Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2012 (IX.6.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati rendeletek előkészítésében való társadalmi részvétel szabályairól

Hatályos: 2012. 09. 07- 2018. 01. 30

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 103/B. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi rendeletek előkészítésében való társadalmi részvételről a következőket rendeli el:



1.§


E rendelet hatálya a polgármester, a jegyző és az alpolgármesterek (a továbbiakban együtt: előterjesztő) által előkészített önkormányzati rendelet-tervezetek pátyi lakosok és a Pátyon működő nem állami és nem önkormányzati szervek, szervezetek által történő véleményezésére (a továbbiakban: társadalmi egyeztetés) terjed ki.


2.§


(1) E rendelet szerinti társadalmi egyeztetésre kell bocsátani az önkormányzati rendelet tervezetét és indokolását (a továbbiakban együtt: tervezet) a (2) bekezdésekben foglalt kivételekkel.

(2) Nem kell társadalmi egyeztetésre bocsátani

a) a törvény felhatalmazása alapján, annak végrehajtása körében a részletszabályok megállapítására alkotott rendelet-tervezeteket,

b) a költségvetésről és a költségvetés végrehajtásáról szóló rendelet-tervezeteket,

c) a helyi adóról, más fizetési kötelezettségekről és az önkormányzati támogatásokról szóló rendelet-tervezeteket,

d) az önkormányzat szervezeti és működési szabályzatáról szóló rendelet-tervezeteket,

e) az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet-tervezeteket,

f) az a)-e) pontokban meghatározott rendeletek módosítására irányuló rendelet-tervezeteket,

g) az önkormányzati rendeletet módosító rendelet-tervezetet, ha az csak magasabb szintű jogszabály módosítása miatt szükséges rendelkezéseket tartalmaz,

h) ha a rendelet-tervezet előterjesztésére a Képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzata alapján rendkívüli Képviselő-testületi ülésen kerül sor.



3.§


(1) A társadalmi egyeztetés céljából a rendelet-tervezetet a hivatali hirdetőtáblán való kifüggesztéssel és az önkormányzat honlapján (www.paty.hu) kell közzétenni, legkésőbb az azt tárgyaló bizottsági ülés összehívásával egyidejűleg.

(2) A módosítani kívánt hatályos rendelet szövegét a tervezett módosításokkal megjelölve kell közzétenni.


4. §


(1) A véleményeket a honlapon megadott elektronikus levélcímre lehet elküldeni, vagy írásban a jegyző részére. A vélemények elküldésére a Képviselő-testület ülését megelőző második nap 16 óráig van lehetőség. A véleményezésre legalább öt munkanapot kell biztosítani.

(2) A beérkezett véleményeket és az azokról készített összefoglalót a képviselő-testületi előterjesztések anyagaival együtt kell kezelni. A beérkezett véleményekkel kapcsolatban egyedi válaszadási kötelezettség nem áll fenn.

(3) Nem vehető figyelembe a névtelenül érkezett vélemény. A névtelenül beérkezett véleményeket azok figyelembevétele nélkül törölni kell. Nem vehető figyelembe továbbá az a vélemény, amely elkésett, sérti a közerkölcsöt vagy a rendelet-tervezet tárgyához nem illeszkedik.


5.§


(1) A társadalmi egyeztetésre bocsátásért és a beérkezett vélemények feldolgozásáért az önkormányzati rendelet készítője a felelős. Az önkormányzati rendelet készítője a beérkezett véleményekről összefoglalót készít, melyet a tervezettel együtt a polgármester a Képviselő-testület elé terjeszt és közzétesz a hivatali hirdetőtáblán.

(2) A beérkezett véleményeket az előterjesztő mérlegeli és ennek alapján a rendelet-tervezethez módosító indítványt terjeszthet elő.


6. §


(1) Az Önkormányzat a beérkezett véleményeket, a véleményező nevét és elektronikus levélcímét e rendelet végrehajtása érdekében kezelheti.

(2) A véleményező adatainak kezeléséhez szükséges hozzájárulást az (1) bekezdésben foglalt adatkezelés tekintetében megadottnak kell tekinteni. E tényre és a véleményező adatait érintő adatkezelés szabályaira a vélemény megadása előtt a véleményező figyelmét megfelelően fel kell hívni.

(3) A beérkezett véleményeket, valamint a véleményező nevét és elektronikus levélcímét legkésőbb a rendelet hatálybalépésétől számított – amennyiben a rendelet ezen időn belül nem lépett hatályba, úgy a vélemény beérkezését követő – három hónapon belül törölni kell.



7.§


(1) Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.





            Székely László                                                                     Dr. Guba Zsolt

             polgármester                                                                              jegyző




Záradék:


A rendelet a mai napon kihirdetésre került:


Páty, 2012. szeptember 6.




            Dr. Guba Zsolt

                   jegyző