Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2022. 12. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 29/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2022.12.01.

Páty Község Önkormányzat Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontja, valamint a (2) bekezdésben, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, 40. § (1) és (3) bekezdésében, 41. § (3) bekezdésében, 42. §-ában, valamint a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1) Korm. rendelet 4. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet hatálya Páty Község területén működő a Pátyi Református Egyházközség 488 és 0154 helyrajzi számú és a Pátyi Római Katolikus Plébánia 490,461,492, és 494 helyrajzi számú tulajdonában álló (továbbiakban: tulajdonosok) temetőkben a köztemető céljára biztosított temetkezési helyekre terjed ki.

2. § Páty község területén önkormányzati tulajdonú temető nincs, az önkormányzat köztemetőkre vonatkozó fenntartási és üzemeltetési kötelezettségét a tulajdonosokkal kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján teljesíti.

3. § A temetők fenntartása és üzemeltetése, az önkormányzattal kötött megállapodásaikban foglaltak figyelembevételével a tulajdonosok feladata.

Köztemetők használatának és igénybevételének szabályai

4. § (1) A temetők területén található vízvételi lehetőséget biztosító közkutakat, temetői utakat, a ravatalozót a temetkezési szolgáltatást igénybevevők és a temetőlátogatók rendeltetésszerűen ingyenesen használhatják.

(2) A köztemetőkben mindenki köteles a hely jellegének megfelelő magatartást tanúsítani, az etnikai vagy vallási temetkezési szokásokat tiszteletben tartani és tartózkodni a kegyeleti érzést sértő tevékenységtől, hanghatástól vagy magatartástól.Minden látogató kötelessége a temetőnek és környezetének védelme, rendjének, tisztaságának megőrzése.

(3) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(4) A köztemetőkben polgári és egyházi szertartással történő temetés, búcsúztatás egyaránt lebonyolítható.

(5) A köztemetők nyitvatartási idejét a tulajdonos állapítja meg.

(6) A látogatók számára a köztemetők bejáratánál az üzemeltető tájékoztató táblát függeszt ki, amely tartalmazza:

a) a temető nyitvatartását,

b) a temető rendjéről szóló szabályokat,

(7) Gépjárművel behajtani indokolt esetben, az üzemeltető engedélyével-mozgáskorlátozott személy esetén anélkül- díjmentesen lehet.

(8) A temetési helyekre egy-és kétnyári, vagy évelő lágyszárú növényzet ültethető, melynek magassága az 50 cm-t nem haladja meg, és nem terjed túl a temetkezési hely határain.

(9) Fa ültetésére kizárólag a köztemető tulajdonosa jogosult.

(10) A köztemetőben a hulladék gyűjtéséről és kezeléséről az üzemeltető gondoskodik.

(11) A köztemetőkbe, a vakvezető kutya kivételével, állatot bevinni tilos.

(12) Köztemetőkben gyertyát, mécsest gyújtani olyan körültekintő gondossággal lehet, amellyel a tűzveszély elkerülhető. Egyéb esetben a tűzgyújtás tilos.

(13) A köztemetőkben keletkezett szemetet, hulladékot csak a temető erre kijelölt területén lehet elhelyezni.

Temetési helyek

5. § (1) A köztemetőkben a temetési helyek a következők:

a) egyes sírhely

b) kettes sírhely

c) urna fülke

(2) A köztemetőkben a temetési helyek méretei az alábbiak:

a) egyes sírhely : hossza 210 cm, szélessége 100 cm.

b) kettes sírhely: hossza 210 cm, szélessége 200 cm.

(3) A sírgödör mélysége koporsó esetén 2 méter.

(4) A temetési helyek egymáshoz viszonyított távolsága

a) sírok között 60cm.

b) sorok között: 100cm.

c) parcellák között 150-250 cm.

(5) Az egyes temetési helyeken az elhelyezhető koporsók ill. urnák száma:

a) egyes mélyített sírba: 2 db. koporsó és 2.db. urna

b) kettes mélyített sírba: 4 db. koporsó és 4 db urna.

(6) A temetési helyet sírjellel kell ellátni.

(7) A köztemetőkben a sírjel, vagy az azon szereplő felirat, ábra meg kell feleljen a kegyeleti érzés elvárásainak, semmiképpen nem lehet közízlést, emlékezést sértő.

(8) A parcellákban és a sorokban, az elhalálozás sorrendjében kell a temetési helyet kijelölni, ha az eltemettetőnek nincs a temetőben meglévő temetési hely felett rendelkezési joga.

(9) A védett sírjelek, temetkezési helyek nyilvántartása a tulajdonos feladata.

(10) A sírnyitás feltételeit a tulajdonos a temetőszabályzatban szabályozza.

Temetési helyek használati ideje

6. § (1) A köztemetőben a temetési helyek használati ideje:

a) egyes sírhely 25 év

b) kettes sírhely 25 év

c) urna fülke 10 év

(2) A temetési helyek megváltási díját az 1. melléklet tartalmazza.

(3) A tulajdonosokkal között kegyeleti közszolgáltatási szerződés értelmében az önkormányzat által elrendelt köztemetés esetén a temetési hely megváltási díját nem kell megfizetni.

Temetkezési szolgáltatások

7. § (1) A temetkezési szolgáltatás a köztemető területén – a szolgáltatást igénybevevő megbízásától függően – vállalkozói feladatkörbe tartozik.

(2) A köztemetőkben munkát végző vállalkozók, szolgáltatók az üzemeltető engedélyével végezhetik feladataikat. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

(3) A temetési szolgáltatást kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető-fenntartási hozzájárulás alkalmanként 1500 Ft.

(4) A köztemetőben a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatóknak nem kell díjat fizetni.

8. § Ez a rendelet 2022. december 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 29/2022. (XI. 21.) önkormányzati rendelethez

A sírhely megváltás díjtételei:

1. egyes sírhely díja: 60.000 Ft.

2. kettes sírhely díja: 120.000 Ft.

3. urna fülke díja: 45.000 Ft.