Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2022. (II. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 02. 22
Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti- és Működési Szabályzatáról
Általános indokolás
Az önkormányzat és a Képviselő-testület alapvető feladat- és hatásköreit a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) határozza meg. A Mötv. arról is rendelkezik, hogy a Képviselő-testületi SZMSZ-nek melyek a kötelező tartalmi elemei. A rendelet jogszabályváltozások, továbbá a Pest Megyei Kormányhivatal észrevételének figyelembevételével került megszövegezésre.
Az SZMSZ korábbi feltöltésből adódó szerkesztési és formai hibáinak korrekciója is megtörtént, és tekintettel arra, hogy az alcímek számozásának elhagyása a teljes rendeletet érinti, célszerű egy új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzatának általános adatait, feladatellátását tartalmazza.
A 4–6. §-hoz
A Képviselők jogait és kötelességeit, valamint a tiszteletdíját és természetbeni juttatásait tartalmazza.
A 7–13. §-hoz
Rögzíti a Képviselő-testület létszámát és a jogszabályi előírásoknak megfelelően az ülések típusait, az alakuló ülésre vonatkozó speciális szabályokat. A rendes és a rendkívüli ülések összehívásának rendjét tartalmazza. Rögzíti az ezzel kapcsolatos határidőket, és a település lakosságának a képviselő-testületi üléssel kapcsolatos tájékoztatásának módját.
A 14. §-hoz és a 15. §-hoz
A Képviselő-testület ülésének összehívására vonatkozó szabályokat tartalmazza. Meghatározza, hogy a polgármesteri és az alpolgármesteri tisztség betöltetlensége, vagy tartós akadályoztatása esetén az ülés összehívására ki jogosult. Meghatározza az ülésre meghívandók körét, valamint a meghívó tartalmát.
A 16. §-hoz és a 17. §-hoz
Az ülés vezetésének szabályait tartalmazza.
A 18. §-hoz és a 19. §-hoz
Előterjesztések és módosító indítványok benyújtásának módját és azon személyek körét határozza meg, akik előterjesztést vagy módosító indítványt tehetnek.
A 20–24. §-hoz
Az egyes napirendek vitájának részletes szabályait, valamint az ügyrendi javaslatra vonatkozó rendelkezéseket tartalmazza.
A 25–29. §-hoz
Meghatározza a képviselő-testületi ülés döntéshozatali formáit, kifejezetten felsorolja a minősített szavazattöbbség eseteit és leírja az egyes döntéshozatali formákhoz kapcsolódó eljárási szabályokat.
A 30. §-hoz és a 31. §-hoz
Az Mötv.-nek megfelelően szabályozza a döntések kihirdetésének módját és a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvének tartalmi elemeit.
A 32. §-hoz
A Képviselő-testület munkaterve összeállításának és tartalmi elemeinek a szabályai.
A 33–39. §-hoz
A Képviselő-testület bizottságainak létrehozására, összehívására, működésére és ügyrendjének elkészítésére vonatkozó speciális szabályokat tartalmazza.
A 40–43. §-hoz
Az Önkormányzat tisztségviselőinek, a jegyzőnek, az aljegyzőnek és a Polgármesteri Hivatalnak a feladatait tartalmazza.
A 44–46. §-hoz
A közmeghallgatásra, a helyi népszavazásra és a lakossági fórumra vonatkozó szabályokat rögzíti
A 47. §-hoz
Az Önkormányzat és a helyi nemzetiségi önkormányzat együttműködési feltételeit tartalmazza.
A 48. §-hoz
Hatályba léptető és hatályon kívül helyező rendelkezések.