Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

Hatályos: 2021. 03. 02- 2021. 03. 07

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének

4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelete

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról

az azt módosító

4/2016. (IV. 19.)

10/2018. (III. 23.)

12/2020. (VII.28.)

önkormányzati rendeletekkel

EGYSÉGES SZERKEZETBEN



Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


I. Fejezet


Általános rendelkezések


1. A rendelet hatálya

                                              

1. § E rendelet hatálya kiterjed Páty község közigazgatási területén élő, a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (1)-(3) bekezdésében meghatározott személyekre.



 2. Értelmező rendelkezések


2. §  E rendelet alkalmazásában az egyes ellátási formáknál használt fogalmakat a Szt. 4.§ szerint kell értelmezni.



3. Hatásköri szabályok


3. § Az e rendeletben szabályozott alábbi önkormányzat hatáskörébe tartozó ellátások tekintetében a szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át:

a) települési támogatás (lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás, ápoláshoz nyújtott települési támogatás, gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás, rendkívüli települési támogatás)


b) köztemetés


4. §      A személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről az ellátást biztosító intézményvezető dönt, és erről írásban értesíti az ellátást igénylőt, illetve törvényes képviselőjét.

Az intézményvezető

  1. az étkeztetés tekintetében a Szt. 62. §
  2. a házi segítségnyújtás tekintetében a Szt. 63. § (4)-(8) bekezdés,

alapján hozza meg döntését.



4. Eljárási rendelkezések


5. § (1) E  rendeletben szabályozott ellátások iránti eljárást megindítását

a)         a települési támogatások iránt a Pátyi Polgármesteri Hivatal Igazgatási és Ügyfélszolgálati Irodáján, vagy postai úton,

b)         a személyes gondoskodást nyújtó intézményi ellátások esetében az intézmény vezetőjénél kell kezdeményezni.

(2)       A kérelmekhez csatolni kell az e rendeletben előírt mellékleteket.

(3)       Gyermekét egyedül nevelő kérelmező esetében a kérelemhez csatolni kell:

a)         a tartásdíjat megállapító bírósági ítélet másolatát, ennek hiányában az egyezség bíróság általi jóváhagyását,

b)         a havonta rendszeresen folyósított, átutalt, kézbe adott összeg esetében az átutalás postai szelvényét, átutalási értesítőt, vagy mindkét szülő által aláírt hiteles nyilatkozatot, vagy

c)         amennyiben a gyermek után a másik szülő nem fizet tartásdíjat, az erről szóló nyilatkozatot.

(4)       A kérelmező és a kérelemmel érintett egyéb személyek életkörülményeinek, vagyoni, szociális, körülményeinek pontos megállapítása érdekében, amennyiben a kérelemhez benyújtott dokumentumok alapján a tényállás nem tisztázható egyértelműen, a Polgármesteri Hivatal szemle keretében e rendelet 1. melléklete szerinti tartalommal szociális helyzetfelmérést (környezettanulmányt) készít.



II. fejezet


Szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások


5. Települési támogatások


6. §      Páty Község Önkormányzata települési támogatást állapít meg a szociálisan rászoruló személyek számára az alábbi jogcímeken:


a)  lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás

b) ápoláshoz nyújtott települési támogatás

c) gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás

d) rendkívüli települési támogatás.



6. Lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás


7. § (1)[1] Páty Község Önkormányzata települési támogatást állapít meg a lakásfenntartás költségeihez annak a kérelmezőnek, akinek háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 180%-át, egyedül élő kérelmezőnél az öregségi nyugdíj legkisebb összegének 230 %-át, és neki és a háztartás tagjainak vagyona nincs.

(2) A támogatás a kérelem benyújtását követő hónap első napjától, egy év időtartamra, közüzemi díj (villanyáram, földgáz, víz-csatorna) vagy albérleti díj hozzájárulásként állapítható meg. A közüzemi díjakhoz megállapított hozzájárulást az önkormányzat közvetlenül a szolgáltatóhoz utalja át.

(3) A kérelem az e rendelet 2. mellékletében szereplő formanyomtatványon nyújtható be, melyhez csatolni kell a közüzemi számlát vagy albérleti szerződést, valamint a háztartásban élők előző havi nettő jövedelméről szóló igazolását, 16 év feletti gyermek esetén tanulói jogviszonyról szóló igazolást.

(4) Amennyiben a kérelmező, vagy nagykorú családtagja munkaviszonnyal nem rendelkezik, csatolnia kell igazolását a Munkaügyi Központtal történő együttműködésről.

(5) A támogatás folyósításának időtartama 1 év, mértéke egységesen 5.000,- Ft/hó.        

(6) A jogosult köteles a Polgármesteri Hivatalnál 15 napon bejelenteni, a jogosultságot érintő körülményekben bekövetkező változást. Ha a változás bejelentését követően a jogosultság feltételeinek nem felel meg, az ellátás a bejelentés hónapjának utolsó napjával megszűnik.



7. Ápoláshoz nyújtott települési támogatás


8. § (1) Páty Község Önkormányzata ápolásra szoruló nagykorú hozzátartozó ápolásához

1 év időtartamra települési támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, aki


        a) a háziorvosi, vagy szakorvosi vélemény alapján kiállított igazolás értelmében

            önállóan magát ellátni nem tudó, tartósan beteg vagy pszichés állapota miatt    

            felügyeletre szoruló hozzátartozóját ápolja,

        b) hozzátartozójának ápolását Páty településen végzi, és

         c)[2] családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi

              nyugdíj legkisebb összegének 250 %-át, és vagyona nincs.”


 (2) A kérelmet e rendelet 3. mellékletét képező formanyomtatványon lehet előterjeszteni. A kérelemhez csatolni kell az ápoló családjában élők jövedelméről szóló igazolásokat, 16 év feletti tanulói jogviszonnyal rendelkező családtag tanulói jogviszony igazolását, valamint az ápolt személy állapotát igazoló- a kérelemlap mellékletét képező- háziorvosi, vagy szakorvosi véleményt.                                                                                          


(3)[3] A megállapított támogatás összege 25.000,-Ft/hó.


 (4) Nem jogosult ápolási díjra a kérelmező:

     a) ha kereső tevékenységet folytat és munkaideje  a  napi 4 órát meghaladja,

     b) ha az ápolt személy állapota az állandó ápolást már nem teszi szükségessé,

     c) ha ápolási kötelezettségét nem teljesíti,

     d) ha rendszeres pénzellátásban részesül.


(5) Az ápolt személy halála esetén az ápolási díj folyósítását a halál időpontját követő hónap utolsó napjával kell megszüntetni.     


(6) Az ápolási tevékenység teljesítését az önkormányzat a Gondviselés Háza Páty Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény családsegítő szolgálatának bevonásával ellenőrzi. Az ápolási kötelezettség nem teljesítésének minősül, ha az ápolást végző személy több egymást követő napon nem gondoskodik az ápolt személy alapvető gondozási, ápolási igényének kielégítéséről, az ellátott és lakókörnyezete megfelelő higiénés körülményének biztosításáról, az esetleges vészhelyzetek megelőzéséről.


8. Gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás


9. § (1)[4] Páty Község Önkormányzata gyógyszerkiadások viseléséhez 1 év időtartamra települési támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, akinek

a) rendszeres és igazolt gyógyszerköltsége - orvosi szakvélemény, és a gyógyszertár  

                költségszámítása alapján -  eléri a havi 6 000 Ft-ot, és

b)[5] családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj

     legkisebb összegének 300 %-át.


(2)[6] A támogatás összege 1 évre


             a)   6 000 Ft-ot elérő gyógyszerköltség esetén 5 000 Ft/hó,

             b) 10 000 Ft-ot elérő gyógyszerköltség esetén 8 000 Ft/hó.


(3) A kérelmet a rendelet 4. mellékletét képező formanyomtatványon lehet

 előterjeszteni.   

     

  (4) A kérelemhez csatolni kell az ápoló családjában élők jövedelméről szóló igazolásokat, 16 év feletti tanulói jogviszonnyal rendelkező családtag tanulói jogviszony igazolását valamint - a formanyomtatvány mellékletét képező gyógyszerköltségről szóló igazolást.                                                                                         



9. Rendkívüli települési támogatás


10. § (1) Páty Község Önkormányzata rendkívüli települési támogatást állapít meg, a rendkívüli élethelyzetbe került, valamint időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére annak érdekében, hogy létfenntartásukat, testi épségüket, egészségüket, biztonságos lakhatásukat anyagi nehézségekből eredő közvetlen fenntartási gondok ne veszélyeztessék. 


(2) A támogatásban elsősorban azokat indokolt részesíteni, akik önmaguk, illetve családjuk létfenntartásáról más módon nem tudnak gondoskodni, vagy alkalmanként jelentkező többletkiadások – így különösen betegség, haláleset, elemi kár elhárításához, válsághelyzetben lévő várandós anya gyermekének megtartásához, a gyermek családba való visszakerüléséhez, a nevelésbe vett gyermek családjával való kapcsolattartáshoz, a gyermek családba való visszakerülésének elősegítéséhez kapcsolódó kiadások – vagy a gyermek hátrányos helyzete miatt támogatásra szorulnak.


(3) Amennyiben a kérelmező, vagy nagykorú családtagja munkaviszonnyal nem rendelkezik, úgy a területileg illetékes munkaügyi kirendeltségen álláskeresőként való regisztrálása, valamint a kirendeltséggel való tartós együttműködés feltétele a támogatás odaítélésének.


(4) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelmet e rendelet 5. melléklete szerinti formanyomtatványon kell benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a kérelmező családjában élők jövedelméről szóló igazolásokat, 16 év feletti tanulói jogviszonnyal rendelkező családtag tanulói jogviszony igazolását.                                                                                         


(5) Rendkívüli települési támogatás kérelemre és hivatalból – különösen nevelési-oktatási intézmény, gyámhatóság, továbbá más családvédelemmel foglalkozó intézmény, illetve természetes személy vagy a gyermek érdekeinek védelmét ellátó társadalmi szervezet kezdeményezésére – is megállapítható.


(6) [7] [8]Az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre jutó havi nettó jövedelem

          nem haladja meg

          a) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében az öregségi nyugdíj

              mindenkori legkisebb összegének 300 %-át,

          b) több fős család esetében az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének

250 %-át.



(7) A rendkívüli települési támogatás természetbeni ellátás formájában is megállapítható, különösen tartós élelmiszercsomag, szociális utalvány, valamint tüzelő formájában. A rendkívüli települési támogatás megállapításánál az önkormányzat elszámolási kötelezettséget írhat elő a jogosult részére. Amennyiben a támogatásban részesülő elszámolási kötelezettségének nem tesz eleget, a tárgyév hátralévő részében kizárható a további támogatásból.



10. Szociálpolitikai Kerekasztal


11. § (1) Páty Község Önkormányzata a Szt. 58/B. § (2) bekezdésében foglalt kötelezettségének eleget téve Szociálpolitikai Kerekasztalt hoz létre különösen a szolgáltatástervezési koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulásának, végrehajtásának folyamatos figyelemmel kísérésére.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott szervezet hivatalos megnevezése Páty Község Önkormányzatának Szociálpolitikai Kerekasztala. A szociálpolitikai kerekasztal évente legalább egy alkalommal ülést tart.


(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:


a) Páty Község Önkormányzatának Polgármestere

b) Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének Jóléti és Ügyrendi Bizottság Elnöke

c) a Gondviselés Háza Páty Szociális Alapszolgáltatásokat Nyújtó Integrált Intézmény

szakmai vezetője,

d) a védőnői szolgálat képviselője

e) a  Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Igazgatója

f)  a Pátyolgató Óvoda vezetője

g) a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége Pátyi Csoportjának vezetője

h) a településen működő szociális intézmények vezetői.


(4) A Szociálpolitikai Kerekasztal üléseit a polgármester hívja össze. A működéssel kapcsolatos szervezési és ügyviteli feladatok ellátásáról a Polgármesteri Hivatal gondoskodik.


(5) A Szociálpolitikai Kerekasztal döntéseit a szavazati joggal rendelkezők szavazatai nyomán született határozatok formájában hozza.


(6) A Szociálpolitikai Kerekasztal ügyrendjében meghatározott módon bővítheti a tanácskozási joggal meghívottak körét.



III. Fejezet

    

A személyes gondoskodást nyújtó ellátások


11. A személyes gondoskodást nyújtó szociális intézmények rendszere

 és igénybevételük rendje


12. § (1) Az önkormányzat a szociálisan rászoruló személyek részére az alábbi személyes gondoskodást nyújtó ellátásokat biztosítja:

a) étkeztetés,

b) házi segítségnyújtás,

c) családsegítés,

d) támogató szolgáltatás.

e)[9] idősek nappali ellátása




(2)[10] Az Önkormányzat az (1) bekezdése a)-d) pontjai tekintetében az ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Magyarországi Régiójával, az e) pontban foglalt ellátást a Levendula Senior Ház Szociális Szolgáltató Kft-vel kötött ellátási szerződés keretében biztosítja.



12. Ellátás igénybevételének módja


13. § (1) A szociális szolgáltatások igénybevételére a Szt. 93-94/D. §-ainak rendelkezései az irányadóak, az ellátások iránti kérelmet az intézmény vezetőjénél kell benyújtani.


(2) A házi segítségnyújtás, támogató szolgáltatás iránti kérelmet a személyes gondoskodást nyújtó szociális ellátások igénybevételéről szóló 9/1999. (XI.24.) SzCsM. rendelet 1. mellékletében meghatározott formanyomtatványon kell benyújtani, amelyhez mellékelni kell a jövedelemnyilatkozatban felsorolt jövedelmekről szóló igazolást, továbbá a támogató szolgáltatás esetében a szociális rászorultságot igazoló iratokat.



13. Étkeztetés


14. § (1) Az étkeztetés keretében azoknak a szociálisan rászorultaknak a legalább napi egyszeri meleg étkezéséről kell gondoskodni, akik azt önmaguk, illetve eltartottjaik részére tartósan vagy átmeneti jelleggel nem képesek biztosítani, különösen

a) koruk,

b) egészségi állapotuk,

c) fogyatékosságuk, pszichiátriai betegségük,

d) szenvedélybetegségük, vagy

  1. hajléktalanságuk

miatt.


(2) Az étkeztetés igénybevételét a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet szabályozza


(3) Az étkeztetés intézményi térítési díja aszerint differenciált, hogy az ételt elvitellel  fogyasztják el, vagy az igénybevétel helyére kiszállítják.  A kiszállítással történő étkeztetés térítési díja a kiszállítás költségét is tartalmazza. Ha az étel lakásra történő kiszállítása közös háztartásban élő személyek részére történik, a kiszállításért fizetendő személyi térítési díjat csak egy személyre lehet megállapítani.

 

(4) Az étel elviteléért fizetendő személyi térítési díj a napi személyi térítési díj és az adott hónapban igénybe vett étkezési napok szorzata.

(5) Az étel kiszállítása esetén a személyi térítési díj a kiszállításra számított térítési díjnak és az adott hónapban kiszállítással igénybe vett étkezési napok szorzatának összegével növekszik.


(6) Az étkeztetés intézményi térítési díját, valamint a személyi térítési díjkedvezmény feltételeit, mértékét és a házhozszállítás díját e rendelet 6. melléklete tartalmazza.


   

14. Házi segítségnyújtás


15. § (1)  Házi segítségnyújtás keretében a szolgáltatást igénybe vevő személy saját lakókörnyezetében kell biztosítani az önálló életvitel fenntartása érdekében szükséges ellátást.

(2) A házi segítségnyújtás keretében biztosítani kell

a) az alapvető gondozási, ápolási feladatok elvégzését,

b) az önálló életvitel fenntartásában, az ellátott és lakókörnyezete higiéniás körülményeinek megtartásában való közreműködést,

c) a veszélyhelyzetek kialakulásának megelőzésében, illetve azok elhárításában való segítségnyújtást.


(3) Amennyiben a házi segítségnyújtás során szakápolási feladatok ellátása válik szükségessé, a házi segítségnyújtást végző személy kezdeményezi az otthonápolási szolgálat keretében történő ellátást.

 

(4) Házi segítségnyújtás igénybevételét megelőzően vizsgálni kell a gondozási szükségletet. A szolgáltatás iránti kérelem alapján az intézményvezető, ennek hiányában a jegyző által felkért szakértő végzi el az igénylő gondozási szükségletének vizsgálatát.


(5) A házi segítségnyújtás további, részletes módjáról az Sztv 63.§, illetve a 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 25-27.§ rendelkezik.


(6) A házi segítségnyújtás igénybevételének módját a 9/1999. (XI. 24.) SzCsM rendelet     szabályozza.


(7) A házi segítségnyújtásban részesülő által havonta fizetendő személyi térítési díjat az óradíj és az adott hónapban a lakáson gondozásra fordított idő szorzata alapján kell kiszámítani, úgy hogy annak összege - az Szt. 117/B. §-ában meghatározott esetet kivéve - ne haladja meg az Szt. 116. §-ának (3) bekezdésében meghatározott mértéket. A lakáson gondozásra fordított időt a külön jogszabály szerinti gondozási napló alapján kell megállapítani.



15. Családsegítés


16.§[11] A családsegítés az Szt. 54.§.-ának (2) bekezdésében meghatározott feladatait az önkormányzat a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv. 40.§. (1) bekezdése szerin a család-és gyermekjóléti szolgálat keretében biztosítja.

a) a jelzésre köteles szervezeteket felhívja a veszélyeztetettség jelzésére, krízishelyzet észlelése esetén az arról való tájékoztatásra,

 

b) tájékoztatja a jelzőrendszerben részt vevő további szervezeteket és az ellátási területén élő személyeket a veszélyeztetettség jelzésének lehetőségéről,

 

c) fogadja a beérkezett jelzéseket, és felkeresi az érintett személyt, illetve családot a családsegítés szolgáltatásairól való tájékoztatás érdekében,

 

d) a veszélyeztetettség, illetve a krízishelyzet megszüntetése érdekében megteszi a szükséges intézkedéseket,

 

e) az intézkedések tényéről tájékoztatja a jelzést tevőt,

 

f) folyamatosan figyelemmel kíséri az érintett személyt, illetve családot veszélyeztető körülményeket és a veszélyeztetett személy, illetve család szociális ellátások és szociális szolgáltatások iránti szükségleteit.


(2)  A családsegítés részletes szabályait a Szt. 64. §-a, valamint az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 30-34.§ határozza meg.



16. Támogató szolgálat


17. § (1) A támogató szolgálat célja a fogyatékos személy önrendelkezésén alapuló önálló életvitelének megkönnyítése, elsődlegesen a lakáson kívüli közszolgáltatások elérésének segítésével, valamint önállóságának megőrzése mellett a lakáson belüli speciális segítségnyújtás biztosítása.


(2) A támogató szolgálat tevékenységét Szt. 65/C. §-a alapján, valamint az 1/2000. (I. 7.) SzCsM rendelet 39/A-39/D..§ alapján végzi


(3) A támogató szolgálat tevékenységét a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Közép-Magyarországi Régiója díjmentesen biztosítja.



17.[12] Idősek nappali ellátása


18. §  A nappali ellátásra vonatkozóan az Szt. 65/F § foglaltak az irányadóak.




IV. Fejezet


Záró rendelkezések



19. §. E rendelet 2015. március 1. napján lép hatályba. Ezzel egyidejűleg Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének a pénzbeli és természetbeni ellátásokról szóló 15/2011. (X. 6.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.




                Székely László                                                       Dr. Tarjányi Tamás

                 polgármester                                                                    jegyző


[1]

Módosítva a 4/2016. (IV.19.) önk. rendelettel; hatályos: 2016. május 1. napjától;

[2]

Módosította a 10/2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től

[3]

Módosította a 10/2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től


[4]

Módosítva a 4/2016. (IV.19.) önk. rendelettel; hatályos: 2016. május 1. napjától;

[5]

Módosítva a 12/2020. (VII.28.) önk. rendelettel; hatályos: 2020. augusztus 1. napjától

[6]

Módosítva a 4/2016. (IV.19.) önk. rendelettel; hatályos: 2016. május 1. napjától;

[7]

Módosította a 10 /2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től 2020. július 31-ig.

[8]

Módosította a 12/2020. (VII.28.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2020. augusztus 1. napjától.

[9]

Módosította a 10/2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től


[10]

Módosította a 10/2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től


[11]

Módosította a10 /2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től


[12]

Módosította a 10/2018(III.22.) önkormányzati rendelet. Hatályos 2018 április 1-től


Mellékletek