Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2018 (I.29.) önkormányzati rendelete

a követelések elengedésének eseteiről

Hatályos: 2018. 01. 30

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében biztosított eredeti jogalkotói hatáskörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 97. § (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeletet alkotja:


1.§ (1) Az önkormányzat a polgári jogviszonyból származó behajthatatlan követeléseiről lemondhat.

(2) Behajthatatlan követelésekkel kapcsolatos eljárás:

  1. a behajthatatlan követelések felülvizsgálatát évente egyszer az éves beszámoló elkészítéséhez kapcsolódóan kell elvégezni;
  2. az a.) pontban írt felülvizsgálat során a tárgyévi költségvetési törvényben megállapított értékhatárt el nem érő, kisösszegű, be nem hajtható követelések törléséről a polgármester dönt,
  3.  a b.) pontban meghatározott összeghatár felett 1 millió forintig a polgármester dönt,
  4. 1 millió forint értékhatár felett a behajthatatlan követelések törléséről a képviselő-testület dönt.


2.§ Az önkormányzat a következő esetekben mondhat le részben vagy egészben pénzügyi követelésről:

  1. csődegyezségi megállapodásban,
  2. bírói egyezség keretében,
  3. felszámolási eljárás során, ha a felszámoló által írásban adott nyilatkozat alapján az várhatóan nem térül meg,
  4. a végrehajtás során nem, vagy csak részben térül meg,
  5. ha a követelés bizonyítottan csak veszteséggel, vagy aránytalanul nagy költségráfordítással érvényesíthető,
  6. kötelezettje nem lelhető fel, s ez dokumentumokkal hitelt érdemlően bizonyított,
  7. az önkormányzat képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatokról szóló törvény és más jogszabályok által megfogalmazott közérdekű cél esetén, ha a lemondás a közérdekű cél megvalósítását szolgálja, és nem ellentétes az államháztartásról szóló törvény rendelkezéseivel,
  8. az önkormányzat 100%-os tulajdonában lévő gazdasági társaságával szemben fennálló követeléséről, ha a követelés megfizetése a társaság működését veszélyezteti,
  9. olyan méltánylást érdemlő körülmények merülnek fel a követelés kötelezettjénél, amelyre tekintettel a követelésről való lemondás indokolt, így különösen: a kötelezett rendszeres jövedelemmel legalább 1 éve nem rendelkezik, egészségi állapota, szociális helyzete miatt képtelen a követelés teljesítésére, és helyzete miatt a kedvező változás a jövőben sem várható, vagy olyan rendkívüli esemény, káresemény következik be a kötelezettnél, amely méltányos követelésről való lemondást indokolttá teszi.


3.§ (1) Az önkormányzat és az irányítása alá tartozó költségvetési szervek a behajthatatlannak minősülő követelésről és a kisösszegű követelésről az önkormányzatnál a polgármester vagy jegyző, a polgármesteri hivatalnál a jegyző, az önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szerveknél az intézményvezető javaslata alapján a 2.§ (2) bekezdésében felhatalmazottak, írásba foglalt megalapozott döntésével mondhatnak le.


(2) A követelések elengedésére jogosultak eljárásuk során alaposan mérlegelik a kötelezett (adós) pénzügyi helyzetét, személyi körülményeit, az önkormányzattal, önkormányzati intézménnyel fenntartott üzleti és egyéb kapcsolatait, tartós kapcsolat esetén a megállapodások, kötelezettségek betartásával kapcsolatos magatartását, teljesítési készségét és képességét, az elengedés esetleges előnyeit, hátrányait.


(3) Az adósság jellegével és a kötelezett (adós) helyzetével összefüggően az alapos döntéshez szükséges minden iratot be kell szerezni. Így különösen: jövedelemigazolásokat, az üggyel kapcsolatos szerződéseket, számlákat, pénzügyi mérlegeket, más hatóságok, szervek határozatait, ítéleteit, döntéseit, tulajdoni lapot, stb.


(4) Minden követelésről való lemondásra jogosult a követelésről részben vagy egészben mondhat le. Teljes mértékben vagy részben el lehet tekinteni a késedelmi kamatok megfizetésétől is.


(5) Minden követelésről való lemondás elbírálására és döntésére jogosult megállapodhat a kötelezettel (az adóssal) a követelés behajtása és beszedhetősége érdekében értéket képező, és az önkormányzat számára hasznosuló szolgáltatás teljesítésében. Köthető részletfizetési vagy a követelés beszedését, teljesülését biztosító más polgári jogi szerződés is. Így különösen beszámítási megállapodás, tartozásátvállalás, kezesi szerződés, zálogjogi szerződés, stb.


4.§ (1) A mindenkori költségvetési törvényben meghatározott kisösszegű követelések tekintetében lemondani (a követelést törölni) csak azokról az értékhatár alatti követelésekről lehet, melyek szolgáltatásnyújtásból, térítési díjból, bérleti díjból, közterület-használati díjból, egyéb díjakból és munkavállalókkal szembeni követelésekből származnak.


(2) A kisösszegű követelés behajtását előírni nem kell, de a követelés törlése előtt legalább 2 alkalommal dokumentáltan meg kell kísérelni a követelés beszedését.



5.§ A 2-5. §-ban rögzítettek nem terjednek ki az adók módjára behajtandó követelésekre. A behajthatatlan követelésnek minősülő adótartozásokat az adóhatóság az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvényben meghatározottak szerint törli.


6.§ Jelen rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Páty, 2018. január 29.


    Székely László                                                 Dr. Hekman Tibor

polgármester                                                            jegyző



Z Á R A D É K :

A rendeletet a mai napon kihirdettem.


Páty, 2018. január 29.


                                                                     Dr. Hekman Tibor

                                                                               jegyző