Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2007. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

Hatályos: 2018. 11. 30

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 18/2007. (X. 29.) önkormányzati rendelete

a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer helyi szabályozásáról

2018.11.30.

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer szabályait megállapító 10/2001. (IV. 28.) OM. sz. rendelethez csatlakozva Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete a következő rendeletet alkotja:

1. § A rendelet célja, hogy szabályozza a szociálisan hátrányos helyzetű egyetemi és főiskolai hallgatók részére a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszerben nyújtható támogatásokra való jogosultság feltételeinek, a támogatások igénylésének és odaítélésének rendjét.

2. § A rendelet alapján ösztöndíjban részesíthetők a kérelem benyújtása idején Páty Község területén állandó lakcímmel rendelkező, és az OM rendelet 1. §. (2) bekezdésében leírt képzési formákban résztvevő hallgatók.

Az ösztöndíjra való jogosultság feltételei

3. § (1) Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása szempontjából szociálisan rászorulónak kell tekinteni azt a pályázót, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg a nettó százhúszezer forintot.

(2) Amennyiben az önálló jövedelemmel nem rendelkező pályázó nem a szülei háztartásában él, vizsgálni kell a szülők tartási képességét.

4. § Az anyagi rászorultság mellett az eljárásban vizsgálni kell, és az elbírálás során

figyelembe kell venni a pályázók családi körülményeiből adódó szociálisan hátrányos
helyzetét is.

5. § A 3 × 10 hónapra megállapított, „B” típusú ösztöndíjra való jogosultság feltételeit az önkormányzat évente, az új pályázatok elbírálásával egyidejűleg felülvizsgálja. Megszünteti az ösztöndíj folyósítását, ha a 3. §-ban meghatározott feltételek már nem állnak fenn.

Az ösztöndíj igénylésének szabályai

6. § A pályázók a jelen rendelet mellékletét képező pályázati kiírások alapján az „A” vagy a „B” típusú pályázatot nyújthatják be- személyesen vagy postai úton)- a Polgármesteri Hivatal Ügyfélszolgálati Irodáján (2071 Páty, Kossuth L. u. 83.), a megfelelő pályázati űrlapon a benyújtási határidő lejártáig. A késve benyújtott pályázatok elutasításra kerülnek.

7. § (1) Hiányosan kitöltött, vagy a szükséges mellékleteket nem tartalmazó pályázatok esetén a Hivatal 8 napos határidővel hiánypótlásra szólítja fel a pályázót.

(2) Amennyiben a pályázó a kért adatot, iratot határidőben nem pótolja, a pályázatot a

rendelkezésre álló adatok alapján kell elbírálni.

A pályázatok elbírálásának szabályai

8. § Az ösztöndíjra való jogosultság megállapítása az Oktatási Szociális és Kulturális Bizottság hatáskörébe tartozik.

9. § (1) A pályázatok elbírálása során a 3. és 4. §-okban meghatározott feltételek alapján a pályázók szociális hátrányos helyzetükre tekintettel az alábbi pontokat kapják:

(2) - családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíjminimumot (30), illetve annak másfélszeresét (15)

- árva (20), vagy félárva (10),
- szülője, eltartója álláskeresőként regisztrált munkanélküli, vagy nyugdíjas (20),
- gyermeke van (10),
- családjában az eltartottak száma három (20), vagy annál több (további eltartottként 10)
- szülője, eltartója gyermekét egyedül neveli (30),
- családjában súlyos fogyatékos (30), vagy rokkant személy él (20),
- állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul (40 km-en túl 15),
- az intézménynek, mely lakóhelyétől legalább 40 km-re van nincs kollégiuma (20), vagy a kollégiumi felvételt elutasították (40)
(3) A 9. §. (2) bek. meghatározott körülményeket hitelt érdemlő módon igazolni kell. Az így kialakult pontszámok alapján kell a pályázókat, - az „A” és „B” típusú pályázatonként- külön-külön – a pontszámok szerint csökkenő sorrendbe állítani.
(4) A kialakult sorrend alapján kell az ösztöndíjban részesülők számát meghatározni, legfeljebb a Képviselő-testület által rendelkezésre bocsátott anyagi fedezet erejéig.

10. § A döntés ellen fellebbezésnek helye nincs.

11. § Az ösztöndíjak összege hallgatónként, mindkét pályázati típus esetén minimum havi 2.000,- Ft.

12. § Aki a pályázatban valótlan adatokat közöl, vagy valótlan tartalmú igazolásokat csatol, illetve az ösztöndíjat ezek alapján jogosulatlanul és rosszhiszeműen vette igénybe, a pályázati rendszerből kizárható és köteles a támogatást visszafizetni.

13. § Annak a hallgatónak az ösztöndíját, aki az önkormányzat illetékességi területéről elköltözik, - a következő tanulmányi félévtől – meg kell szüntetni.

Értelmező rendelkezések

14. § A rendelet alkalmazásában:

a.) jövedelemnek minősül a személyi jövedelemadóról szóló törvényben jövedelemként meghatározott vagyoni érték (bevétel) munkavállalói járulékkal, személyi jövedelemadóval, egészségbiztosítási és nyugdíjjárulékkal, magán-nyugdíjpénztári tagdíjjal, valamint az szja törvényben elismert költséggel csökkentett része, függetlenül attól, hogy adómentesnek, vagy adókötelesnek minősül. Rendszeres jövedelmeknél a pályázathoz csatolni kell az utolsó 3 hónap átlagában számított nettó jövedelemről szóló igazolásokat, nem rendszeres jövedelmeknél az utóbbi 12 hónap átlagában számított nettó jövedelemigazolást.
b.) nem jövedelem a temetési segély, az átmeneti segély, a lakásfenntartási támogatás, a rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, a nevelő szülők nevelési díja és ellátmánya, az anyasági támogatás, a súlyos mozgáskorlátozottak közlekedési támogatása, a rokkantsági járadék, a vakok személyi járadéka, és a fogyatékossági ellátás, valamint a tanulmányok alapján kapott ösztöndíj,
c.) család az egy háztartásban életvitelszerűen együtt lakó közeli hozzátartozók,
d.) egyedül élő az a személy, aki egyszemélyes háztartásban lakik, és önmaga ellátásáról egyedül gondoskodik

Záró rendelkezések

16. § A rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, rendelkezéseit a 2007. évben kiírt pályázatok elbírálásánál kell először alkalmazni.

17. § A rendelet alapján megállapított „A” típusú ösztöndíjakat a 2007/2008. tanév II.

félévére, a „B” típusú ösztöndíjakat a 2008/2009. tanév I. félévére kell első ízben
folyósítani.