Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használati rendjéről

Hatályos: 2023. 03. 25

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 28/2022. (X. 24.) önkormányzati rendelete

a játszóterek használati rendjéről

2023.03.25.

Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 8. § (2) bekezdésében és a 13. § (1) bekezdésének 2. pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el.

1. § E rendelet alkalmazásában:

a) játszótér: a játszótéri eszközök biztonságáról szóló 78/2003.(XI.27.) GKM rendelet ( továbbiakban Rendelet)

2. § a) pontjában meghatározott tér.

b) játszótéri eszköz: A Rendelet 2. § b) pontjában meghatározott eszköz

c) játszótér területe: a játszótér kerítéssel körbekerített területe, kerítés hiányában a játszótéri eszközök 10 méteres körzete.

2. § (1) A játszótér a gyermekek és kísérőik számára játék és pihenés céljára használható oly módon, hogy az mások nyugalmát szükségtelenül ne zavarja.

(2)1 Játszótér nyitvatartási ideje április 1-től szeptember 30-ig reggel 7 és este 21 óra között, míg október 1-től március 31-ig reggel 7 és este 18 óra közötti időszak. A körbekerített játszóteret a nyitvatartási időn kívül kulccsal kell zárni, amely a PVK Nonprofit Kft. feladata.

(3) A játszóteret a 10. életévüket be nem töltött gyermekek kizárólag szülő vagy más felügyeletre jogosult személy felügyelete és felelőssége mellett használhatják.

(4) A 10-14 éves gyermekek a játszótéri eszközöket szülői felügyelet nélkül, de a szülők felelőssége mellett használhatják. A 14 éves kor felettiek számára a játszótér használata – ide nem értve a kültéri fitneszeszközöket - tilos.

(5) A játszótéri eszközök – figyelemmel a játszótéri eszközök megfelelőségi tanúsítványában, igazolásában szereplő életkori korlátra is – csak rendeltetésüknek megfelelően használhatóak.

(6) A játszóterek használói maguk felelnek a szabályok megtartásáért. Az eszközöket, berendezéseket, növényzetet rongálók anyagi felelősséggel tartoznak az okozott kárért.

(7) A játszótéren tilos a dohányzás, a szeszesital és más bódító hatású szerek fogyasztása, valamint a szemetelés.

(8) A játszótér területére kutyát és más kedvtelésből tartott állatot bevinni tilos.

(9) A játszótérre üveget, illetve sérülést, balesetet okozó tárgyat, vagy oda nem illő eszközt bevinni tilos.

(10) A játszótér területére járművel behajtani tilos.

(11) A játszótér területén tilos kerékpárral közlekedni.

(12) Iskolai, óvodai használatnál a kísérő pedagógus felel a használat rendjéért, a baleset megelőzéséért.

(13) A játszótér használói és felnőtt kísérőik felelősek a játszóeszközök rendeltetésszerű és balesetmentes használatáért, a játszótér állapotának megőrzéséért.

(14) Aki e rendelet 4. §-ában foglalt előírásokat megszegi a közösségi együttélés szabályainak megsértése miatt, természetes személy 200.000,-Ft-ig terjedő közigazgatási bírsággal sújtható, vagy vele szemben a közterület-felügyelő 50.000,-Ft-ig terjedő helyszíni bírságot szabhat ki.

3. § Ez a rendelet 2022. november 1-jén lép hatályba.

1

A 2. § (2) bekezdése a Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (III. 24.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.