Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások szabályozásáról

Hatályos: 2022. 11. 23

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 22/2022. (XI. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.11.23.
a szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások szabályozásáról
Általános indokolás
A szociális igazgatásról és a szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) alapján a képviselő-testület által megalkotott szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások szabályozásáról szóló 7/2016. (IV. 04.) önkormányzati rendeletet módosítása helyett az átláthatóság és egységesség fenntartása miatt indokolt egy új pénzbeli és természetbeni ellátások szabályozásáról szóló rendelet megalkotása.
A szociális rendelet felülvizsgálatát a Covid világjárvány okozta egészségügyi, majd ezt követő háborús veszélyhelyzet, valamint az ezek következtében kialakuló gazdasági és energia válság miatt nehéz anyagi helyzetbe kerülő személyek, családok megsegítése indokolja.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz és a 2. §-hoz
A rendelet-tervezet ezen szakaszai tartalmazzák a rendelet célját és hatályát.
A 3. §-hoz
A rendelet-tervezet ezen szakaszában a pénzbeli és természetbeni ellátások eljárási rendelkezései kerültek részletezésre. Meghatározásra került, hogy az ellátások iránti kérelmet hol kell benyújtani, a kérelemnek milyen nyilatkozatokat kell tartalmaznia, mellékletként milyen igazolásokat kell csatolni. Meghatározásra került, hogy a jövedelem igazolásaként milyen dokumentumok fogadhatók el és a nyilatkozatok tartalma hogyan ellenőrizhető. Meghatározásra került továbbá a kérelem elutasításának esetei.
A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybe vett ellátások esetén a visszafizetésre vonatkozó szabályok is meghatározásra kerültek a rendelet-tervezetben.
A 4. §-hoz és az 5. §-hoz
A települési támogatásként nyújtható fűtési- és közüzemi díj támogatással kapcsolatos rendelkezéseket részletezi, a korábbi szabályozást átvéve a feltételrendszer egységesítése történt, valamint a jogosultsági feltételrendszer módosításra került.
A 6. §-hoz
A fűtési- és közüzemi díj támogatásban részesítettek vonatkozásában rögzíti az együttműködési kötelezettséget, valamint rögzíti az együttműködési kötelezettség ellenőrzésének szabályait és jogkövetkezményeit.
A 7. §-hoz
Az ápolási támogatással kapcsolatos rendelkezések a korábbi szabályozást alapul véve kerültek részletezésre.
A 8. §-hoz
A gyógyszerkiadások viseléséhez nyújtott támogatás a közgyógyellátásra nem jogosultak részére biztosít támogatást a gyógyszerköltségeikre. A jogosultsági feltételrendszer módosításra került
A 9. §-hoz
A víz- és csatorna alapdíj kompenzációval kapcsolatos rendelkezések a korábbi szabályozást alapul véve kerültek részletezésre.
A 10. §-hoz
Az Szt. 48. § (4) bekezdésében adott felhatalmazás alapján a köztemetéssel kapcsolatos különös méltánylást érdemlő körülmények a korábbi szabályoknak megfelelően kerültek meghatározásra.
A 11. §-hoz
A rendkívüli települési támogatás szabályait tartalmazza, a korábbi szabályozást veszi alapul, azonban a jogosultsági feltételrendszer módosításra került. A tűzifa-, karácsonyi csomag- és nyugdíjas korúak támogatása nem módosult.
A 12. §-hoz
A babkelengye támogatással kapcsolatos rendelkezéseket szabályozza a korábbi szabályozást alapul véve.
A 13. §-hoz
A gyermekétkeztetési díjkedvezmény a korábbi szabályozást alapul véve került meghatározásra.
A 14. §-hoz
A rászoruló gyermekek táboroztatási támogatása a korábbi szabályozást alapul véve került meghatározásra.
A 15. §-hoz
Az adminisztrációs terhek csökkentése és a határidők betartása érdekében a Képviselő-testület által a polgármesterre átruházott hatásköröket rögzíti.
A 16. §-hoz
Hatályon kívül helyező rendelkezést tartalmaz.
A 17. §-hoz
A hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.