Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

a településkép védelméről szóló 5/019. ( IV.10.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2022. 02. 01

Páty Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2022. (I. 31.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.02.01.
a településkép védelméről szóló 5/019. ( IV.10.) önkormányzati rendelet módosításáról
Végső előterjesztői indokolás
Páty Község Önkormányzata Képviselő-testülete a 226/2021. (X.27.) határozatával döntött a településkép-védelmi rendelet módosításnak megindításáról.
A módosítási eljáráshoz kapcsolódó partnerségi eljárás is megtörtént, ennek lezárásáról a 284/2021. (XII.15.) képviselő-testületi határozat döntött.
A településkép védelméről szóló önkormányzati rendelet egyeztetési rendjét a Korm.r.1 szabályozza. Ezek a következők:
43/A. §
(6) A polgármester az elkészült
c) településképi rendeletet véleményezésre megküldi az állami főépítészi hatáskörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak, az illetékes nemzeti park igazgatóságnak, a világörökségi, műemléki és régészeti egyeztetési szakterület tekintetében az örökségvédelmi hatáskörben eljáró fővárosi és megyei kormányhivatalnak, honvédelmi és katonai rendeltetésű terület érintettsége esetén a honvédelemért felelős miniszternek.
(7) A (6) bekezdés szerint megküldött tervezetet a (6) bekezdésben meghatározott szervek – a (9) bekezdés szerinti feltöltést követő naptól számított – 21 napon belül véleményezik. A partnerségi véleményezésre a 29/A. § (7) bekezdés b) pontja az irányadó.
(8) A polgármester az elfogadás előtt ismerteti a képviselő-testülettel a beérkezett véleményeket, az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását, egyeztetés esetén a jegyzőkönyvet, illetve az elfogadott vélemények alapján a kézikönyv tervezetében és a településképi rendelet tervezetében javasolt módosításokat.
(9) A (2) és (6) bekezdések szerinti államigazgatási szervekkel történő egyeztetés a Lechner Tudásközpont által üzemeltetett digitális egyeztetési felületen történik. A polgármester gondoskodik a kézikönyv és a településképi rendelet digitális egyeztetési felületre történő feltöltéséről. A feltöltésre kerülő szöveges dokumentumokat pdf vagy odt formátumban, a térképi munkarészeket pdf formátumban kell biztosítani. A digitális egyeztetési felületen keresztül biztosítani kell legalább a kézikönyv és a településképi rendelet elérhetőségét, véleményezését és a kidolgozásért felelős szerv számára a vélemények elérését.
(10) A véleményezésre jogosult szervek véleményének digitális egyeztető felületre történő feltöltéséről a véleményező szerv gondoskodik, a feltöltésre kerülő szöveges dokumentumokat pdf vagy odt formátumban kell biztosítani.
(11) Amennyiben a véleményezésre jogosult szerv a (7) bekezdés szerinti véleményét határidőn belül nem tölti fel a (9) bekezdés szerinti digitális egyeztető felületre, a véleményezésre jogosult szerv véleménye az eljárás során figyelmen kívül hagyható.
Az előírt határidőn belül az egyeztetési felületen keresztül a PMKH Állami Főépítészi Iroda észrevétele érkezett meg, ami a módosítással kapcsolatban kifogást nem emelt. (1. melléklet)