysértési nyilvántartási rendszerről szóló 2012. évi II. törvény 254. § (2) bekezdésében és Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 51. § (4) bekezdésében és 143. § (4) bekezdés e) pontjában kapott felhatalmazás alapján a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 8. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva az alábbi rendeletet alkotja.

I. rész

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Nagykovácsi Nagyközség közigazgatási területén megvalósuló, a rendelet II. részében meghatározott magatartásokra.

(2) E rendelet alkalmazásában tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak az a társadalomra nem veszélyes magatartás minősül, amely nem szabálysértés vagy bűncselekmény, de a közösségi együttélés szabályaival ellentétes és azt Nagykovácsi Nagyközség Képviselő-testülete e rendeletben tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak minősít.

(3) A rendelet hatálya kiterjed minden – a II. részben meghatározott magatartást megvalósító – természetes és jogi személyre, valamint jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetre azzal, hogy a rendelet azon magatartási szabályok megsértése esetén nem alkalmazható, amelyeket magasabb szintű jogszabály büntetni rendel.

Eljárási szabályok

2. § (1) A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásokkal kapcsolatos közigazgatási hatósági eljárás lefolytatása 2012. december 31. napjáig a polgármester, 2013. január 1-jét követően a jegyző hatáskörébe tartozik.

(2) A közterület-felügyelő a rendelet II. részében meghatározott magatartások esetén helyszíni bírság kiszabására jogosult.

(3) Az eljárás lefolytatására a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény szabályait kell megfelelően alkalmazni.

(4) A tiltott, kirívóan közösségellenes magatartás miatt közigazgatási hatósági eljárást hivatalból kell lefolytatni a nagykovácsi közterület-felügyelő, vagy bármely más személy vagy szervezet észlelése alapján.

(5) Az ügyfél az elsőfokú határozat ellen fellebbezhet. A fellebbezést a döntés közlésétől számított tizenöt napon belül lehet előterjeszteni. A fellebbezés elbírálása képviselő-testület hatáskörébe tartozik.

(6) Ha a fellebbezés alapján a polgármester megállapítja, hogy a döntése jogszabályt sért, a döntést módosítja vagy visszavonja. A polgármester a fellebbezéssel érintett, nem jogszabálysértő döntést akkor is visszavonhatja, vagy a fellebbezésben foglaltaknak megfelelően módosíthatja, ha a kérelemben foglaltakkal egyetért, feltéve, hogy az ügyben nincs ellenérdekű ügyfél.

Jogkövetkezmények

3. § (1) A rendelet II. részében meghatározott tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások elkövetőivel szemben ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírság, illetve százötvenezer forintig terjedő közigazgatási bírság kiszabásának van helye, amely bírság ismételten is kiszabható.

(2) A hatóság a pénzbírság kiszabásának alkalmazását határozatban mellőzheti, amennyiben a kirívóan közösségellenes magatartás csekély súlyú és az elkövető az elkövetést megelőző egy évben nem követett el bármilyen – jogszabályban rögzített – kirívóan közösségellenes magatartást.

(3) Közigazgatási bírság kiszabásának mellőzése esetén is fel kell hívni az elkövetőt, hogy a jövőben tartózkodjon hasonló cselekmények elkövetésétől, tartsa be a jogszabályokat és a közösségi együttélés szabályait. Tájékoztatni kell ugyanakkor az ismételt elkövetés lehetséges jogkövetkezményéről.

(4) A jogkövetkezmények alkalmazása során figyelemmel kell lenni az elkövető személyi körülményeire, az elkövetett kirívóan közösségellenes magatartás súlyára és arra, hogy az alkalmazott jogkövetkezménytől mennyiben várható visszatartó erő.

(5) A közigazgatási bírság mértékének meghatározásakor érvényesíteni kell a fokozatosság elvét.

II. rész

Egyes tiltott, kirívóan közösségellenes magatartások

4. § (1) Aki a nagyközség jelképei (címer, zászló, lobogó, pecsét) használatának rendjéről szóló 26/1996. (VII. 29.) sz. Kt. rendelet alapján a község jelképeit jogtalanul, engedélytől eltérően, vagy a közösséget sértő módon használja fel, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(2) Aki a környezetvédelemről szóló 3/2002. (II.14) számú Kt. rendelet 3. §., 4. §, 5. § (1) és (4) bekezdés, 7. §, 12. §, 13. §, 14. §, 15. § és 18/A. §-ban foglaltakat megszegi vagy az abban foglaltaknak nem tesz eleget tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(3) Aki a Nagykovácsi helyi jelentőségű természeti területeinek és értékeinek védelméről szóló 7/2004. (III. 05.) sz. Kt. rendelet mellékletében szereplő védett értékek megjelölését eltávolítja, vagy megrongálja, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(4) Aki a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi hulladékkezelési közszolgáltatás szervezéséről, valamint a közterületek tisztántartásáról szóló 15/2006. (IX.18.) sz. Kt. rendelet 8-13. § és 18-20. §-aiban meghatározott feladatokat és kötelezettségeket megszegi, illetve nem tartja be, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(5) Aki a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról, és a közterület használati díj mértékének és fizetési módjának megállapításáról, és annak szabályairól szóló 12/2007. (V. 17.) sz. Kt. rendelet alapján a közterületet engedély nélkül veszi igénybe, vagy azt az engedélytől eltérő módon használja, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(6) Aki a Nagykovácsi Nagyközség területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről szóló 30/2007. (XI.20.) sz. Kt. rendeletben meghatározott közútkezelői engedély nélkül veszi igénybe a Nagyközség terültén a közutakat, vagy azt az engedélytől eltérő módon használja, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(7) Aki a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2009. (II.23.) sz. Kt. rendelet 9. § és 11. §-ában foglaltaknak nem tesz eleget, vagy attól eltérően cselekszik, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

(8) Aki az állattartásról szóló 24/2011. (XI.2.) sz. Kt. rendelet 2. §, 4-6. §-aiban foglalt szabályokat megszegi, tiltott, kirívóan közösségellenes magatartást követ el.

III. rész

Záró rendelkezések

5. § (1) Jelen rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti

- a nagyközség jelképei (címer, zászló, lobogó, pecsét) használatának rendjéről szóló 26/1996. (VII. 29.) sz. Kt. rendelet 16. §-a,
- környezetvédelemről szóló 3/2002. (II.14) számú Kt. rendelet 27. §-a,
- a Nagykovácsi helyi jelentőségű természeti területeinek és értékeinek védelméről szóló 7/2004. (III. 05.) sz. Kt. rendelet 12. § (4) bekezdése
- a közterületen való szeszesital-fogyasztás korlátozásáról szóló 26/2004. (XI. 11.) sz. Kt. rendelet.
- a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos helyi hulladékkezelési közszolgáltatás szervezéséről, valamint a közterületek tisztántartásáról szóló 15/2006. (IX.18.) sz. Kt. rendelet 21. §-a
- a közterület-használat engedélyezésével kapcsolatos eljárásokról, és a közterület használati díj mértékének és fizetési módjának megállapításáról, és annak szabályairól szóló 12/2007. (V. 17.) sz. Kt. rendelet 19. § (4)-(5) bekezdései
- a Nagykovácsi Nagyközség területén súlykorlátozáshoz kötött behajtás rendjéről szóló 30/2007. (XI.20.) sz. Kt. rendeletben 7. §-a,
- köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 6/2009. (II.23.) sz. Kt. rendelet 24. §-a
- az állattartásról szóló 24/2011. (XI.2.) sz. Kt. rendelet 13. §-a.
1

Hatályon kívül helyezte: Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 42/2012. (XII. 17.) önkormányzati rendelete. Hatálytalan: 2012. XII. 17-től.