Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Páty község közigazgatási területéhez tartozó Sasfészek-tó helyi védetté nyilvánításáról

Hatályos: 2004. 02. 06- 2005. 10. 27

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2004. (II. 10.) önkormányzati rendelete

Páty község közigazgatási területéhez tartozó Sasfészek-tó helyi védetté nyilvánításáról

2004.02.06.

Páty község önkormányzata a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV tv. 1. §. (1) bekezdésében, a helyi önkormányzatok és szerveik, a Közigazgatási Hivatal, valamint egyes centrális alárendeltségű szerveik feladat – és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. tv. 85. §. (1) bek. a-b. pontjában, és a természet védelméről szóló 1996. évi LIII. tv. 22., 23., 24., 30., és 58. §.-ai alapján az illetékességi területéhez tartozó Sasfészek-tó és védőövezetének helyi jelentőségű természetvédelmi (ht) nyilvánításáról (védetté nyilvánításáról)az alábbi rendeletet alkotja:

A védelem alá helyezés célja, a védett területek megnevezése

1. § A helyi jelentőségű természetvédelmi terület létrehozásának célja a Sasfészek-tónak, mely vizes élőhely, s egyúttal ökológiai folyosó része, a megmentése, megőrzése. E terület helyi védelem alá helyezését a TRT is előírja. Ehhez kapcsolódóan - a közvetlen környezetében tervezett nagy volumenű ipar beruházások miatt - rehabilitáció biztosítása szükséges.

2. § Az e rendelet által helyi jelentőségű természetvédelmi területté nyilvánított terület: a Sasfészek-tó és környezete a 0179/4 helyrajzi számú ingatlan, 4.2 ha nagyságú terület, a rendelet 1. számú melléklete szerint, tekintettel a terület vízháztartási egyensúlyi állapotára.

A helyi jelentőségű védelem biztosítására vonatkozó általános szabályok

3. § (1) A helyi védelem alatt álló területen a természetvédelmi hatóság előzetes hozzájárulás szükséges a védett természeti terület állagát, állapotát befolyásoló minden tevékenységhez

a.) a művelési ág megváltoztatásához,
b.) a terület bármely részének művelésből való kivonásához,
c.) telekalakításhoz, terület-felhasználáshoz, építéshez, létesítéshez és használatbavételhez,
d.) nyomvonalas létesítmény és földmű építéshez,
e.) ipari tevékenység gyakorlásához szükséges telep létesítéséhez, engedélyezéshez.
(1) A Vtó jelű területen csak vízgazdálkodással kapcsolatos építmény, nevezetesen faszerkezetű híd és stég, csapadékvíz bevezetésre szolgáló közműépítmények helyezhetőek el.
(2) A védett terület hosszútávú fenntartása érdekében kezelési tervet kell készíteni.

Az egyes tevékenységek gyakorlására vonatkozó szabályok

Vízgazdálkodás

4. § (1) A ht területére szennyvizet leengedni tilos. A Sasfészek-tóból vízkivétel nem engedélyezhető.

(2) A Sasfészek-tó csapadékvíz bevezetés helyén vízminőség-ellenőrző pontot kell kiépíteni, a kezelési terv készítése során gondoskodni kell a vízminőség rendszeres ellenőrzéséről.

Látogathatóság, kutatás

5. § (1) A ht. területe a tulajdonos írásbeli hozzájárulásával látogatható és kutatható.

(2) Természetvédelmi területen kutatás végzésénél a Zsámbéki Medence Tájvédelmi Egyesület - mint a régióban bejegyzett környezet és természetvédelemmel foglalkozó egyesület – és felkért szakértőit a terület tulajdonosa előnyben részesíti.

Állatállomány

6. § (1) A védett területen törekedni kell az élővilág fenntartására.

(2) A ht. területén a vadgazdálkodással kapcsolatos és azok fenntartásával foglalkozó terveket a védetté nyilvánítóval egyeztetni kell.

Hatásköri és eljárási szabályok

7. § (1) Amennyiben e rendelet, vagy magasabb szintű jogszabály eltérően nem rendelkezik a jogszabály alkalmazása szempontjából védetté nyilvánítónak Páty község önkormányzatát, kell érteni.

(2) A védelem alá helyezet terület mindenkori tulajdonosa köteles a kezelői feladatokat ellátni.

(3) A védetté nyilvánító az érintett teljes vízgyűjtő területen –valamennyi tulajdonossal ill. kezelővel szemben – köteles biztosítani mindazokat az elvárásokat, melyek a védett terület tulajdonosának, kezelői kötelezettségeit érintik.

(4) A védelem alá helyezett terület tulajdonosa, kezelője a védetté nyilvánító hozzájárulásához kötött ügyekben a hozzájárulást írásban köteles megkérni.

(5) A jegyző a ht állapotáról, ill. állapotát befolyásoló tényezők alakulásáról a soron következő testületi ülésen, a helyi védelem alá helyezett terület tulajdonosa, kezelője évente egy alkalommal köteles beszámolni az önkormányzat képviselő testületének.

8. §

Erdőgazdálkodás

A védett területen és pufferzónájában fakivágás csak különleges esetben a védetté nyilvánító előzetes írásbeli engedélyével lehetséges a kivágott fa asszimilációs felülete kétszeresének azonnali pótlási kötelezettségével.

Záró rendelkezések

9. § E rendelet kihirdetése napján lép hatályba.

E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg, a többször módosított 21/1997.(IX.27.) Kt. sz. rendelet hatályát veszti.

1. melléklet

üres cím