Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 24/2007 (II.3..) önkormányzati rendelete

a közterület-használat általános rendjéről, engedélyezéséről

Hatályos: 2016. 02. 27- 2020. 09. 14









Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének

24/2007. (XII. 03.) számú rendelete

a közterület-használat általános rendjéről, engedélyezéséről








az azt módosító


47/2008. (XII.18.)

3/2009. (II.11.) és

1/2012. (I.26.)

18/2013. (VI.27.)

11/2015. (VIII. 26.) (1. melléklet)

14/2015. (XI. 9.)

16/2015. (XI. 30.) (1. melléklet)

1/2016. (II. 26.) (1. melléklet)


rendeletekkel











EGYSÉGES SZERKEZETBEN



Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének

24/2007. (XII. 03.) számú rendelete

a közterület-használat általános rendjéről, engedélyezéséről




Páty község Önkormányzatának Képviselő-testülete az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 54. § (1.) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján - a helyi körülményekből adódó sajátosságokra tekintettel - a közterületek használatára és a közterület-használat engedélyezésére az alábbi rendeletet alkotja:


I. fejezet

Általános rendelkezések


1. §

A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a község környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontjainak figyelembevételével határozzák meg a közterület-használatot, a közterület felbontást és helyreállítást, ezen belül a közlekedési területek és zöldfelületek használatát, valamint üzemeltetését.


A rendelet hatálya


2. §


(1)  A rendelet hatálya Páty község közigazgatási területén a község közösségét szolgáló, az önkormányzat forgalomképtelen törzsvagyoni körébe tartozó az ingatlan-nyilvántartás helyrajzi számmutatójában közterületként (pl.: közút, járda, tér, közpark) nyilvántartott belterületi földrészletre, továbbá egyéb önkormányzati tulajdonban lévő ingatlanokra, ha azok közhasználatra átadásra kerültek (a továbbiakban, közterület) terjed ki.


(2) Rendelkezései azokra a jogi személyekre, jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetekre, egyéni vállalkozókra, természetes személyekre vonatkoznak, amelyek állandó, vagy ideiglenes jelleggel a község  területén tartózkodnak, illetve működnek.



Értelmező rendelkezések


3. §


E rendelet alkalmazása szempontjából:


(1) A közterület:

. ingatlannyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként /pl.: közút, járda, tér, közpark/ nyilvántartott belterületi földrészlet, továbbá . a belterületi földrészletek, illetőleg építmények /pl. épületárkádok alatti járda, alul- és felüljáró/ közhasználatra átadott része.

(2) Alkalmi vásár: néhány napos (max. 15 nap), általában rendezvénnyel összekötött árusítás.

(3) Egyéb árucikk: játék, bazár, kegytárgy, virág, illetve egyéb idénycikk.

(4) Árusító és egyéb fülke (pavilon): 12 m2 bruttó alapterületet meg nem haladó, bármikor könnyen szétszerelhető szerkezetekből készült, illetve könnyen eltávolítható, szabadon álló vagy csoportosan telepített, környezetébe illeszkedő földszintes építmény.

(5) Idényjellegű árusítás: az árusítás időtartamára a közterületre kihelyezett, árusítóhelyre alapozott, időszakonként megismétlődő, esténként legfeljebb egy szezonra - maximum 8 hónapi időtartamra -, eseményre szóló kereskedelmi, javító, szolgáltató tevékenység.

(6) Alkalmi árusítás: az idény árusításhoz hasonló feltételek mellett, de annál lényegesen rövidebb időtartamra, szezononként, legfeljebb egy alkalommal 1-30 napot meg nem haladó mobil, vagy hordozható berendezésből történő közterületi árusítási lehetőség.[1]

(7) Út: a gyalogosok és a járművek közlekedésére szolgáló közterület, illetőleg

magánterület /közút, magánút/. Az egyes útfajtáknak és az út részeinek a

meghatározására a közúti közlekedés szabályairól szóló jogszabályban /

KRESZ/ foglaltak az irányadók.

(8) Járda: az útnak a gyalogosok közlekedésére szolgáló az úttesttől szintkülönbséggel, kiemelt szegélyes vagy más hasonló módon elválasztott része. A járda az úttesttel egy szintben is lehet, ha attól korláttal, növényzettel vagy más hasonló módon elválasztottak.

(9) Parkolóhely: az úton útburkolati jellel, jelzőtáblával, vagy mindkettővel kijelölt a járművek várakozására kialakított terület.

(10) Jármű: közúti szállító, vagy vontatóeszköz, ideértve az önjáró vagy vontatott munkagépet is.

(11) Személygépkocsi: személyszállítás céljára készült olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve - legfeljebb 9 állandó ülőhely van.

(12) Tehergépkocsi: a személygépkocsit, az autóbuszt, a trolibuszt és a vontatót kivéve minden gépkocsi.

(13) Autóbusz: személyszállítás céljára készült, elektromos felső vezetékhez nem kötött olyan gépkocsi, amelyben - a vezető ülését is beleértve -9-nél több állandó ülőhely van.

(14) Üzlet: a helyileg körülhatárolt, tartós használatra épült, helyhez kötött, rendszeresen nyitva tartó kiskereskedelmi árusítóhely.

(15) Szerencsejáték: minden olyan játék, amelyben a játékos pénz fizetése, vagy vagyoni érték nyújtása fejében meghatározott feltételek fennállása vagy bekövetkezése esetén pénznyereményre, vagy más vagyoni értékű nyereményre válik jogosulttá. A nyerés vagy vesztés kizárólag, vagy túlnyomórészt a véltetlentől függ.

(16) Mozgóbolt: gépjárművön üzemeltetett, vagy gépjárművel vontatott kiskereskedelmi árusítóhely.[2]


A közterület-használati engedély


4. §


(1) A közterületet rendeltetésének megfelelő célra – a jogszabályok keretei között

bárki szabadon használhatja, melyben a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) A közterület rendeltetésszerű használata, mások hasonló célú jogait nem csorbíthatja.

(3) Rendeltetéstől eltérő célú a közterület használata, ha a használat a közterület vagy annak meghatározott része mások általi rendeltetésszerű igénybevételét az e rendeletben megfogalmazott módon akadályozza.



(4) Közterület rendeltetéstől eltérő használatához engedély szükséges, az engedélyezési eljárás önkormányzati hatósági ügynek minősül. E rendelet mellékletében nem szereplő, tevékenységre, rendezvényre a közterület nem vehető igénybe.

(5) Közterület használati engedélyt kell kérni e rendelet 1. sz. mellékletében (díjtáblázatában) meghatározott esetekben.


A közterület-használat hatásköri rendelkezések


5. §


(1) A közterület-használati eljárásban első fokon a polgármester dönt.

(2) Az eljárásra jogosult az eljárás során mérlegelési jogkörrel jár el, bevonja az eljárásba a jogszabályban előírt, illetve a döntéshez szükséges szakhatóságokat az általa vezetett hivatal munkatársait, továbbá indokolt esetben más szakértőket is.

(3) Az (1) bekezdésben foglalt ügyekben az ügyintézési határidő 30 nap.


A szakhatóságok közreműködése


6. §


(1) A közút és járda területét érintő közterület-használati engedély megadásához az illetékes első fokú útügyi hatóság és rendőrhatóság hozzájárulása szükséges.

(2) Közterületen folytatni kívánt kereskedelmi, vendéglátóipari, illetőleg kisipari tevékenység esetében a közterület-használati engedély megadásához az első fokú kereskedelmi, illetőleg iparhatóság hozzájárulása szükséges.

(3) Szükség szerint (a közterületen fogyasztásra kerülő élelmiszer-árusítás engedélyezéséhez) az Állami Népességügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) illetékes hivatalától.

(4) Cirkuszi és mutatványos tevékenység esetén a Fővárosi és Pest Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszerlánc-Biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság Budai Kerületi Főállatorvosa engedélye szükséges.



Az engedély iránti kérelem


7. §


(1) A közterület-használati engedélyt a 2. sz. melléklet szerinti formanyomtatványon annak kell kérnie, aki a közterületet használni kívánja.

(2) Ha közterület ideiglenes jellegű, használata építési munka végzésével kapcsolatos állvány, építőanyag, törmelék stb. elhelyezése céljából szükséges, az engedélyt a kivitelezőnek kell kérnie.

(3) Az engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakó-(székhely, telephely) helyének

címét, személyigazolvány számát, érvényes adószámát,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, továbbá a közterületen elhelyezett építmény, utcabútor fényképét vagy rajzát,

c) a közterület-használat helyének, módjának és mértékének pontos meghatározását,

d) a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl. iparjogosítvány, működési engedély) másolatát

e) kötelezettségvállalást arra vonatkozóan, hogy a használatbavétel megszűnte után az eredeti környezeti állapotot az engedélyezett a saját költségen minden kártérítési igény nélkül helyreállítja.

(4) Az engedély iránti kérelemhez az engedélyező hatóság felhívására be kell

mutatni a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat eredeti példányát.

(5) A kérelem beadása a közterület használat megkezdésére nem jogosít.



8. §


(1) Választási kampányidőszakban a közterület-használat igénybevételére vonatkozó igényeket a kérelmek beérkezésének sorrendjében kell elbírálni, a beérkezéstől számított öt munkanapon belül.

(2) A személyesen kézben benyújtott kérelmeket az érkezéskor dátummal, a benyújtás pontos időpontjával kell rögzíteni.

(3) Választási kampányhoz tartozó rendezvény nem tartható:

 -  oktatási intézmény előtti vagy azzal közvetlenül határos közterületen,

  • egyházi intézmények előtti, vagy közvetlen szomszédságában lévő területen abban az esetben, ha ez az egyházi rendezvény lefolytatását zavarná.


Az engedély megadása


9. §


(1) Az engedély megadása során figyelembe kell venni az építésügyi szabályzatot, a műemlékvédelmi, a köztisztasági, továbbá a közreműködő szakhatóságok hozzájárulásában előírt követelményeket, s ellenőrizni kell az egyéb feltételek (pl. iparjogosítvány,

működési engedély) fennállását is.

(2) A közterület-használat - a 7. § (2) bekezdésében említett esetben - csak az építési munka végzésének tartamára engedélyezhető. Építőanyag és törmelék tárolására csak akkor adható engedély, ha a kérelmező azokat saját ingatlanán elhelyezni nem tudja.

(3) Amennyiben egy közterületi helyet egyidőben több kérelmező kíván használni, a használati jog megszerzésénél a helyi állandó lakos előnyben részesül.


10. §


(1) Az engedélynek tartalmaznia kell:

a) az engedélyes nevét és állandó lakó- (székhely, telephely) helyének címét,

b) a közterület-használat célját és időtartamát, illetve azt a feltételt, amelynek bekövetkeztéig a hozzájárulás érvényes, illetőleg utalást arra, hogy az engedély visszavonásig érvényes,

c) a közterület-használat helyének, módjának, mértékének és feltételeinek pontos meghatározását,

d) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságok feltételeinek pontos meghatározását,

e) az engedély megszüntetése vagy visszavonása esetére az eredeti állapot helyreállítására vonatkozó kötelezettség előírását,

f) közterület-használati díj fizetési kötelezettség esetében a díj mértékét és fizetésének módját,

g) a közterület használat időtartama alatt a szükséges állagmegóvási, karbantartási és tisztántartási kötelezettség előírását,

h) a jogorvoslati eljárás lehetőségére és módjára vonatkozó tájékoztatást.

(2) Az anyagok és szerkezetek tárolásával kapcsolatos engedélyhez azt is ki kell kötni, hogy a tárolás csak a munka-, baleset-, és egészségvédelmi óvórendszabályokban előírt módon történhet.

(3) Az építési munka végzésének tartalmára szóló közterület-használati

engedélyben

a) elő kell írni, hogy - ha a járdát teljes szélességben el kell foglalni és a gyalogközlekedés a másik oldalon lévő járdásra nem terelhető át - az engedélyes köteles a gyalogosok számára védőtetővel ellátott átjárót létesíteni és azt szükség szerint nappal is megvilágítani, továbbá a

közlekedés útjában álló oszlopokat és ezek alátéteit fehérre meszelni,

c) elő kell írni útelzárás engedélyezése esetén a hatóság által kijelölt terelő utat és annak megjelölési módját.

(4) az utcai árusítás céljára szolgáló közterület-használati engedélyben azt is meg kell jelölni, hogy az árusítás építményből, illetőleg meghatározott helyen való körzetben asztalról vagy járműből történhet-e.

(5) Az engedély megadása vagy megtagadása ügyében hozott határozatot közölni kell:

a) az engedélyezési eljárásban közreműködő szakhatóságokkal,

b) élelmiszer-árusítás esetében az állami közegészségügyi felügyelővel, továbbá

c) a közterület-használati díj beszedésével megbízott szervvel.

(6) Építkezés céljára történő közterület-használat csak a szükséges időtartamra (az

építési szerződés szerinti időre) és a műszakilag indokolt területre engedélyezhető.


Az engedély érvénye


11. §


(1) Az engedély a meghatározott idő elteltéig érvényes.

(2) A közterület-használati engedély érvényét veszti, ha a közterületen folytatott tevékenységre jogosító érvénye megszűnik.

(3) A meghatározott időre szóló engedély érvénye az engedélyesnek az engedélyezetett időtartam lejárta előtt legalább 15 nappal benyújtott kérelmére meghosszabbítható.


A közterület-használati díj


12. §


(1) Az engedélyes a közterület-használatért díjat köteles fizetni. A díjkötelezettség megállapításánál a töredék négyzetmétert 1 négyzetméter alatt teljes, a továbbiakban pedig a kerekítés szabályai szerint, a töredék napot egész napként kell figyelembe venni.

(2) Az engedélyezés a közterület-használati díjat a közterület tényleges használatára, illetőleg a közterületen lévő létesítmény üzemeltetésére tekintet nélkül köteles megfizetni.

(3) A közterület-használati díjat közterület-használati engedéllyel rendelkező (továbbiakban: engedélyes) köteles fizetni.


13. §


(1) Mentesül a közterület-használati díj fizetési kötelezettség alól

a) az engedélyes és az önkormányzat megállapodása alapján az engedélyes beruházásában létesített, kihelyezett és az önkormányzat tulajdonába átkerülő utcabútor,

b) a jótékony célú, közcélú rendezvény,

c) bejegyzett pártok, és társadalmi szervezetek, független jelöltek választási hirdetményei a választási kampány idején.

d) a választás kampányidőszakában jelölt vagy jelölőszervezet által tartandó választási kampányhoz kapcsolódó rendezvény.

e) fegyveres erők, fegyveres testületek, rendészeti szervek, mentők, továbbá a vízügyi szolgálat létesítményei elhelyezése

f) víz és csatornázási műveknek, valamint a települési szilárd hulladék gyűjtését, szállítását végző vállalkozó a feladata ellátását szolgáló közérdekű létesítmény elhelyezése


A közterület-használat megszüntetése és az engedély megvonása


14. §


(1) A közterület-használat közérdekből bármikor megszüntethető.

(2) A közterület-használat közérdekből történt megszüntetése esetén az eljáró hatóság másik terület kijelöléséről, vagy az időarányos díj megfizetéséről gondoskodik. Új terület kijelölése esetén az engedélyes 15 napon belül nyilatkozik a terület elfogadásáról.

(3) Ha az engedélyes a közterület használatát meg kívánja szüntetni, köteles ezt a szándékát az engedély egyidejű visszaadása mellett az engedélyező hatóságnak bejelenteni.

(4) A közterület-használati engedély visszavonható, ha az engedélyes a közterületet az engedélyben meghatározott feltételektől eltérően használja.

(5) Ha az engedély érvényét veszti, az engedélyes a saját költségén köteles az eredeti állapotot - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani. Ez a kötelezettség az engedélyest építési (létesítési) engedély alapján végzett építési munka esetében csak akkor terheli, ha az engedély megadásának feltételeként előírtak.

(6) Ha a közterület-használat a (3) bekezdésben említett módon szűnt meg, a már esedékessé vált és befizetett közterület-használati díjat visszakövetelni nem lehet.




A közterület engedély nélküli használatának jogkövetkezményei


15. §


(1) A közterület engedélyhez kötött, de engedély nélküli használata esetén a használó az engedélyező hatóság felhívására köteles a használatot megszüntetni és a közterület eredeti állapotát a saját költségén - minden kártalanítási igény nélkül - helyreállítani.

(2) Az (1) bekezdésen túlmenően a használót a szabálysértési eljárás lefolytatása mellett az egyébként fizetendő közterület-használati díj megfizetésére is kötelezni kell. Azt a használót is kötelezni kell a közterület használati díj megfizetésére, aki az engedélyében foglalt feltételektől eltérő módon használja a közterületet.

(3) Ha közterületet engedély nélkül használják, de az engedélyezés feltételeinek megfelel - kérelemre - az 5. §. (1) bekezdésében meghatározott eljárásra jogosult a közterület-használatot engedélyezheti. Ezzel azonban a használó nem mentesül a 16. § (1) bekezdésében foglalt szabálysértési jogkövetkezmények alól.




Vegyes rendelkezések


16. §


(1), (2)[3]


(3) A közterület-használati engedélyt, és a közterület-használati díj befizetését igazoló okiratot a helyszínen kell tartani és azt az ellenőrzést végző szerv kérésére fel kell mutatni.

(4) A közterület-használatának ellenőrzésére a Páty község közterület-felügyelője, vagy a Polgármesteri Hivatal erre feljogosított munkatársa jogosult.



A rendelet hatálybalépése


17. §


(1) E rendelet a kihirdetése napján lép hatályba, egyidejűleg hatályát veszti a Páty Önkormányzat Képviselő-testületének a közterület használatáról szóló 13/2002. (VII.16.) számú rendelete.


(2) E rendelet a belső piaci szolgáltatásokról szóló, az Európai Parlament és a Tanács 2006/123/EK irányelvnek való megfelelést szolgálja.[4]










                               Székely László                                                   Dr. Tarjányi Tamás

                                polgármester                                                                 jegyző





































  1. melléklet a 24/2007. (XII. 3.) önkormányzati rendelethez[5] [6] [7]



A közterület használat célja                                        Fizetendő összeg



A közterületbe 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat, (portál) kirakatszekrény, üzleti védőtető, (előtető) összecsukható ernyőszerkezet, hirdető-berendezés

                                                                             

                        500 Ft + ÁFA/m2/hó




Árusító pavilon, árusítóasztal, büfé, élelmiszert, vagy egyéb cikket árusító létesítmény (büfékocsi, gurulókocsi) elhelyezése

                                                                                 

                        500 Ft + ÁFA/m2/hó




alkalmi árusítás  

                        600 Ft + ÁFA/m2/nap




film és televíziófelvétel forgatására használt terület (kivéve helyi közérdekű, vagy riportfelvételek)

                                                                                  50 000 Ft + ÁFA/nap




vendéglátóipari előkert, és vendéglők, kereskedelmi és szórakoztató intézmények által elfoglalt terület

                                                                                  500 Ft + ÁFA/m2/hó




mutatványos tevékenység                      

                        200 Ft ÁFA/m2/nap




alkalmi mozgóbolti tevékenység esetén   

                        600 Ft + ÁFA/m2/nap




rendszeres (minimum 6 hónapra szóló) mozgóbolti tevékenység esetén                  

                        800 Ft + ÁFA/m2/hó




önkormányzati rendezvényen alkalmi árusítás

                        1 200 Ft + ÁFA/m2/nap




anyagtárolás, vagy egyéb ideiglenes tárolási cél                            

                        500 Ft + ÁFA/m2/hó









Páty Község Önkormányzat Közterület-felügyelője

2071 Páty, Kossuth Lajos u. 83.

( : 06-23/555-530 Fax: 06-23/344-540

E-mail: polghiv.paty@axelero.hu web: http://www.paty.hu


  1. melléklet

 a Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2007. (XII. 03.) önk. rendeletéhez



KÖZTERÜLET-HASZNÁLATI ENGEDÉLY KÉRELEM


Az engedélyt kérő neve:…………………………………………………………………………


Lakóhelye (székhelye, telephelye):……………………………………………………………...


Személyi igazolvány száma: ……………………………………………………………………


Adószáma (vállalkozó, vagy vállalkozás esetén): ………………………………………………


A közterület használat célja:…………………………………………………………………….


A közterület használat időtartama: ……………………………………………………………..


A közterület használat helye (hrsz, utca, házszám), módja (pl.: saját autóról stb.), mértéke (m2) : ………………………………………………………………………………………………..

………………………………………………………………………………………………….


A közterületen folytatni kívánt tevékenység leírása:…………………………………………… …………………………………………………………………………………………………...

…………………………………………………………………………………………………...


Kötelezettséget vállalok arra vonatkozóan, hogy a közterület használat megszűnése után az eredeti állapotot saját költségemre, és felelősségemre minden kártérítési igény nélkül helyreállítom.



(A kérelemhez csatolandó: a közterületen elhelyezett építmény, utcabútor fényképe, vagy rajza, valamint a közterületen folytatni kívánt tevékenység gyakorlására jogosító okirat (pl.: működési engedély, vállalkozó igazolvány, ) másolata.


Tudomásul veszem, hogy a kérelem benyújtása a közterület használat megkezdésére nem jogosít.



Páty, ……………………..



                                                                                                                             ……………………………………

                                                                                                                                                     kérelmező




  1. sz. függelék a Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének 24/2007. (XII. 03.) önk. rendeletéhez


 (1) Nem kell közterület-használati engedély:

a) A közút (járda) építésével, javításával, fenntartásával kapcsolatban a közút (járda) területének elfoglalásához, ha a zavartalan közlekedés külön intézkedés nélkül biztosítható,

b) az úttartozékok és a közúti közlekedés irányításának célját szolgáló berendezések elhelyezéséhez,

c) a közterületen, illetőleg az alatt vagy felett elhelyezett postai távközlési kábelek hibaelhárítása érdekében végzett munkához.

d) közmű és egyéb vezetékek (elektromos, gáz, víz, stb.) hibaelhárítása esetén,

e) tüzelő vagy egyéb anyag, tárgy /pl. költözködés során bútorok és egyéb háztartási felszerelések) rakodásához és tárolásához, feltéve, hogy az a 24 órát nem haladja meg és a közlekedést nem akadályozza.

f) építéshez szükséges anyagok, segédeszközök és segédszerkezet 24 óránál rövidebb időtartamú lerakására, illetve elhelyezésére, amely a közlekedést nem akadályozza.

g) az önkormányzat által szervezett lomtalanítás időtartama alatt lomok kihelyezése.

h) a kulturális célú rendezvények alkalmával kézműves, képző és iparművészeti alkotások, valamint könyvek értékesítés céljára.

i) Az önkormányzat által szervezett rendezvényre, valamint a község vallási és kulturális hagyományainak szokásos rendezvényeire,

j) Az élet-és balesetveszély elhárításhoz szükséges időtartamot meg nem haladó munkálatok elvégzéséhez,

k) A kizárólag kézi hordozású eszközökkel végzett, illetve a 30 percet meg nem haladó időtartamú film-, televízió-, videó-, és hangfelvételek készítéséhez


(2) A közterület-használat a (3.) pont kivételével meghatározott időre, maximum 1 évre engedélyezhető. Az engedély indokolt esetben, az érvényes díjrendelkezések figyelembevételével meghosszabbítható.


(3) A rendelet hatálybalépése előtt közterületen létesült állandó jellegű építmények esetében a közterület használat visszavonásáig is engedélyezhető.


(4) Nem adható közterület-használati engedély:

a) lakó-vagy középület homlokzatától 3 m-en belül pavilon és a hozzá tartozó szerkezeti elemek (előtető, reklám stb.) elhelyezésére,

b) tömegközlekedési járművek megállóiban, ha az nem az utasforgalmat szolgálja, kivéve a váróhelyiségek reklámfelületeit,

c) olyan járdaszakaszokra, ahol a tervezett létesítmény a gyalogos közlekedést vagy az úttestre lépő gyalogos észlelését akadályozná.

d) üzemképtelen jármű, haszon-és tehergépjármű, autóbusz és lakókocsi tárolására,

e) zöldfelületen kereskedelmi és szolgáltató tevékenységére, járművek tárolására, kivéve, ha ez szervezett rendezvényhez kapcsolódik,

f) mutatványos tevékenységre, kivéve ünnepnap vagy rendezvény alkalmából a rendezvény időtartamára,

g) olyan tevékenység gyakorlásához, amely a környezetre káros hatással lenne, a közbiztonságot, az egészséget  kedvezőtlenül befolyásolná,

h) egy éven belül annak, akinek (vagy tagjának, alkalmazottjának) előzőleg az engedélyét szabálytalan közterület-használat vagy díjfizetési hátralék miatt visszavonták vagy nem hosszabbították meg,

i) szeszesital közterületi forgalmazására, kivéve ünnepnap vagy rendezvény alkalmával a rendezvény időtartama alatt.

j) élelmiszerre, használati cikkre történő árusításra, hasonló terméket, árut forgalmazó üzlethelyiség 50 m-es körzetébe, kivéve az érintett üzlet tulajdonosát, más számára közterület-használati engedély nem adható,

k) jövedéki termék értékesítésére, közterületen pornográf, erotikus áru és szexuális eszköz elhelyezésére,

l) ha a kérelmezőnek közterület-használati díj hátraléka, helyi adótartozása van, valamint a kérelem benyújtását megelőző 2 éven belül a közterület használatával, valamint a közterület-használatra jogosító tevékenységével összefüggésben szabálysértést követett el,

m) üzemképtelen járművek tárolására,

n) forgalomnak átadott utcák ideiglenes elzárása üzembővítésre, anyagtárolásra stb. célra.

o) reklámtevékenységre

  • védett természeti területen és természeti ritkaságokon
  • országos, vagy helyi védelemben részesített építményeken és azok ingatlanán
  • temetőben, és közparkokban, valamint ezek kerítésein
  • közutak mentén azon a részen, ahová közlekedési tábla, útbaigazító tábla, közlekedési információ a szabvány szerint kerülhet
  • közúti közlekedési jelzőtáblákon, illetve azok 10 méteres körzetében


(5) A közterület-használati engedély kiadása megtagadható, ha a kért közterület használat

a) a lakosság nyugalmának túlzott mértékű zavarásával járna,

b) veszélyeztetné a közrendet, a közbiztonságot,

c) veszélyeztetné a közegészségügyi előírások érvényesülését,

d) a kereskedelempolitikai és turisztikai érdekek indokolatlan mértékű sérelmével járna.



[1]

Módosítva a 3/2009. (II.11.) rendelettel, hatályos 2009. február 11. napjától és a folyamatban lévő ügyekre

[2]

Módosítva a 3/2009. (II.11.) rendelettel, hatályos 2009. február 11. napjától és a folyamatban lévő ügyekre


[3]

Hatályon kívül helyezve a 14/2015. (XI. 9.) önk. rendelettel, hatálytalan: 2015. november 10. napjától

[4]

Módosítva a 47/2008. (XII.18.) rendelettel, hatályos 2008. december 18. napjától


[5]

Módosítva a 11/2015. (VIII. 26.) önkormányzati rendelettel, hatályos: 2015. augusztus 27. napjától

[6]

Módosítva a 16/2015. (XI. 30.) önkormányzati rendelettel, hatályos: 2015. december 1. napjától

[7]

Módosítva az 1/2016. (II. 26.) önkormányzati rendelettel, hatályos: 2016. február 27. napjától