Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 19/2021. (XI. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 01. 01
a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015. (II. 26.) önkormányzati rendelet módosításáról
Részletes indokolás
Az 1–4. §-hoz
ÁLTALÁNOS INDOKOLÁS
A képviselő-testület a szociális ellátásokról és szociális igazgatásról szóló törvény rendelkezései alapján nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújthat.
Páty Község Önkormányzata a pénzbeli és természetbeni szociális ellátásokról szóló 4/2015.(II.26.) számú rendeletében szabályozta az önkormányzat által nyújtott települési támogatások körét, valamint az igénylésre és jogosultságokra vonatkozó szabályokat.
A helyi önkormányzati rendelet alapján a szociálisan rászoruló személyek lakásfenntartáshoz, közeli hozzátartozó ápolásához, gyógyszerkiadásokhoz támogatásához, továbbá rendkívüli települési támogatást igényelhetnek.
A támogatás minden esetben jövedelemhez kötött, melynek mértéke a mindenkori nyugdíjminimum meghatározott százalékához igazított. A mindenkori öregségi nyugdíjminimum összege már hosszú évek óta nem változott 28.500,-Ft. Az infláció mértéke az utóbbi időszakban erőteljes emelkedést mutat, s főként a napi létfenntartáshoz szükséges élelmiszerek, valamint a gyógyszerek tekintetében.
A hivatal szociális feladatokat ellátó munkatársainak javaslata alapján a rendkívüli települési támogatás ellátási forma esetében az egyedül élő, vagy gyermekét egyedül nevelő személy esetében az egy főre jutó jövedelemhatár emelésére teszek javaslatot, s ez által a támogatásban részesíthetők köre – jövedelmük alapján – bővülhet. A javasolt jövedelemhatár a mindenkori nyugdíjminimum 350 %-a, amely jelenleg 99.750,-Ft. Az egyedül élő, alacsony nyugellátással rendelkezők esetében a támogathatók köre lényegesen bővül a jövedelemhatár emelésével. A több fős családok esetében is javaslom a jövedelemhatár emelését a nyugdíjminimum 300 %-ára, így az 85.500,-Ft-ra emelkedik.
A szociális rászorultságtól függő pénzbeli ellátások közül a lakásfenntartáshoz nyújtott települési támogatás ellátási forma jövőbeni megszüntetését, s ez által kivezetését javaslom. Ezen ellátás havi összege 5.000,-Ft/hó/fő. Jelenleg 4 fő villamos energia szolgáltatónál vezetett számlájára, míg egy fő a földgáz szolgáltatóhoz kérte a támogatás utalását. Évek óta szűkül azok köre, akik ezt a támogatási formát igénybe veszik, ugyanakkor az utalások, nyilvántartások vezetésével járó adminisztratív költségek magasak.
Figyelemmel ezen ellátási forma alacsony igénybevételére, javaslom a támogatási forma 2022. január 1. napjától történő megszüntetését. Azon igénylők esetében, akiknek az egy éves időtartamra nyújtott támogatás folyósítása 2022. évben jár le, a lejárat időpontjáig a folyósítás biztosított.
Kérem a Tisztelt Képviselő-testületet a rendelet-tervezet megvitatását követően, annak elfogadására.