Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013 (IV.25..) önkormányzati rendelete

Páty Község nevének felvételéről és használatáról

Hatályos: 2021. 07. 28

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2013 (IV.25..) önkormányzati rendelete

Páty Község nevének felvételéről és használatáról

2021.07.28.

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés i) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja szabályozni Páty Község nevének jogszerű felvételét és használatát.

A rendelet hatálya

2. § (1) Gazdasági, társadalmi, kulturális szervezetek, intézmények, jogi személyek és jogi személyiség nélküli gazdasági társaságok, magánszemélyek vagy ezek jogi személyiség nélküli szerveződései a „Páty”, „Páty Község” megjelölést vagy azoknak bármely toldalékos formáját elnevezésükhöz, tevékenységük gyakorlásához vagy működésük folytatásához csak Páty Község Jóléti, Ügyrendi és Környezetvédelmi Bizottsága (a továbbiakban: Bizottság) engedélye alapján vehetik fel, illetve használhatják.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak nem vonatkoznak Páty Község Önkormányzatára, az önkormányzat szerveire, intézményeire, valamint az önkormányzat által alapított jogi személyekre.

(3) Az engedélyes jogosult az engedély által meghatározott módon megnevezésében használni a „Páty”, „Páty Község” nevet, illetve megjelölést, vagy azoknak bármely toldalékos formáját.

(4) A névhasználatért nem kell díjat fizetni.

(5) A kiadott engedélyek nyilvántartásáról a jegyző gondoskodik.

Eljárási rendelkezések

3. § (1) A névhasználat iránti kérelmet illetékmentesen, írásban lehet benyújtani Páty Község Polgármesteri Hivatalában.

(2) A kérelemnek tartalmaznia kell

a) a kérelmező megnevezését és székhelyét (telephelyét),

b) a kérelmező teljes alapító okiratát/alapszabályzatát/, stb.,

c) a kérelmező tevékenységi körét,

d) a község név tervezett használatának célját és módját,

e) a község név használatának időtartamát.

(3) Amennyiben dísztárgy, embléma, kiadvány vagy termék megjelölését szolgálja a község neve, úgy annak tervét a kérelemhez csatolni kell.

(4) Az engedély megadása, elutasítása, vagy valamely feltételhez kötése, az ideiglenes, vagy alkalomra történő engedélyezése, felfüggesztése, illetve a visszavonás feltételeinek megállapítása és emiatt az engedély visszavonása, illetve a használatnak a jövőre nézve történő megtiltása kérdésében a Bizottság, másodfokon pedig a Képviselő-testület dönt.

(5) A névhasználatról szóló engedélynek tartalmaznia kell

a) a jogosult megnevezését és székhelyét (telephelyét),

b) az engedélyezett névhasználat célját és módját,

c) az engedély érvényességének időtartamát,

d) az engedélyezett név felvételével és használatával kapcsolatos egyéb kikötéseket.

(6) A kiadott engedély érvényességi ideje szólhat:

a) a tevékenység folytatásának időtartamára,

b) meghatározott időpontig vagy feltétel bekövetkeztéig történő felhasználásra,

c) egy alkalomra,

d) határozatlan időre.

(7) Az engedélyes a névhasználatról szóló engedélyt másra nem ruházhatja át.

(8) Az engedély kiadását meg kell tagadni,

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei Páty Község Önkormányzatának, vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit sértheti, vagy veszélyeztetheti,

b) ha a nevet felvenni szándékozó kérelmező székhelye nem Páty Község területén van, vagy tevékenysége nem kötődik jellemző módon a községhez,

c) ha a használat módja vagy célja Magyarország Alaptörvényébe, vagy más jogszabályba ütközik,

d) ha ugyanazon vagy hasonló tevékenység gyakorlásához más személy már engedélyt kapott vagy valaki a nevet már jogszerűen használja,

e) olyan kérelmező kéri, akitől a névhasználat jogát a Bizottság, vagy más döntésre jogosult szerv vagy személy korábban megvonta.

(9) Az engedély kiadását meg lehet tagadni,

a) ha a folytatni kívánt tevékenység nem jogellenes, de a Bizottság megítélése szerint Páty érdekeivel ütközik, illetve a község jó hírét sérti, vagy a község lakossága nagy részének ellenérzését válthatja ki,

b)

(10) Az engedélyt vissza kell vonni

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei Páty Község Önkormányzatának, vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit sértheti, vagy veszélyeztetheti,

b) ha az engedélyes az engedélyben foglalt előírásokat, feltételeket súlyosan vagy ismételten megsérti.

(11) Az engedély alapján történő névhasználat felfüggeszthető a vizsgálat időtartamára, amennyiben a további használat a község érdekét súlyosan sértené, megalapozott annak a lehetősége, hogy a vizsgálat végén a Bizottság az engedélyt visszavonja, vagy a jövőre nézve a használatot megtiltja, és a sérelem a felfüggesztéssel elkerülhető.

(12) A Bizottság határozatával szemben a határozat kézhezvételétől számított 15 napon belül a Képviselő-testülethez lehet fellebbezést benyújtani.

II. Záró rendelkezések

4. § (1) Aki a község nevét e rendelet hatályba lépése előtt jogszerűen felvette és folyamatosan használja utólagosan nem köteles engedély iránti kérelmet benyújtani.

(2) E rendelet hatályba lépése előtt felvett név használatát a Bizottság a jövőre nézve megtilthatja, ha

a) ha a használat vagy annak módja és körülményei Páty Község Önkormányzatának, vagy a település lakosságának jogait, jogos érdekeit sértheti, vagy veszélyeztetheti,

b) ha a nevet felvenni szándékozó kérelmező székhelye nem Páty Község területén van, vagy tevékenysége nem kötődik jellemző módon a községhez.

(3) E rendelet a kihirdetése napját követő napon lép hatályba.

(4) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik