Nagykovacsi Nagyközség Önkormányzat képviselő testületének 18/2017 (IX. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól

Hatályos: 2017. 10. 01

a hivatali helyiségen kívül és hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés szabályairól és díjairól

Általános indokolás

Jogszabályváltozás miatt a Pest Megyei Kormányhivatal Hatósági Főosztálya szakmai segítségnyújtás keretében javaslattal élt az anyakönyvi tárgyú önkormányzati rendeletek felülvizsgálata tárgyában.

Az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontja értelmében felhatalmazást kap a települési önkormányzat, hogy

1. rendeletben határozza meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése engedélyezésének szabályait,

2. rendeletben állapíthassa meg a hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés és bejegyzett élettársi kapcsolat létesítése esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat részére, valamint az anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékét.

Az új rendelet megalkotására azért van szükség, hogy az minden tekintetben megfeleljen a magasabb szintű jogszabályi rendelkezéseknek. Figyelemmel arra, hogy a módosítások, kiegészítések több helyen, elszórtan helyezkednek el a rendeletben, ezért indokolt az új rendelet megalkotása.

Részletes indokolás

Az 1. §-hoz

A rendelet hatályát határozza meg.

A 2. §-hoz

Az első bekezdés egyértelműen meghatározza, hogy mit tekint a rendelet hivatali helyiségnek a házasságkötés tartása szempontjából. Ezt követően szabályozza, hogy a hivatali helyiségen kívül hol és milyen helyszín engedélyezhető.

A 3. §-hoz és a 4. §-hoz

Itt kerül szabályozásra a házasságkötés – hivatali munkaidőn kívüli – tartásának időbeli feltételei valamint az erre vonatkozó kérelem benyújtására vonatkozó rendelkezés.

Az 5. §-hoz

A többletszolgáltatás ellentételezéséért fizetendő díjakat tartalmazza.

A 6. §-hoz

A többletszolgáltatási díjból az anyakönyvvezetőt illető díj mértékét rögzíti.

A 7. §-hoz

Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezés.