Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

Hatályos: 2020. 07. 29- 2020. 12. 14

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2020. (VII. 28.) önkormányzati rendelete

Az önkormányzat tulajdonában álló víziközmű hálózathoz történő utólagos csatlakozás műszaki és pénzügyi feltételeiről, valamint az utólagos csatlakozásért fizetendő hozzájárulás mértékéről

2020.07.29.

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete a vízgazdálkodásról szóló 1995. évi LVII. törvény 45. § (12) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 21. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat tulajdonában álló viziközmű hálózatra történő utólagos rácsatlakozásért az érdekeltek utólagos csatlakozási díjat kötelesek fizetni.

(2) A csatlakozás díját a létesülő viziközmű műszaki átadását megelőzően kell megállapítani a létesülő viziközmű összes bekerülési költsége és a viziközműre csatlakozók számának hányadosaként.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott csatlakozási díj megfizetése aránytalan terhet róna a viziközműhöz csatlakozókra, az önkormányzat a beruházással érintett terület egészére vonatkozóan a képviselő-testület határozata alapján a csatlakozási díj százalékban kifejezett részét magára vállalhatja.

(4) Az önkormányzati tulajdonban álló viziközmű hálózatra csak a hálózat műszaki átadását követően lehet csatlakozni.

(5) A viziközműhöz való csatlakozás iránt illetékmentes kérelmet kell benyújtani a polgármesteri hivatalba.

(6) A kérelemhez csatolni kell a viziközmű-szolgáltató által jóváhagyott csatlakozási tervdokumentációt.

2. § (1) Az utólagos csatlakozás további feltétele az utólagos csatlakozási díj megfizetéséről jegyző által kiállított igazolás vagy a részletfizetésről szóló jegyző által kiadott jogerős határozat megléte, amennyiben a rácsatlakozás műszaki feltételei a viziközmű-szolgáltató nyilatkozata alapján egyébként biztosítottak és a csatlakozás műszaki dokumentációját a szolgáltató jóváhagyta.

3. § (1) Részletfizetés annak a kérelmezőnek adható, akinek havi jövedelme egyedülálló esetén az öregségi nyugdíj mindenkori összegének ötszörösét, egyéb esetben az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének háromszorosát nem haladja meg. A havi jövedelmet a munkáltatói igazolással vagy nyugdíjfolyósító által kiadott dokumentummal. kell igazolni. Az igazolásnak kérelem benyújtását megelőző hónap jövedelmi viszonyaira kell vonatkozni.

(2) Legfeljebb tizenkét hónap egyenlő részletekben történő részletfizetési kedvezmény adható.

(4) A részletfizetést megállapító határozatban rendelkezni kell a részletfizetés elmaradása esetén alkalmazható jogkövetkezményekről is.

(5) A határozat ellen a határozat kézhezvételétől számított tizenöt napon belül képviselő-testülethez lehet fellebbezni. A fellebbezést a képviselő-testület a soron következő ülésén bírálja el.

4. § A víziközművekre való utólagos csatlakozás díját tekintetében részletfizetésen kívül egyéb kedvezmény nem adható.

5. § (1) Az utólagos csatlakozás hozzájárulás mértékét a viziközmű beruházással érintett területek és ezen területeken helyrajzi számmal rendelkező ingatlanok tekintetében a képviselő-testület határozatban állapítja meg. Az utólagos csatlakozási díj mértékét a víziközmű beruházásokkal érintett területek esetében helyrajzi számonként az 1. számú függelék tartalmazza.

(2) A telekalakítással létrejövő ingatlanok esetében, valamit azon ingatlanok az esetében, ahol a rácsatlakozás lehetősége korábban biztosított volt, de bármely oknál fogva a rácsatlakozás nem történt meg, az utólagos csatlakozási díj mértékét a képviselő-testület mérlegelési jogkörében eljárva egyedi határozatban állapítja meg.

6. § Az utólagos csatlakozási hozzájárulás díja a bekötéshez szükséges műszaki tervek és a bekötővezeték közterületi szakaszának kiépítésének költségeit nem tartalmazza.

7. § (1) Az utólagos csatlakozás díját az önkormányzat költségvetési számlájára kell megfizetni átutalással, átutalási megbízással vagy készpénzzel. Az utólagos csatlakozási díj megfizetéséről a jegyző az érinett számára igazolást állít ki.

(2) Az igazolás kiadása az utólagos csatlakozási hozzájárulás teljes összege megfizetésének igazolását követő 10 napon belül történik.

(4) Az utólagos csatlakozási hozzájárulások megállapításáról és megfizetéséről a polgármesteri hivatal. pénzügyi irodája nyilvántartást vezet.

8. § (1) Nem kell utólagos csatlakozási hozzájárulást fizetni azon érdekeltnek, aki

a) korábban önerős beruházásban megvalósított víziközmű hálózat építésben igazolt módon részt vállalt, vagy

a) az érintett ingatlan meghatározott önálló rendeltetési egységére az utólagos csatlakozási hozzájárulás korábban igazoltan megfizetésre került.

(2) A mentesség igazolását a jegyző felszólítására hitelt érdemlően bizonyítani kell.

9. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

10. § A rendeletet a folyamatban lévő utólagos csatlakozások esetében is alkalmazni kell.

1. függelék a 11/2020. (VII. 28.) önkormányzati rendelethez

1a. A képviselő-testület úgy határoz, hogy a Somogyi Béla utcában 2020-ban megvalósuló csatornaberuházással kapcsolatban a bekötéssel érintett1152;1151;1147/2;1146;1143;1142/2; 1137; 1132; 1131/1; 1130/1; 1127 hrsz-ek (fogyasztási helyek) tulajdonosai (használói) részére a gerincvezetékre történő rácsatlakozásáért utólagos csatlakozási díjat nem állapít meg.

1b. Páty Község Önkormányzat Alpolgármestere úgy határoz, hogy a Nyírfa u., a Bóbita u., Tavirózsa u., Tavirózsa köz víziközmű beruházás utólagos csatlakozási díjainak mértékét csatornabekötés esetében bruttó 1.107.000 forintban, vízbekötés esetében bruttó 485.500 forintban, csatornabekötés és vízbekötés együttessége esetén a csatlakozási díjat bruttó 1.592.500 forintban határozza meg.