Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. ( II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2023. 02. 01- 2023. 02. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. ( II.26.) önkormányzati rendelet módosításáról

2023.02.01.

Páty Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 132. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja helyébe a következő rendelkezés lép:

(Az e rendeletben szabályozott alábbi önkormányzat hatáskörébe tartozó ellátások tekintetében a szociális feladat- és hatásköröket a Képviselő-testület a Polgármesterre ruházza át:)

„a) települési támogatás ( ápoláshoz nyújtott települési támogatás, gyógyszerkiadásokhoz nyújtott települési támogatás, rendkívüli települési támogatás)”

2. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 8. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Páty Község Önkormányzata ápolásra szoruló nagykorú hozzátartozó ápolásához egy év időtartamra annak a kérelmezőnek, aki

a) a háziorvosi, vagy szakorvosi vélemény alapján kiállított igazolás értelmében önállóan magát ellátni nem tudó, tartósan beteg, vagy pszichés állapota miatt felügyeletre szoruló hozzátartozóját ápolja, és

b) hozzátartozójának ápolását Páty településen végzi, és

c) családjában az egy főre jutó havi nettó jövedelem nem haladja meg a szociális vetítési alap összegének 250 %-át, és vagyona nincs.”

3. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 9. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(1) Páty Község Önkormányzata gyógyszerkiadások viseléséhez 1 év időtartamra települési támogatást állapít meg annak a kérelmezőnek, akinek

a) rendszeres és igazolt gyógyszerköltsége - orvosi szakvélemény, és a gyógyszertár költségszámítása alapján eléri a havi 6000Ft-ot, és

b) családjában az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg

ba) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében a szociális vetítési alap összegének 400 %-át,

bb) több fős család esetében a szociális vetítési alap összegének 300%-át.”

4. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 10. § (6) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(6) ) Az ellátás megállapításánál figyelembe vehető egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg

a) egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében az szociális vetítési alap összegének 400%-át.

b) több fős család esetében a szociális vetítési alap összegének 300 %-át.”

5. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 11. § (3) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(3) A Szociálpolitikai Kerekasztal szavazati joggal rendelkező tagjai:

a) Páty Község Önkormányzatának Polgármestere

b) Páty Község Önkormányzat Képviselő-testületének Jóléti és Szociális Bizottság Elnöke

c) a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Családok Háza Integrált Intézmény

vezetője,
d) a védőnői szolgálat képviselője
e) a Bocskai István Magyar-Német Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola Igazgatója
f) a Pátyolgató Óvoda vezetője
g) a Mozgáskorlátozottak Országos Szövetsége Pátyi Csoportjának vezetője
h) a településen működő szociális intézmények vezetői.”

6. § A pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 12. § (2) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:

„(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdése a)-d) pontjai tekintetében az ellátást a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Közép-Magyarországi Régiójával, az e) pontban foglalt ellátást az Olajág Otthonok fenntartóval kötött ellátási szerződés keretében biztosítja.”

7. § Hatályát veszti a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2015 (II.26..) önkormányzati rendelete 2. melléklete.

8. § Ez a rendelet 2023. február 1-jén lép hatályba, és 2023. február 2-án hatályát veszti.