Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám megállapítás szabályairól

Hatályos: 2023. 05. 26

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (VI. 20.) önkormányzati rendelete

A közterületek elnevezéséről, valamint a házszám megállapítás szabályairól

2023.05.26.

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a, pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 51. § (5) bekezdésében,valamint 143 § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

1. § A rendelet célja a központi címregiszterről és címkezelésről szóló 345/2014. (XII. 23) Korm. rendeletben ( továbbiakban: Korm rendelet) nem szabályozott, címképzéssel és címkezeléssel kapcsolatos tevékenység szabályozása.

2. § (1) Minden olyan közterületet el kell nevezni, melyről címmel ellátott ingatlan bejárata nyílik, vagy nyílhat.

(2) A közterület elnevezéséről, vagy megváltoztatásáról a Képviselő-testület határozattal dönt.

(3) Utcanév felvételére, megváltoztatására javaslatot tehetnek:

a) az ingatlantulajdonosok,

b) a Képviselő-testület bizottsága,

c) képviselő.

d) polgármester

e) jegyző

(4) A képviselő-testületi döntést megelőzően a képviselőtestület hatáskörrel rendelkező bizottsága kikéri az elnevezéssel érintett tulajdonosok véleményét, melyet akkor is köteles a Képviselő-testület elé terjeszteni – saját javaslatával együtt – ha a tulajdonosok többsége által javasoltakat nem támogatja.

(5) Magánút elnevezése esetén a tulajdonos kérelmére a tulajdonos javaslatát kell kikérni az utcát elnevezésére vonatkozóan.

3. § (1) Személyről utcát elnevezni halála után legalább 10 év elmúltával lehet.

(2) Az utcanévnek meg kell egyeznie a személy által használt családi és utónévvel.

(3) Családi nevet alkalmazni csak akkor lehet, ha a névadó személyiség így is ismert.

(4) Utcaelnevezéssel emléket állítani olyan magyar személynek lehet,

a) akinek közismert tevékenysége a nemzet történetében kiemelkedő jelentőségű volt és személye közmegbecsülésnek örvend,

b) aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ezáltal személyének emléke megőrzésre méltó,

c) akinek Páty község életében kiemelkedő szerepe volt, tevékenységével hozzájárult Páty egészének vagy egy részének fejlődéséhez.

(5) Utcát elnevezni olyan nem magyar személyről is lehet, akinek élete, munkássága az emberiség egyetemes történetében kiemelkedő jelentőségű volt.

4. § (1) Az elnevezéstől számított tíz éven belül nem lehet az utcanevet megváltoztatni.

(2) Az utcanevet csak indokolt esetben szabad megváltoztatni, nevezetesen akkor, ha:

a) több utcanév hasonlósága miatt a pontos tájékozódást megnehezíti,

b) az utca jellege, a település életében betöltött szerepe jelentős mértékben megváltozik, s a meglévő utcanév e megváltozás jellegnek, illetve szerepnek nem felel meg (pld. mellékutcából főútvonal lesz, az utcában jelentős ipari, kulturális, egészségügyi vagy egyéb létesítmény épül stb.).

5. § (1) A címképzés vonatkozásában a Korm. rend. 2§-ában és a 11-20 §-ban meghatározottak szerint kell eljárni.

(2)1 Új építési telkek kialakítása esetén a házszámozást úgy kell elvégezni, hogy amelyik utcáról az új utca becsatlakozik a házszámozást onnan kell kezdeni úgy, hogy az új utca jobb oldali teleksora páratlan számozást, a bal oldali teleksora páros számozást kap a számok emelkedő sorrendjében.

(3) Földrajzi okokból csak egyik oldalán beépíthető utcák házszámozása 1-től kezdődően folyamatos.

(4) Terek esetén a házszámozás 1-től kezdődően folyamatos, az óramutató járásával megegyező irányú.

(5) Meglévő beépített telket érintő telekalakítás esetén a házszámozást úgy kell elvégezni, hogy a beépített visszamaradó telek megtartja eredeti házszámát , az újonnan kialakuló telek pedig az eredeti házszám szoros ABC szerinti alszámot kap.

(6) Ha egy ingatlan több közterülettel (utcával) is érintkezik (pl.: saroktelek) házszámot arról a közterületről lehet megállapítani, amely felől az ingatlan megközelíthető (bejárata esik)

(7) Amennyiben a házszámok összevonása válik szükségessé ( telekegyesítés stb.), úgy az eredeti házszámok szélső értékeinek kötőjellel történő összevont formáját kell házszámként megállapítani.

(8)2 A többszintes, többlakásos társasházaknál a szintszámok megjelölése- a földszint kivételével- 1-gyel kezdődő arab számmal, emelet megjelöléssel történik. A lakások és a házszámot igénylő önálló rendeltetési egységek számozását az óramutató járásával megegyező irányban folyamatosan 1-gyel kezdődő arab számmal- emeletenként folyamatos- növekvő számozással kell megállapítani.

(9) Az ingatlan házszámának megváltoztatása csak abban az esetekben lehetséges, ha:

a) az ingatlan házszáma a hivatalos ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel, csak helyrajzi számmal meghatározott, vagy

b) több ingatlan azonos utcanév és azonos házszámmal szerepel a hivatalos ingatlan-nyilvántartásban, vagy

c) az ingatlan utca házsorában elfoglalt egyedi számszaki megjelölése nem a kialakult növekvő számsorban található, vagy

d) ingatlan megosztására, vagy

e) ingatlanok egyesítésére került sor.

f) A házszám megváltoztatására irányuló eljárás hivatalból, vagy annak a személynek a kérelmére indul, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(10)3 A házszámok megállapításával összefüggő önkormányzati hatósági hatáskör gyakorlását a Képviselő-testület a jegyzőre ruházza át.

6. § (1) Az utca nevét- épületen, kerítésen vagy ezek hiányában tartószerkezeten jól látható helyen, a tájékozódást segítő utcanévtáblákon- fel kell tüntetni.

(2) Az ingatlan tulajdonosa, vagy használója előzetes értesítés után az utcanév kihelyezésével kapcsolatos munkákat tűrni köteles.

(3) Az utcanévtáblák költségeit az önkormányzat költségvetésében biztosítja, a táblák kihelyezése, pótlása a PVK Nkft. feladata.

(4) Az utcanév megváltozása esetén a korábbi utcanévtáblát a tájékozódás megkönnyítése érdekében- áthúzással érvénytelenítve- egy év időtartamig az új utcanevet tartalmazó tábla mellett meg kell hagyni.

(5) Házszámot - ennek hiányában az ingatlan helyrajzi számát - a közterületi határtól mért 10 méteren belül 2-5 méter közötti magasságban, az épület közút felöli homlokzatán, vagy az ingatlan utcai kerítésén (bejárati ajtón) úgy kell elhelyezni, hogy az utcáról jól látható és olvasható legyen.

(6) Építési telek esetében a házszámtáblát az utca felöli telekhatártól számított 5-10 méter között a földbe ásott fa, vas, beton vagy egyéb anyagból készült tartóoszlopon kell elhelyezni 2-3 méter közötti magasságban úgy, hogy azt az esetlegesen felnövő növényzet ne takarhassa el.

(7)4 A házszámtáblák megrendelése és beszerzése az ingatlan tulajdonosának (használójának, bérlőjének) a feladata.

7. § Ez a rendelet 2022. július 1-jén lép hatályba,hatálybalépésével egyidejűleg az utcanév, valamint a házak számozásának rendjéről szóló 17/2005. (VI.22.) önkormányzati rendelet hatályát veszíti.

1

Az 5. § (2) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 5. § (8) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

Az 5. § (10) bekezdését a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 1. § (3) bekezdése iktatta be.

4

A 6. § (7) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2023. (V. 25.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.