Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

a gépjármű-várakozóhelyek létesítéséről és megváltásáról

Hatályos: 2022. 10. 01

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2022. (IX. 9.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.01.
a gépjármű-várakozóhelyek létesítéséről és megváltásáról
Általános indokolás
A gépjármú várakozóhelyek-megváltásáról szóló 17/2011. (VIII.26.) önkormányzati rendelet még nem került felülvizsgáltra, így az elfogadásától eltelt jelentős idő, az alkalmazása során felmerült kérdések és a várakozóhely-megváltási díj több, mint 10 éves mérteke szükségessé tette az önkormányzati rendelet újra-szabályozását.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A R. célját rögzíti, amely a gépjármű-várakozóhelyek létesítésének és megváltásának jogi kerete közé helyezésére irányul.
A 2. §-hoz
A R. hatályát szabályozza, személyi és tárgyi hatály formájában. A tárgyi hatály építési telekhez, ingatlanhoz kötött, a személyi hatály pedig meghatározott építésügyi engedélyezési eljárások fennállása esetén rendeli alkalmazni a jogszabály előírásait. 1. mellékletében szereplő intézményi térítési és személyi térítési díj felülvizsgált összegét határozza meg.
A 3. §-hoz
A lakás rendeltetési egység kialakítása esetén gépjármű-várakozóhely közterületen történő kialakítása és megváltása jelen R. alapján nem lehetséges.
A 4. §-hoz
A R. alkalmazásához szükséges fogalmak meghatározását tartalmazza.
Az 5. §-hoz
A gépjármű-várakozóhelyek önkormányzati tulajdonú területen, illetve közterületen történő létesítésének szabályait tartalmazza.
A 6. §-hoz és a 7. §-hoz
A gépjármű-várakozóhely megváltásának szabályait és módját határozza meg az összegszerűség megállapítására és megfizetésére is kiterjedően.
A 8. §-hoz
A gépjármű-várakozóhely Önkormányzat általi kezelését és felhasználását szabályozza.