Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2015 (XI.9..) önkormányzati rendelete

a telekadóról szóló 27/2005. (IX.16.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2016. 01. 01- 2016. 01. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) és h) pontjaiban és (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 1.§ (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a telekadóról szóló 27/2005. (IX. 16.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: Rendelet) az alábbiak szerint módosítja:



I. Módosító rendelkezések


1. § A Rendelet 1. § helyébe az alábbi, új 1. § lép:

„1. § (1) A rendelet hatálya Páty Község Önkormányzatának illetékességi területére terjed ki.

(2) A rendelet alkalmazásában a telek akkor számít beépítettnek, ha az azon építési engedély alapján épült épület alapterülete eléri a telek beépíthető területének 5 %-át, de legalább 50 m2-t.”


2. § A Rendelet 4. § (1) bekezdésének a) pontja helyébe az alábbi, új 4. § (1) bekezdés a) pont lép:

"a) a helyi építési szabályzatról szóló rendeletben különleges sportterületként szabályozott, és ténylegesen is kizárólag sportolási célra hasznosított földrészlet."


3. § A rendelet az alábbi, új 4/A. §-szal egészül ki:

„4/A. § (1) A helyi építési szabályzatról szóló rendeletben ipari célú vagy gazdasági, kereskedelmi szolgáltató célú besorolású földrészleten tulajdonjogot szerző adóalany az első telekadó bevallás benyújtásával egyidejűleg legfeljebb két éves időtartamra adófelfüggesztés iránti kérelemmel élhet az adóhatóság felé, amennyiben a tulajdonjog megszerzését követő két éven belül a telken az építményadóról szóló önkormányzati rendelet hatálya alá tartozó, használatbavételi engedéllyel rendelkező építményt, épületet létesít, továbbá ezen a két éven belül az iparűzési adó hatálya alá bejelentkezik, és ténylegesen adót fizet.

(2) Az adófelfüggesztést az adóhatóság újabb legfeljebb 1+1 éves időtartamra engedélyezheti, amennyiben a tulajdonjog megszerzését követő két éven belül az adóalany jogerős építési engedély alapján a beruházás kivitelezését megkezdte, és ezt megfelelő módon igazolja.

(3) Az adófelfüggesztés időtartama alatt az adót nem kell megfizetni, az egyébként esedékessé váló adó után azonban az adóhatóság az esedékesség napjától az adófelfüggesztés megszűnése napjáig terjedően a mindenkori jegybanki alapkamat mértékével egyező mértékű kamatot számít fel. A kamatot a késedelmi pótlék számítással azonos módon kell számítani.”

(4) Amennyiben az adóalany az adófelfüggesztéssel érintett földrészleten az adófelfüggesztés hatálya alatt használatba vételi engedéllyel rendelkező épületet, építményt létesít, továbbá az iparűzési adó hatálya alá tartozó tevékenységének megkezdését bejelenti, vagy annak folytatását igazolja, az adófelfüggesztéssel érintett földrészletre az ezt követően hatályos, és az adóhatóság által megállapított telekadót, építményadót és iparűzési adót kell megfizetnie. Az adófelfüggesztéssel felfüggesztett telekadót ettől a naptól követően kamat és késedelmi pótlék nem terheli. Az adóhatóság évente a megfizetett telekadó, építményadó és iparűzési adó mértékével csökkenti a felfüggesztett telekadó és járulékainak a mértékét.

(5) Az adófelfüggesztés megszűnik

a) az ingatlan elidegenítése esetén az átruházásról szóló szerződés ingatlanügyi hatósághoz való benyújtásának napjával,

b) az adóalany iparűzési adóköteles tevékenységének megszüntetésének napjával,

c) az adózó halálával, kivéve, ha a jogerős hagyatékátadó végzésben megállapított örökösök a tevékenységet folytatják,

d) az adóalany az adófelfüggesztésre irányuló kérelmét visszavonja.

(6) Az adóhatóság az adófelfüggesztésre jogosultnak az adófelfüggesztés iránti kérelmét nyilvántartásba veszi. Az adóhatóság az adófelfüggesztés időtartama alatt évente az éves adóról határozatot hoz, amely tartalmazza az adófelfüggesztéssel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket. A feltételeknek való megfelelés esetén az adóhatóság minden év február 15. napjáig az adóévre előírt adóról szóló határozattal megkeresi az ingatlanügyi hatóságot a tárgyévi adóösszeg és annak e törvény szerinti kamatai jelzálogjog keretén belül történő bejegyzése iránt.

(7) Az adófelfüggesztésre való jogosultság megszűnésének tényét a kötelezett a megszűnés napjától számított 8 napon belül köteles bejelenteni az adóhatóságnak. Az adóhatóság az adófelfüggesztés időtartamára eső, esedékessé vált adó és annak kamatai megfizetéséről az adófelfüggesztés megszűnését követően határozatot hoz.



II. Záró rendelkezések


4. § (1) E rendelet 2016. január 1. napjával lép hatályba, és a hatályba lépést követő napon hatályát veszti.

(2) E rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.


Páty, 2015. november 9.


Székely László

polgármester

dr. Tarjányi Tamás

jegyző




A rendelet kihirdetése a mai napon megtörtént.

Páty, 2015. november 9.



dr. Tarjányi Tamás

jegyző