Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2024. 04. 23

Nagykovácsi Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2024. (IV. 22.) önkormányzati rendeletének indokolása

2024.04.23.
a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésével, módosításával összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól
Általános indokolás
A Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 13. § (1) bekezdés 1. pontja szerint a helyi közügyek, valamint a helyben biztosítható közfeladatok körében ellátandó helyi önkormányzati feladat különösen a településfejlesztés, településrendezés. A településkép védelméről szóló 2016. évi LXXIV. törvény 12. § (4) bekezdésében foglaltak szerint az önkormányzat a széles körű társadalmi bevonás és a nyilvánosság biztosítása érdekében, a helyi adottságoknak megfelelően rendeletben állapíthatja meg a településterv, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséhez, módosításához a lakossággal, az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, a vallási közösségekkel, valamint a település közigazgatási területén működő nemzetiségi önkormányzatokkal történő partnerségi egyeztetés részletes szabályait, melyhez a településtervek tartalmáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII. 15.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm.r.) biztosítja a keretet. Az utóbbinak való megfelelés érdekében vált szükségessé az új rendelet megalkotása.
Részletes indokolás
Az 1–3. §-hoz
A rendelet-tervezet a településfejlesztés és településrendezés jelenlegi jogszabályrendszerében alkalmazott terminológiák szerint, a Korm.r. 75. § (2) bekezdésében és (3) bekezdés a) pontjában foglaltaknak megfelelően meghatározza a rendelet személyi és tárgyi hatályát, azokat a településfejlesztési és településrendezési eszközöket, amelyek tervezése vagy módosítása esetén partnerségi egyeztetés szükséges.
A 4. §-hoz
E szakasz a partnerek tájékoztatásának módját határozza meg, a Korm.r. 75. § (3) bekezdés b) pontjában foglaltaknak megfelelően.
Az 5. §-hoz és a 6. §-hoz
Ezek a rendelkezések a Korm.r. 75. § (3) bekezdés c) pontjának megfelelően a partnerek által a tervezetre adott vélemények megadásának módját és határidejét, továbbá azok nyilvántartásának módját határozzák meg.
A 7. §-hoz
Ez a szakasz a Korm.r. 75. § (3) bekezdés d) pontjának megfelelően a partnerségi egyeztetés lezárásának módjáról rendelkezik.
A 10. §-hoz
Hatályon kívül helyező és hatályba léptető rendelkezéseket tartalmazza.